Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Boot Screen (https://forum.cdrinfo.pl/f5/boot-screen-23719/)

tomall0 24.07.2003 20:27

Boot Screen

Siemka, wiem że taki post już był, ale nie moge znależć, a potrzeba nagli.Więc pytam, ściągnąłem sobie bootscreena, ale nie wiem czy do tego jest potrzebny jakiś soft, czy styknie to co ściągnąłem?

raptor123 24.07.2003 20:49

Jeżeli masz XP lub 2000 to BootXP 2000 załatwia całą sprawę a w przypadku 98 to sprawa się kombinuje już nie pamiętam co trzeba zrobić ale jak sobie przypomnę to napiszę :)
Pozdr:)

Torwald 24.07.2003 20:53

W 98 wystarczy tylko zmienic rozszerzenie i nazwe pliku z obrazkiem na .... no wlasnie, pamieta ktos ? ;) wiem ze te pliczki sa w katalogu z Windows'em...a ze teraz mam XP to niestety wiecej nie pomoge ;)

tomall0 24.07.2003 21:14

Ilość załączników: 1
Cytat:

Torwald napisa***322;(a)
W 98 wystarczy tylko zmienic rozszerzenie i nazwe pliku z obrazkiem na .... no wlasnie, pamieta ktos ? ;) wiem ze te pliczki sa w katalogu z Windows'em...a ze teraz mam XP to niestety wiecej nie pomoge ;)
No tak, ale w tym bootscrenie, który ściągnęłem jest już aplikacja.

M@X 24.07.2003 21:39

Co do 98 to sa logo.sys, logow.sys i logos.sys (chyba), kazdy obrazek musi byc w 256 kolorach. W XP nei mam pojecia, bo chociaz uzywam, to bardzo lubie MiCR0$0FT0W'a LUNE :-)

Blaze 25.07.2003 03:48

Cytat:

tomall0 napisa***322;(a)
No tak, ale w tym bootscrenie, który ściągnęłem jest już aplikacja.
Jeżeli jest już aplikacja to wystarczy podmienic plik, ale może być problem bo pliki mogą być do wersji angielskiej XP. U mnie te ściągnięte nie działały, ale możesz spróbować. Na wszelki wypadek dopisać w boot.ini
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional 1" /fastdetect /KERNEL=LOGO.EXE
zmieniając oczywiście ściągnięte ntoskrnl na logo.

Najprościej jest ściągnąć sobie obrazek który chcemy mieć i zrobić ekran BootXP, też będzie aplikacja i takiej wersji ntoskrnl jaką masz na dysku.

puch 25.07.2003 10:23

M@X.666 ma rację - o ile pamiętam, są to właśnie te pliki. Muszą być zapisane w formacie bmp, ale z rozszerzeniem .sys, 256 kolorów, i, co ważne, muszą mieć połowę rozdzielczości poziomej - a więc nie 640x480, tylko 320x480, a w chwili wyświetlania są one rozciągane - dlatego najpierw w programie graficznycm trzeba taki obrazek "ściągnąć" w poziomie. Tyle pamiętam - ostatnio bawiłem się tym chyba ze 6 lat temu...

siwy_mw 25.07.2003 22:02

Re: Boot Screen

Cytat:

tomall0 napisa***322;(a)
Siemka, wiem że taki post już był, ale nie moge znależć, a potrzeba nagli.Więc pytam, ściągnąłem sobie bootscreena, ale nie wiem czy do tego jest potrzebny jakiś soft, czy styknie to co ściągnąłem?
Witam !!! kope lat :-( tu masz link do mojego topicu

M@X 25.07.2003 22:59

puch : dzieki za uzupelnienie mojej neipelnej wszak wypowiedzi. Fakt ze ja tesh bawilem sie tym w okolicach roku '98, wiec o polowie rozdzielczosci poziomej zwyczajnei zapomnialem (chociaz czy t owlasnei nei to przyprawia nas o zawrot glowy podczas dekodowania materialu SVCD w odtwarzaczach opartych na WMP???). Jeszcze raz dzieki ;-P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:00.