Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Athlon czy Pentium? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/athlon-czy-pentium-23774/)

VioLeNcE 26.07.2003 01:49

Athlon czy Pentium?

Może jest to trochę opcykane ale ciekawi mnie które z nich jest szybsze. oczywiście nie chodzi mi o porównanie 2000 xp athlona z 2,0 GHz pentiaka bo wiadomo że przy athlonie liczby kłamią. Sam mam 2 kompy. jeden to Athlonik 1000 i pentiak 600. Jak przychodzi co do czego to ten pierwszy może się schować przy tym drugim. Może to wina zbyt wielkiej ilości sterowników albo prawie 400 ram. Sam nie wiem. Jedno jest pewien. chcę kupić nowego kompa. Na początku byłem pewien że wybiorę athlona. Jednak po dłuższej rozprawie coraz bardziej jestem niepewny. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia?

Sayonara

krzpac 26.07.2003 02:02

swego czasu miałem Celerona teraz mam Durona i dal mnie na jednym i drugim pracowało się dobrze...

ale moje zdanie jest takie - masz kase to kup produkt Intela, masz mało kasy ale chcesz miec produkt dobrej jakości kup AMD...

VioLeNcE 26.07.2003 02:10

Ach pomyłka. To nie Athlon tylko Duron.
Właściwie to jestem już teraz nastawiony na Intela. Problem tylko teraz z płytką główną pod niego. Jakieś konkretne modele. Celuję w Abita, Asusa lub Gigabyta. Co wy na to? Jeśli ktoś z Was zna dokładnie ceny na giełdzie na Batorego to byłbym szczęścliwy jakby odpowiedział na parę moich pytań.

Sayonara

krzpac 26.07.2003 02:17

a co do płyt to według mnie z produktu Asusa, MSI czy Epoxa powinieneś być zadowolony - tylko musisz poszukac modelu dla siebie...

co do innych płyt to nie wiem - nie miałem z nimi zadnej styczności...

VioLeNcE 26.07.2003 03:01

Cytat:

krzpac napisa***322;(a)

masz kase to kup produkt Intela, masz mało kasy ale chcesz miec produkt dobrej jakości kup AMD...

produkt dobrej jakości? kas u mnie nie zawiele ale chyba bym na coś od intela wyrobił. Tylko czy się opłaca.

puch 26.07.2003 03:50

O platformie Intela mówi się, że jest stabilniejsza. Sam mam P4 1.8 i płytę Gigabyte'a z chipsetem Intel 845E - i jest to bardzo stabline mimo mocno zaśmieconego systemu, choć demonem szybkości to nie jest.

W przypadku procesorów AMD największym problemem chyba jest brak bezproblemowych chipsetów do niego. Zdecydowanie nie mam zaufania do chipsetów VIA - dla dowolnej platformy, a akurat płyt głównych na VIA jest do AMD najwięcej. Ludzie, którzy montują komputery mówili mi, że jeśli bym już koniecznie chciał AMD, to należy kupić możliwie najlepszą płytę główną - większość problemów z AMD zdarza się podobno na tanich płytach na VIA. Teraz jednak jest już chipset nForce2, podobno dużo lepszy - może więc zbierz więcej informacji o nim?

W każdym razie ja jestem podejrzliwie nastawiony do AMD i wybrałem Intela - ale wiesz, każda pliszka swój ogonek chwali. Na pewno od wielu osób usłyszysz zdanie przeciwne. Sam doświadczeń z Athlonami AMD mam bardzo niewiele - dwoje kolegów ma takie (chyba 1700), i prawdę mówiąc trochę narzekają. Słyszałem - powtarzam to za innymi osobami - że AMD wymaga bardzo starannego doboru płyty głównej, podczas gdy chipsety Intela doskonale współpracują z procesorami Intela (co nie jest zdumiewajace, prawda?) i na ogół nie sprawiają problemów.

memorando 26.07.2003 09:28

polecam intela każdego ale nie celerona, celerona znam to dziadostwo kup pentium 4 z płytą na chipsecie intela firm asusu gigabyte itd

Kasprzak 26.07.2003 09:47

Ja polecam Pentium 4 na FSB 800 (z HT) pod plyta ABITA IS7-E lub IS7(z Raidem). Procek to nic nie musze mowil. Ale plyta (nikt nie podal Abita) jest swietna. Ladnie kreci procka( przyjazne menu do overlockingu) obsluguje SATA, RAID`a, i Dwukanalowe ramy. Polecam Geil`e 400 2x256. Swietne.

piothrix 26.07.2003 10:58

Tak jak juz wyzej wspomniano.. jak masz kase bierz intela..nie masz kasy AMD.

Jednak ja osobiscie choc mialem kase postanowilem sprobowac AMD (od 10 lat bylem na Penciaku). I nie żaluje tego teraz. Kupilem plytke EPOX'A 8k9a i wedlug mnie jest wystarczajaco stabilna. Jest na chipsecie kt400, co prawda nie obsluguje dwukanalowosci, ale jest bardzo stabilny. Mozliwosci overclockingu sa na tej plycie tez bardzo duze (z A1700+ 0,13 wycisnalem 2Ghz!!!! ). O stabilnosci platformy swiadczy tez fakt ze wraz z mocno podkreconym prockiem, podkreconym GF3Ti200 (z poziomu bios karty), podkrecona pamiecia KINGSTOM i z o wiele wiekszymy niz nominalne napieciami tych urzadzen calosc chodzi mi bez problemow!

Osobiscie teraz jakbym mial zmieniac plyte i procka z innymi duperelami wzialbym tanszego AMD na nforce2 z SATA, RAID, LAN, dzwiek 5,1. Nforce2 jest najlepszym chipsetem do AMD pod wzgledem stabilnosci i nadzwyczajnej wydajnosci. Napewno nie zawiodlbym sie na nim.

Co do Intela..jakbym bral to tylko z magistrala 800MHz..procek z HT, DDR400 512 MB (2 x 256) i chipset Canterwood (dwukanalowosc pamieci). Calosc spieta plyta Abita, Asusa lub Gigabyta.

Decyzja nalezy do ciebie:-)))))

VioLeNcE 26.07.2003 12:25

Cytat:

piothrix napisa***322;(a)

Mozliwosci overclockingu sa na tej plycie tez bardzo duze (z A1700+ 0,13 wycisnalem 2Ghz!!!! ). O stabilnosci platformy swiadczy tez fakt ze wraz z mocno podkreconym prockiem, podkreconym GF3Ti200 (z poziomu bios karty), podkrecona pamiecia KINGSTOM i z o wiele wiekszymy niz nominalne napieciami tych urzadzen calosc chodzi mi bez problemow!

Decyzja nalezy do ciebie:-)))))

No. teraz to mam mątlik w głowie. Popytam się jeszcze i poczytam trochę o płytach z nforcem2. Czsu jeszcze trochę mam bo w końcu oba kompy u mnie działają a trzeci jest w pogotowiu.
Zastanawiam się jak zrobiłeś te wszystkie podkręcenia. Choć udało mi się podkręcić już nie jeden proc. to nigdy nie robiłem tego z akceleratorem ani z pamięcią. Znasz może jakąś dobrą stronkę do tych tematów. Ale tak od początku.

Sayonara

piothrix 26.07.2003 13:02

przetaktowywanie grafiki (geforce)- program NVIDIA Bios Editor..zrzuca ci on bios z grafy na dysk, potem go edutyjesz i aktualizujesz

Pamiec (nic prostrzego) zmieniasz w biosie ustawienia CAS latency i szybkosc dzialania pamieci..zwiekszasz napiecie i jak masz dobry model (NP KINGSTOM lub CORSAIR) wszystko hula

MaciejT 26.07.2003 13:02

Moje Athlony XP 1700 i 1800 na Soltekach są szybsze (ZNACZĄCO) od P4 2.0 na NAJDROŻSZEJ swego czasu płycie MSI + 512DDRAM Kingstona + 2 RAIDy
(Aplikacje CAD, oraz obliczanie konstrukcji w Robot Milennium)

Kto nie chce wierzyć, nie musi.

O AMD mówiło się "niestabilne", wtedy, gdy nikt nie był do końca pewny co to w ogóle jest. A było to za czasów Athlona 800MHz.

Dla mnie WYDAJNIEJSZĄ i STABILNIEJSZĄ jest platforma AMD, dlatego że nie inwestuję w ECSy, Epoxy i inne badziewia, oraz pomimo że miałem kilka zestawów na Intelu (Asus również).

Jedyne płyty które uznaję za DOBRE dla AMD to: Soltek, MSI, Abit, Asus.

ThanatoS 26.07.2003 13:18

Ja teraz mam 2 kompy na AMD, jeden to athlon 1 GHz na plycie ECS K7S5A z chipsetem SiS'a, i drugi Athlon 3000+ z rdzeniem Barton, na plycie MSI K7N2-ILSR Delta z chipsetem nForce2 ultra 400, pamieci na obu sa firmy Kingston. Dzialaja bardzo stabilnie i wydajnie.

piothrix 26.07.2003 13:23

Ktos powiedzial Epoxy sa do bani?? Czlowieku jak dla mnie to ta firma jest lepsza od Solteka. Zreszta ma wiecej lat pracy z AMD niz Soltek. Takie moje zdanie. epox na pewno nie jest do bani!

MaciejT 26.07.2003 13:36

to jest po prostu moje zdanie, a tamto Twoje :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:45.