Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Porysowana PŁyta - Help !!! (https://forum.cdrinfo.pl/f2/porysowana-plyta-help-23963/)

andi 30.07.2003 22:28

Porysowana PŁyta - Help !!!

Ludziska - mam płytkę z fotosami i nie mogę jej odczytać (fatalnie porysowana). Co z tym zrobić ?

Gorzala 30.07.2003 22:32

Mozesz sprobowac Bad Copy Pro, ale jakie beda efekty nie mam pojecia...

andi 30.07.2003 22:35

A może jakiś płyn do polerowania (płyta ma drobne rysy na całej pow.) ?

/\/\cDrive 31.07.2003 09:54

Spróbuj programów do odzyskiwania danych z uszkodzonych nośników.

para 31.07.2003 10:02

Jest jeszcze CdRoller. Spróbuj na kilku cd-romach, czasami to pomaga.

seoman 31.07.2003 11:12

W MediaMar widziałem takie urzadzenie do polerowania cd
2 rodzaje patsty polerskiej + mocowanie + "szmatki"

ceny niestety niepamietam była to albo 49 zł albo 149 zł :)

Albo wysyłasz cd do takiej firmy która się zajmuje polerowaniem płyt.
Był tu już taki post na ten temat.

CIAPEK 31.07.2003 11:28

moje zdanie na temat tych różnych programów zabawek do odzyskiwania danych z uszkodzonych płyt jest jedno: cudów nie ma! Jak płyta jest porysowana, albo ma inny uszczerbek to nic jej nie pomoże.

Więc te wszystkie Bad Copy Pro (wielokrotnie walczyłem z nim i gówno z tego mam ;) ) itp. to żal na nie miejsca na dysku.

dexxter 01.08.2003 14:58

jesli plyta jest porysowana i cd ci jej nie czyta to albo spruboj w nagrywarce one zazwyczaj sa skuteczniejsze albo postaraj sie w Alcoholu zrzucic Isso wtedy te pliki ktore odczyata bedziesz mogl odzyskac ( zawsze to cos ) :)

macbor 01.08.2003 15:45

A ja proponuje paste polerską dostępną na każdej stacji benzynowej np. pasta TEMPO ok 10zł wystarczy na DUŻO płyt i jeszcze samochód. Krążek w trakcie polerowania zacznie robić sie matowy ale nie przejmuj się bo zmatowiony krążek ale już bez rys jest łatwiejszy do odczytania przez napęd niż taki z rysami.

Maciej 01.08.2003 15:56

W programie BlindWrite Profiler jest taki profil "Damaged CD"
Spróbuj zrobić obraz BlindWriteSuite własnie z takim profilem.
Pózniej obraz zamontuj w jakimś wirtualu ...i sprawdż .
ps.Nie próbowałem ,ale ciekaw jestem czy się uda...;)

Legam 01.08.2003 16:26

Zaskoczę wszystkich, ale do polerowania płyt i innych przedmiotów z tworzyw typu poliwęglan, plexi (np. pudełka do płyt, szybki w zegarkach) najlepsza jest pasta do zębów, najlepiej jakaś wybielająca ponieważ będzie miała w sobie drobne cząsteczki. Sposobu wielokrotnie używałem, tylko jednej płyty nie odratowałem bo miała zadrapany lakier po stronie napisów. Jedyną wadą tej metody jest czasochłonność - na jedną płytkę od 0,5 do 1 godziny. Polerować można za pomocą miękkiej szmatki. Można ją sobie położyć na niezbyt twardym podłożu i trzeć płytą. Po polerowaniu wystarczy płytę opłukać wodą.

SEBAW 01.08.2003 16:32

Muszę to wypróbować. Jestem bardzo zaskoczony tą metodą... ;)

zorg 01.08.2003 16:46

a ja mam taki pomysl

DvdXcopy czyta porysowane DVD ale czy bedzie chcial czytac CD ? ???

bgn 04.08.2003 00:19

[QUOTE]Legam napisa***322;(a)
[B]Zaskoczę wszystkich, ale do polerowania płyt i innych przedmiotów z tworzyw typu poliwęglan, plexi (np. pudełka do płyt, szybki w zegarkach) najlepsza jest pasta do zębów, najlepiej jakaś wybielająca ponieważ będzie miała w sobie drobne cząsteczki.
kazda pasta do zebow ma skladnik tracy i jest to specjalnie produkowany weglan wapnia- czyli popularna kreda. Pasty wybielajace maja dodatkowo w skladzie w postaci stalej wode utleniona ( zeby nie bawic sie w szczegoly).
Pomysl jest b.dobry - tyle tylko. zeby nie uzywac past zapachowych ( z olejkiem np. mentolowym)i trzeba miec duzo ciepliwosci - bo kreda jest miekka, czyli efekt polerowania wymaga pracy

SEBAW 04.08.2003 12:53

To podajcie jakie mają to być pasty do zębów, jakiej firmy i rodzaj... ??? ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:46.