![]() |
Dziwny Problem
Witam, mam dziwny problem z kompem. Otóż wszystko jest OK do momentu gdy wyłącze kompa wyłącznikiem z tyłu, albo zabraknie w nocy prądu ( nieważne czy komp wł, czy wył). Potem przy próbie włączenia blaszaka, na moment zapalają się wszystkie diody, a potem nic, dodam, że wentyle chodzą- niby OK, ale nie ma nic na monitorze, nawet on po chwili przechodzi w stan spoczynku. Dopiero po kilkakrotnym wł/ wył wyłącznikiem z tyłu zaskoczy. Co ciekawe jak się dobrze wsłucham to słychać cichutki pisk, przy zdjętej obudowie wydawało mi się, że to z zasilacza. Jaka może być tego przyczyna? Zasilacz, kości pamięci? Coś mi świta, że kumpel miał podobny problem, ale to były pamiątki, tylko ja mam 3x128, więc czy ten problem może u mnie występować?
|
Jak na moj gust to sie nazywa cold boot - zimny start - wyglada jakby wszystko dzialalo tylko nic sie nie dzieje. Taka sytuacja ma miejsce jak grafa nie startnie, wiec moze od niej zacznij.
|
Cytat:
|
jak to nie grafa i nie niedocisniete karty i pamiec (najlepiej wszystko wyjmij i woz na poczatek tylko grafe i pamiec) toto zasilacz
- komp nie wystartuje bo nie dostaje sygnalu od zasilki ze wszystko jest ok |
Miałem podobnie. Gdy włączałem sprzęt następowało coś jakby jego "rozruch":) i stop.
Okazało się, że jest za to odpowiedzialna pewna funkcja biosu, nie pamiętam jak się nazywa i nie będę sprawdzał bo musiałbym restartować kompa:) Leci to jakoś tak: loss energy... coś tam. Sprawdź to. |
Cytat:
|
jesli grafa dobrze siedzi w gniezdzie to znaczy ze jest zasilacz walniety. Dokladnie zasilacz rzuca na plyte za "malo pradu" i ta nie startuje. Mialem tak i po wymianie zasilacza komp ruszyl odrazu.
|
Cytat:
|
dziwny problem
witam!
to ze po fizycznym rozlaczeniu nie startuje raczej wskazuje na uszkodzenie zasilacza/przetwornicy |
Miałem prawie to samo(nie krecil sie wentylator w zasilaczu) po wyciagnieciu kabla zasilania komputer niestarował.
Komputer startowal po kilku krotny wyj/wl zasilania. Byłem przekonany ze to zasilacz a okazalo sie ze byla uszkodzona plyta glowna (zasilanie procesora) . Pech ze 2 mies po gwarancji :(. |
W/g mnie odpada, wszystko chodzi (wentyle też )raczej grafa, albo zasiłka.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:14. |