![]() |
Podobno Nero nie jest najlepszym programem do korzystania z mode2 to tak btw :)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Czy przypadkiem Form 2 Mode2/XA nie jest uzywany w nero przy zapisie VCD/SVCD? Tak mi sie wydaje, jesli sie myle to mnie poprawcie.
|
sle nastepne dzieki za zainteresowanie tematem przezemnie poruszonym
Prawie wszystko jasne :) |
Sektor na płycie Cd-Rom ma objętość 2352 bajtów .
Dla danych użytkownika przeznaczono tylko 2048 bajtów dla Mode2/XA Form 1 ,a dla Form 2 Mode2/XA przeznaczonych jest 2342 bajtów ...jest więcej dlatego ,że nie ma w sektorze 272 bajtów które zabiera ECC (Korekcja błędów) . |
edoo... :idea:
W Nero prawdopodobnie w Trybie 2/XA jest nagrywana odmiana/forma pierwsza z korekcja ECC :czytaj: Gdyby byla to odmina druga wtedy... 74 minutes (CD-XA Mode 2) = 333,000 x 2,324 = 773,892,000 bajtów = 738.0 MB 80 minutes (CD-XA Mode 2) = 360,000 x 2,324 = 836,640,000 bajtów = 797.9 MB Tak wiec Nero w obu trybach nagrywa z korekcja ECC :) Ale zobaczymy co powiedza "specjalisci" :fiu: |
:):):):):)
no wlasnie ja to jest z NERO on pokazuje tylko Trybu 2/XA i niema wyboru miedzy dwoma systemami tego rodzaju (Trybu 2/XA) zapisu
wlasnie hodzilo mi szczegulnie o NERO (a jesli hodzi o niego to dalej jest ciemnosc :)) |
Re: Re: Re: mode 2
Cytat:
"Form-1 CD-Rom/XA Mode 2 ...zawiera pole korekcji błędów ECC w sektorze ,tak więc nadaje się do wypalania plików komputerowych. Form-2 CD-Rom/XA Mode 2 ...nie posiada w sektorze danych pozwalających na skuteczne usuwanie błędów (ECC) .Nadaje się tylko do przechowywania obrazu i dzwięku." Sa chyba dwie formy Trybu 2/XA, ktora jest nagrywana w Nero? :blee: O to mi przeciez chodzi... :fiu: |
Re: Re: mode 2
Cytat:
Cytat:
|
DZIEKI za odpowiedzi jeszcze sprecyzyje pytanie
czy filmy nagrane w Tryb 2/XA po pewnym czasie beda sie zgrywac na dysk z tak nagranej plyty czy da sie zrobic np. mpg z avi czy niewystapi przesuniecie scieszki dzwiekowej przez bledy zawarte na plycie a raczej przez brak ih korekcj (filmy nagrywane w Tryb 2/XA jako dane komputerowe a nie video-cd zeby byla jasnosc) Zgury dzieki za odpowiedzi |
Spox, Nero 6.0.0.11 :)
Format : - Tryb 1 - Tryb 2/XA Pytanko: - W Trybie 2/XA jaka "forma" jest nagrywana? Ta z korekcja czy bez? Chyba ta z korekcja bo miesci sie tyle samo co w trybie 1 czyli ~703MB :) Myle sie? Pytanko tak dla pewnosci bo wszystko wypalam w 2/XA :) |
Re: Re: mode 2
Cytat:
Czyli nagrywać w trybie 1. Dane są bardziej bezpieczne i lepiej odczytywalne, że to tak nazwe. Dziękujemy Ci Ojcze za nauke :) |
Re: mode 2
Cytat:
Dokładnie to jest tak: Specyfikacja sytandartu CD-Rom/XA definiuje dwa formaty ścieżek przeznaczone dla plików (Mode 2,Form 1) i danych multimedialnych (Mode 2,Form 2) Form-1 CD-Rom/XA Mode 2 ...zawiera pole korekcji błędów ECC w sektorze ,tak więc nadaje się do wypalania plików komputerowych. Form-2 CD-Rom/XA Mode 2 ...nie posiada w sektorze danych pozwalających na skuteczne usuwanie błędów (ECC) .Nadaje się tylko do przechowywania obrazu i dzwięku. |
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:00. |