Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   LiteOn LTR-40125S - problem (https://forum.cdrinfo.pl/f2/liteon-ltr-40125s-problem-25311/)

maciasso 07.09.2003 14:14

LiteOn LTR-40125S - problem

Witam

Mam problem z nagrywaniem płyt, starcilem juz okolo 10 cd. Nagrywam w Nero 6.0.0.9, nagrywarka LiteOn LTR-40125S (firmware:ZS0R), system WinXP ProSP1. Gdy plyta jest nagrywana, bufor jest stały - 97-98% ale w pewnym momencie Nero sie zamyka, wyskakuje "niebieski ekran" z informacja ze system zostal zamkniety i trzeba go zrestartowac :( . CZy ktos wie co moze byc przyczyna i jak temu zaradzic?

Pawel_k 07.09.2003 14:41

pare rad:
- sprobuj uzyc starszego nero
- sprawdz dma, i podpiecie kabli
- z dyskiem/systemem w szystko w porzadku???

maciasso 07.09.2003 14:52

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
pare rad:
- sprobuj uzyc starszego nero

To juz prubowalem (Nero 5), ale nic nie dawalem. Nawet inne programy (Burnatonce, CDBurnerXP Pro) nic nie daja :(

Cytat:

- sprawdz dma, i podpiecie kabli
Tu jest raczej wszystko w porzadku, problem sie pojawil nagle, wczesniej wszystko dzialalo jak nalezy.

Cytat:

- z dyskiem/systemem wszystko w porzadku???
System instalowalem juz 2 razy, dysk jest po formacie i nie ma zadnych "bad sectorow".
Poza tym ASPI jest zainstalowane, systemowa usługa nagrywania cd w XP jest wylaczona, w Nero Info Tool wsyzstko wynajduje jak nalezy, ale nadal nagrywac nie mozna. Zdarza sie ze plytke uda mi sie nagrac, ale zaraz po nagraniu i wyjsciu z Nero pojawia sie "niebieski ekran" i pozostaje wcisniecie Reset :(
Nie wiem co tu jest grane...

Edit:
Nie wiem czy to moze miec wplyw na cos, ale po zainstalowaniu najnowszysch sterownikow VIA4in1 4.49, nie moge zmieniac ustawien DMA w manadzer urzadze/kontroler IDE ATA/ATAPI Channel/ Primary (Secondary)Ultra ATA/Atapi Channel (kiedys pokazywalo tam we wlasciwosciach ustaweinia DMA, teraz nie) i musze uzywac programu DMA Tool (z pakietu VIA4in1)

Pawel_k 07.09.2003 15:05

moze ram/procek niewyrabia (urkuszenie, przegrzanie)
czy jakis inny program/gra zawiesza cie sie???

maciasso 07.09.2003 15:09

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
moze ram/procek niewyrabia (urkuszenie, przegrzanie)
czy jakis inny program/gra zawiesza cie sie???

nie, tylko podczas nagrywania płyt pojawia sie ten problem. nawet jak czytam jakas plytke w nagrywarce to nie ma problemu.

Maciej 07.09.2003 15:09

...hmmm
podkręcone masz FSB ...? ,pamięci ...? .Kiedyś miałem podobny problem ,winą były pamięci DDR 333Mhz po zmniejszeniu taktowania na 266 Mhz problem zniknął .Trudno coś poradzić ,może zmiana sterowników do IDE ?

maciasso 07.09.2003 15:15

Cytat:

Maciej napisa***322;(a)
...hmmm
podkręcone masz FSB ...? ,pamięci ...? .Kiedyś miałem podobny problem ,winą były pamięci DDR 333Mhz po zmniejszeniu taktowania na 266 Mhz problem zniknął .Trudno coś poradzić ,może zmiana sterowników do IDE ?

Tez nie ... zadne z urzadzen (pamiec, procek) nie jest podkrecone. Moze wina jest ustawienie DMA? Na Primary Channel mam dysk twardy (UDMA mode 5), na Secondary Channel mam LG DVD (UDMA mode 2/ATA33) i Lite-On LTR40125S (takze UDMA mode/ATA33). Moze zmienic ustawienie nagrywarki na MultiWord DMA mode 2 lub 1? Nie znam sie za bardzo na tym, wiec wole zapytac czy to moze miec jakis wplyw?

Andy2 15.07.2004 10:31

Cytat:

Napisany przez maciasso
Witam
Mam problem z nagrywaniem płyt, starcilem juz okolo 10 cd. Nagrywam w Nero 6.0.0.9, nagrywarka LiteOn LTR-40125S (firmware:ZS0R), system WinXP ProSP1. Gdy plyta jest nagrywana, bufor jest stały - 97-98% ale w pewnym momencie Nero sie zamyka, wyskakuje "niebieski ekran" z informacja ze system zostal zamkniety i trzeba go zrestartowac :( . CZy ktos wie co moze byc przyczyna i jak temu zaradzic?

Witaj!
Ja mam podobny (jeśli nie identyczny) problem. Używam w2k.
Czasem udaje mi się nawet nagrać kilka płytek ale np. gdy chcę wyłączyć kompa, to już się wywala. Innym razem wysypuje się po nagraniu w podczas weryfikacji. A innym razem to już nawet w czasie nagrywania płytki.
Pojawiają się różne bluescreeny.

Sprawdzałem dysk, taśmy sygnałowe, ramy. Pozostała jeszcze płyta główna no i nagrywarka. Chciałbym, że to była ona, bo mam jeszcze gwarancję :)

A Tobie udało się już rozwiązać ten problem?

Andy2 21.07.2004 09:56

Udało mi się rozwiązać mój problem po tym jak okazało się, że zwisy mają miejsce nie tylko w czasie nagrywanie ale także przy przegrywaniu dużej ilości danych z dysku na dysk.

Okazało się, że winna jest karta dźwiękowa SB Live! Wyjąłęm ją i teraz jest ok.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:13.