Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   dzisiejsze zamieszki górników w Warszawie (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dzisiejsze-zamieszki-gornikow-warszawie-25454/)

eloise 11.09.2003 13:08

dzisiejsze zamieszki górników w Warszawie

właśnie słucham w tv o dramatycznych scenach jakie dzieją się w trakcie protestu górników z likwidowanych 4 kopalń

szok co się tam dzieje

wszyscy mówią o BITWIE górników z policją

forumowicze z Warszawy powiedzcie co się tam dzieje

-Sid-The-Rat=> 11.09.2003 15:08

w sumie bylem w centrum, na dworcu centralnym zwrocila moja uwage wyjatkowo liczna obecnosc SOKistow, policji i strazy granicznej - ale burd nie widzialem - tak samo nie ma zmian w kursowaniu autobusow - a jezdze tymi ktore przejezdzaja pod Rada Ministrow i Sejmem - wiec moze po prostu bylem zanim sie zaczelo?

eloise 11.09.2003 16:22

zdjęcia w tv są przerażające

pepperman 11.09.2003 16:31

w sumie rozumiem tych ludzi, ale mysle, ze sa oni przyzwyczajeni od czasow panowania komunizmu u nas (niech mi ktos powie, ze teraz nie panuje ;)) do uprzywilejowanego traktowanaia gornikow i w glowach sie poprzewracalo. ja nie zycze sobie, aby dluzej doplacano z naszych pieniedzy do tego nierentownego interesu.

-Sid-The-Rat=> 11.09.2003 16:32

mogliby nie pokazywac tych zdjec - to moze efekciarzy byloby mniej
tak samo jak nie pokazywac i nie mowic o zamachach terrorystycznych - ich liczba na 100% by zmalala

ale to czcze zyczenia - zadza krwi :)

a rejon pozamieszkowy obejze ok 20... moze cos ciekawego zobacze?

jacoob 11.09.2003 19:16

Przejeżdzałem tamtędy 1,5godz.po zamieszkach ,niezły burdel na ulicy zrobili (zygzakiem pomiędzy chełmami górników i połamanymi kilofami i jakimś gruzem),służby pożadkowe będa miały co robić.Dawno czegoś takiego nie było.

Weron 11.09.2003 19:36

Powinni tak robic co tydzien to moze w koncu rzad poprawilby cos w Polsce bo zle sie dzieje.
Afera goni afere.Tylko kradna i nic wiecej nie robia.
A ludzie nie maja co jesc.

Proton 11.09.2003 19:38

Przykre jest to, że doszło do takiej rozruby i że policjanci są ranni, ale ciężko też nie zrozumieć protestujących górników :(
Ostatnio troszkę czytam i staram się dowiedzieć, dlaczego w Polsce górnictwo jest nierentowne, a w Czechach jak najbardziej...
Otóż dowiedziałem się ostatnio, że rząd zlikwidował Spółki Węglowe i powołał do życia Kompanię Węglową. Niby same oszczędności powinny być, bo przecież powinni poznikać prezesi, zarządy i urzędnicy z siedzib Spółek Węglowych... Niestety, nic bardziej mylnego. Spółki dalej są, tzn. zarząd, dyrektorzy i cała administracja! Nic nie robią, bo przecież nie zarządzają kopalniami, bo kopalnie te przejęła Kompania Węglowa... ale pensje pobierają i to całkiem niezłe, bo dyrektor ok. 12tys. zł. Niestety, wszystko to płacone jest z naszych pieniędzy i głośno się mówi, że takie to górnictwo nierentowne. Przy takich rządach nigdy nie będzie rentowne :(
Co do zachowania górników... smutne, ale poniekąd przykład idzie z góry. Dlaczego górnicy mają respektować prawo, skoro rządzący go nie respektują ?? Radni jeżdżą pijani bezkarnie samochodami, mnóstwo afer, powszechnie panująca korupcja, nadużywanie władzy. Po prostu kpią sobie z narodu.
Myślę, że dziś górnicy walczyli o swoje miejsca pracy, ale nie tylko. Wydaje mi się, że dali też wyraz niezadowolenia społecznego z obecnych rządów, które do niczego dobrego nie prowadzą. Obawiam się nawet, że takich burd będzie więcej i oby nie skończyło się to czymś strasznym, jeśli rząd czegoś nie zacznie robić z gospodarką. Bo póki co, to zwiększają tylko podatki i wprowadzają opłaty za wszystko, byle załatać budżet, ale Ci jeszcze pracujący podatnicy też mają ograniczoną cierpliwość.

Pozdrawiam i sorki za przydługawe przemyślenia ;)

janko100 11.09.2003 19:56

Cytat:

pepperman napisa***322;(a)
w sumie rozumiem tych ludzi, ale mysle, ze sa oni przyzwyczajeni od czasow panowania komunizmu u nas (niech mi ktos powie, ze teraz nie panuje ;)) do uprzywilejowanego traktowanaia gornikow i w glowach sie poprzewracalo. ja nie zycze sobie, aby dluzej doplacano z naszych pieniedzy do tego nierentownego interesu.
Tak naprawdę to niewiadomo do kogo dopłacamy. Na jednego górnika przypadają dwie osoby administracyjne w spółce węglowej (moja firma IT to 30 pracowników "produkcyjnych" i jedna zewnętrzna administracyjna osoba na pół etatu do prowadzenia kadr i księgowości).
Spółki węglowe to niestety przeniesienie chorego układu własności państwowej z ogromnym przerostem administracji. A przecież wiemy ile nas kosztuje ciągle powiększająca się administracja państwowa.
A czy górnik tak dużo zarabia ? Dwudziestoletni staż ok. 1100 PLN pensji plus dodatek górniczy ok. 700 PLN (wszystko netto).

pozdrawiam

eloise 11.09.2003 19:59

Cytat:

Proton napisa***322;(a)
Bo póki co, to zwiększają tylko podatki i wprowadzają opłaty za wszystko, byle załatać budżet, ale Ci jeszcze pracujący podatnicy też mają ograniczoną cierpliwość.

jako, że o mnie mowa potwierdzam

MAM OGRANICZONĄ CIERPLIWOŚĆ

pepperman 11.09.2003 20:04

Cytat:

janko100 napisa***322;(a)
...A czy górnik tak dużo zarabia ? Dwudziestoletni staż ok. 1100 PLN pensji plus dodatek górniczy ok. 700 PLN (wszystko netto).

pozdrawiam

teraz juz nie, ale przed "przewrotem" mieli bardzo dobrze.
jezeli doplaty na gornictwo rocznie to jakies dwadziescia miliardow to nie mowcie mi, ze to idzie tylko na administracje.

-Sid-The-Rat=> 11.09.2003 20:10

coz... mi sie ten kraj i to w jakim kierunku zmierza nie podoba tak bardzo ze wybieram emigracje po magistrze - tak, wiem to latwa droga, ale nie mam zamiaru walczyc z tabunem egoistycznych *****i ktorzy jeszcze pare pokolen beda rzadzic tym krajem
ja stad spadam

a co do zamieszek - jak zobaczylem lecaca butelke z benzyna to mialem do powiedzenia tylko jedno: "ognia!"
strzelac - wiekszosc tych co rzucala to typowi zadymiarze, przyjezdzajacy na demonstracje jak na demolki - strzelac, pierwsze 10 salw gumowymi, potem slepymi (do 20 metrow prawie tak samo grozne jak ostre) a potem na ostro - na nastepnej demonstracji zmniejszac liczbe salw ostrzegawczych...
tak - to totalitaryzm i zamordyzm - ale czasem inaczej sie nie da

eloise 11.09.2003 20:17

i czemu do USA? (prawda Sid?)

-Sid-The-Rat=> 11.09.2003 20:25

nie nie do usa
bylem tam, podobalo mi sie (kobiety w kaliforni...) ale nie chcialbym tam mieszkac

jeden z krajow europejskich ew. nowa zelandia - ale to jeszcze 3 lata przedemna...

Y@nkee_PL 11.09.2003 20:28

hehe, a co bedzie jesli do nastepnych wyborow na prezydenta procent poparcia nie zmieni sie dla potencjalnych kandydatow, a Kwasniewska nie bedzie startowac :D ^_^
to bedzie jazda, bo Lepper jest na drugim miejscu :blee:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:48.