![]() |
dzisiejsze zamieszki górników w Warszawie
właśnie słucham w tv o dramatycznych scenach jakie dzieją się w trakcie protestu górników z likwidowanych 4 kopalń
szok co się tam dzieje wszyscy mówią o BITWIE górników z policją forumowicze z Warszawy powiedzcie co się tam dzieje |
w sumie bylem w centrum, na dworcu centralnym zwrocila moja uwage wyjatkowo liczna obecnosc SOKistow, policji i strazy granicznej - ale burd nie widzialem - tak samo nie ma zmian w kursowaniu autobusow - a jezdze tymi ktore przejezdzaja pod Rada Ministrow i Sejmem - wiec moze po prostu bylem zanim sie zaczelo?
|
zdjęcia w tv są przerażające
|
w sumie rozumiem tych ludzi, ale mysle, ze sa oni przyzwyczajeni od czasow panowania komunizmu u nas (niech mi ktos powie, ze teraz nie panuje ;)) do uprzywilejowanego traktowanaia gornikow i w glowach sie poprzewracalo. ja nie zycze sobie, aby dluzej doplacano z naszych pieniedzy do tego nierentownego interesu.
|
mogliby nie pokazywac tych zdjec - to moze efekciarzy byloby mniej
tak samo jak nie pokazywac i nie mowic o zamachach terrorystycznych - ich liczba na 100% by zmalala ale to czcze zyczenia - zadza krwi :) a rejon pozamieszkowy obejze ok 20... moze cos ciekawego zobacze? |
Przejeżdzałem tamtędy 1,5godz.po zamieszkach ,niezły burdel na ulicy zrobili (zygzakiem pomiędzy chełmami górników i połamanymi kilofami i jakimś gruzem),służby pożadkowe będa miały co robić.Dawno czegoś takiego nie było.
|
Powinni tak robic co tydzien to moze w koncu rzad poprawilby cos w Polsce bo zle sie dzieje.
Afera goni afere.Tylko kradna i nic wiecej nie robia. A ludzie nie maja co jesc. |
Przykre jest to, że doszło do takiej rozruby i że policjanci są ranni, ale ciężko też nie zrozumieć protestujących górników :(
Ostatnio troszkę czytam i staram się dowiedzieć, dlaczego w Polsce górnictwo jest nierentowne, a w Czechach jak najbardziej... Otóż dowiedziałem się ostatnio, że rząd zlikwidował Spółki Węglowe i powołał do życia Kompanię Węglową. Niby same oszczędności powinny być, bo przecież powinni poznikać prezesi, zarządy i urzędnicy z siedzib Spółek Węglowych... Niestety, nic bardziej mylnego. Spółki dalej są, tzn. zarząd, dyrektorzy i cała administracja! Nic nie robią, bo przecież nie zarządzają kopalniami, bo kopalnie te przejęła Kompania Węglowa... ale pensje pobierają i to całkiem niezłe, bo dyrektor ok. 12tys. zł. Niestety, wszystko to płacone jest z naszych pieniędzy i głośno się mówi, że takie to górnictwo nierentowne. Przy takich rządach nigdy nie będzie rentowne :( Co do zachowania górników... smutne, ale poniekąd przykład idzie z góry. Dlaczego górnicy mają respektować prawo, skoro rządzący go nie respektują ?? Radni jeżdżą pijani bezkarnie samochodami, mnóstwo afer, powszechnie panująca korupcja, nadużywanie władzy. Po prostu kpią sobie z narodu. Myślę, że dziś górnicy walczyli o swoje miejsca pracy, ale nie tylko. Wydaje mi się, że dali też wyraz niezadowolenia społecznego z obecnych rządów, które do niczego dobrego nie prowadzą. Obawiam się nawet, że takich burd będzie więcej i oby nie skończyło się to czymś strasznym, jeśli rząd czegoś nie zacznie robić z gospodarką. Bo póki co, to zwiększają tylko podatki i wprowadzają opłaty za wszystko, byle załatać budżet, ale Ci jeszcze pracujący podatnicy też mają ograniczoną cierpliwość. Pozdrawiam i sorki za przydługawe przemyślenia ;) |
Cytat:
Spółki węglowe to niestety przeniesienie chorego układu własności państwowej z ogromnym przerostem administracji. A przecież wiemy ile nas kosztuje ciągle powiększająca się administracja państwowa. A czy górnik tak dużo zarabia ? Dwudziestoletni staż ok. 1100 PLN pensji plus dodatek górniczy ok. 700 PLN (wszystko netto). pozdrawiam |
Cytat:
MAM OGRANICZONĄ CIERPLIWOŚĆ |
Cytat:
jezeli doplaty na gornictwo rocznie to jakies dwadziescia miliardow to nie mowcie mi, ze to idzie tylko na administracje. |
coz... mi sie ten kraj i to w jakim kierunku zmierza nie podoba tak bardzo ze wybieram emigracje po magistrze - tak, wiem to latwa droga, ale nie mam zamiaru walczyc z tabunem egoistycznych *****i ktorzy jeszcze pare pokolen beda rzadzic tym krajem
ja stad spadam a co do zamieszek - jak zobaczylem lecaca butelke z benzyna to mialem do powiedzenia tylko jedno: "ognia!" strzelac - wiekszosc tych co rzucala to typowi zadymiarze, przyjezdzajacy na demonstracje jak na demolki - strzelac, pierwsze 10 salw gumowymi, potem slepymi (do 20 metrow prawie tak samo grozne jak ostre) a potem na ostro - na nastepnej demonstracji zmniejszac liczbe salw ostrzegawczych... tak - to totalitaryzm i zamordyzm - ale czasem inaczej sie nie da |
i czemu do USA? (prawda Sid?)
|
nie nie do usa
bylem tam, podobalo mi sie (kobiety w kaliforni...) ale nie chcialbym tam mieszkac jeden z krajow europejskich ew. nowa zelandia - ale to jeszcze 3 lata przedemna... |
hehe, a co bedzie jesli do nastepnych wyborow na prezydenta procent poparcia nie zmieni sie dla potencjalnych kandydatow, a Kwasniewska nie bedzie startowac :D ^_^
to bedzie jazda, bo Lepper jest na drugim miejscu :blee: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:48. |