Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Neostrada (https://forum.cdrinfo.pl/f5/neostrada-26294/)

mada 06.10.2003 19:52

Neostrada

Co trzeba zakupic zeby rozdzielic neostrade na dwa mieszkania

Smartek 06.10.2003 19:59

Re: Neostrada

Cytat:

mada napisa***322;(a)
Po pierwsze, nie wiem czy wiesz, ze dzielenie neostrady poza lokal jest nielegalne i latwo Cie znajda? :)

Po drugie o dzieleniu juz bylo... nawet ja taki temat zakladalem o ile dobrze pamietam :)
pozdro ;)

RoKFoR 06.10.2003 20:48

by mogla tpsa namierzyc jak by sie mialo jako serwer ruter, a nie kompa.

Loczek 06.10.2003 21:12

Zależy co chcesz zrobić jak potrzebny jest do samego tylko korzystania z internetu to wystarczy kupić router a jak chcesz sie pobawić to postaw serwer. Ale myśle że router jest najlepszym rozwiązaniem konfigurujesz go ze strony www i niczym się nie martwisz:) a śmiga ładniutko.

Pawel_k 06.10.2003 21:19

Re: Neostrada

Cytat:

mada napisa***322;(a)
troche kabli hub i pare innych ******* w sumie to polecam ci lekture forow dyskusyjnych o tematyce sieciowo-windowsowej :)

nimal 07.10.2003 07:59

i siano na adwokata :P
w umowie neostrady jest klauzura zakazujaca dzielenia lacza na kilka mieszkan, przy sdi tego niebylo wiec mozna bylo dzielic
ponoc naprawde skanuja siec i solo BARDZO wysokie kary :buu:
szczegolow nie znam bo mnie to nie dotyczy :chytry:

kraluk 07.10.2003 08:31

Cytat:

nimal napisa***322;(a)
w umowie neostrady jest klauzura zakazujaca dzielenia lacza na kilka mieszkan, przy sdi tego niebylo wiec mozna bylo dzielic

Moja starsza pracuje w TP. I z tego co wiem siec skanuja siec czesto w duzych miastach, gdzie jest duzo Neo+). A co do malych miasteczek to roznie bywa, ale raczej zadko skanuja, albo wogole.
Pozdro;)

Pawel_k 07.10.2003 08:44

Cytat:

nimal napisa***322;(a)

po 1 - musze sie zapowiedziec na kontrole (chowamy conieco ew zmieniamy ustawienia w kompie sasiada - panie kolega chcial zemna w quake 3 pograc internetu mu nieudostepniam)
po 2 - jeden komputer dodatkowy 2 mozliwosc - panie to kuzyn mi swojego laptopa pozyczyl, wczoraj mu go zwrocilem
po 3 - przy tylu userach neo+ za "1zl z groszami" oni beda kazdego sprawdzac - :D
po 4 - telekomplikacja polska $a - to ludzka rzecz okradac - prawda pani Czubowno ??? ^_^ :D

Kasprzak 07.10.2003 10:29

ale cos mi kumple gadali ze placa wiecej abonamentu i mogą dzielic!!!

A kontroli jeszcze nie bylo chyba jako takiej

pawelblu 07.10.2003 13:40

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
po 2 - jeden komputer dodatkowy 2 mozliwosc - panie to kuzyn mi swojego laptopa pozyczyl, wczoraj mu go zwrocilem
Ja na serio mam 2 kompy stacjonerne w mieszakaniu (w pokoju :) ) i szykuje sie nastepny laptop a zadnego skanowania sieci sobie po prostu nie zycze.

/\/\cDrive 07.10.2003 17:29

Można dzielić neo tylko trza zapytać o pozwolenie tepsy, jak dostaniesz zgode to możesz dzielić, a jak nie to możesz dzielić też ale wtedy jest to nielegalne.

TVC 07.10.2003 18:00

tpsa nikogo nie skanuje, nie ma na to czasu to 1, 2 moga mie skanowac ile wlezie i co przyjda do mnie z kontrola lol mega, musza mnie poinformowac o takim fakcie i umowic sie, a ja moge byc bardzo zajetym czlowiekiem!pozatym jak moga stwierdzic ze komputer ktory jest podlaczony do sieci stoi u mojego sasiada za sciana, a nie u mnie w pokoju (przeciez dzielic mozna w swoim mieszkaniu,domu)?

przemo_one 07.10.2003 19:49

Cytat:

TVC napisa***322;(a)
tpsa nikogo nie skanuje, nie ma na to czasu to 1, 2 moga mie skanowac ile wlezie i co przyjda do mnie z kontrola lol mega, musza mnie poinformowac o takim fakcie i umowic sie, a ja moge byc bardzo zajetym czlowiekiem!pozatym jak moga stwierdzic ze komputer ktory jest podlaczony do sieci stoi u mojego sasiada za sciana, a nie u mnie w pokoju (przeciez dzielic mozna w swoim mieszkaniu,domu)?
co do dzielenia to w domu se mozesz ale kontrole lacza tepsa moze zrbic i przy mondrym adminie nic nie bedzie nobo przecierz LAN,a mozna miec no nie?
ale jak ktos robi udostepnienie w win98 - tak jak u mnie gosc zrobil (proc nie wyrabia, na linuxie chodzilo cacy) to moze byc nie ciekawie
ja tam bym polozyl prxy i firewalla tal zeby mnie o ewentualnych skanach uprzedzil i co najwazniejsze zadnego softu kontrolowanego przez sien (wingate kerio winroute pro proxy plus maja te opcje - wylaczyc)
jakby tAcy panowie z tepsy by do mnie przyszli to zanib by to nastapilo przekonfigurowal bym kompa i koniec
tylko zeby sasiad na przypal nie przyszedl do ciebie z powodu braku netu w chwili wizyty tepsy bo to by byla siara

woitas 08.10.2003 10:08

Ilość załączników: 1
mam neo+
podczas przeszukiwania serwisu neostrada+ z ciekawosci postanowilem sprawdzic sobie, czy jest u mnie mozliwosc instalacji neo... :D

oto, co otrzymalem:

andrzejj9 08.10.2003 13:30

Cytat:

woitas napisa***322;(a)
mam neo+
podczas przeszukiwania serwisu neostrada+ z ciekawosci postanowilem sprawdzic sobie, czy jest u mnie mozliwosc instalacji neo... :D

oto, co otrzymalem:

nie ma w tym chyba nic niezwyklego (zwlaszcza, ze mowimy o tpsa ;) ). U mnie na szczescie "zasieg" jest, wiec jedynym, ale a finanse. Niewykluczone jednak, ze sie zdecyduje.

Interesuje mnie jeszcze oferta dialogu. Gdzies slyszalem, ze oferuje on odpowiednik neostrady, ale za 99 zlotych. A biorac pod uwage nowe przepisy, ktore weszly w zycie 1 pazdziernika dotyczace obowiazku udostepniania przez tpsa swojej insfrastruktury innym firmom (chociaz, o ile sie nie myle, to juz wczesniej cos takiego bylo, tylko tpsa jest w pewien sposob pod ochrona rzadu), mozna juz spokojnie z uslug dialogu korzystac, jesli tylko ma sie telefon z tpsa. W kazdym razie na ich stronie nic o tym (neostradzie za 99 zlotych) nie znalazlem. Slyszal moze ktos z Was o tym?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:19.