Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Karta Graficzna. Wybor! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/karta-graficzna-wybor-27184/)

esem 28.11.2003 10:40

To http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?t=52202&start=30 macie prawie identyczną dyskusję.

-Sid-The-Rat=> 28.11.2003 08:50

nie tyle co mam dobre zdanie - co mam zle zdanie o tekstach 'xxx jest FE i koniec' - pragnalem przeczyta argumenty

ja kupilem siostrze 9100 powergrace - okazalo sie po rozpakowaniu ze to jest 8500full by ati - taki bajer, dalo rade przekrecic ja na 310/300 bez najmniejszego problemu a sadze ze dalbym rade bardziej

na athlonie 2000+ wychodzi kolo 10.5k w 3dmarku2k1se330 - nie jest to oszalamiajacy wynik - ale biorac pod uwage ze kompa ktory tyle wyciag kupilem za smieszne pieniadze...

sadze ze tej karty w sklepie juz nie ma - jest tylko w cennikach, zaczalbym sie rozgladac za jakims tanim gf4ti - albatron czy inny - bo szukalem w kumplem tej karty - byla w 7 cennikach - nie bylo jej w zadnym i to od dawna

Sniper 28.11.2003 01:23

Powtórze sie nigdy w zyciu MX i jak kupuje sie karte nigdy jakiegos noname! lepiej dołożyc troszke i miec pewnosc co do jakosci i predkosci

miałem osobiscie mozliwosc porównania moja gf2ti 32mb ddr (WinFast) i gf2ti 64mb ddr (no name) i hmmmm róznica kolosalna odpalem na obu kartach w tym sammym kompie NFSHP2 - nie ma o czym mówic :D

a dla ciekawostki wsadziłęm równiez gf4mx (dokładnego oznaczenia nie pamietam) i hmmm szybcciej chodziła od noname ale od winFast-a to nawet do piet nie dorosła

wniosek chytry dwa razy traci koles jak to zobaczył poszedł do sklepu z awantura a oni mu ze sam taka chciał :D hie hie :D

Joe_Doe 28.11.2003 01:12

Cytat:

Napisany przez memorando
...moj np wieszal kompa ale tylko po zainstalowaniu driverów ati...

Tzn. ze na innych sterach dzialal? Ktora to byla wersja Catalyst?

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
szanse kupna karty 9100 oceniam jako ZEROWE! w warszawie nie ma ich juz od 1.5 miesiaca i nie bedzie

W Krakowie znalazlem taka karte: Radeon 9100 Hercules 3D Prophet 64 MB DVI + tv-out. W cenniku z 2003-11-26, 11:59 widnieje za 369.- . Niestety dzis nie mialem wogole czasu, zeby do nich zadzwonic. Na [benchmark.pl] jest jego test. TUTAJ

Cytat:

...z tym herculesem to ja bym chetnie przeczytal czmu one takie fe... bo saphiry to wiem - jedna z pierwszych partii 9100 saphira miala uszkodzone ramdaci i obraz mial pasy - ale hercules?...

Z tonu Twojej wypowiedzi wnioskuje, ze masz dobre zdanie o Herculesach, jezeli wiesz o tej karcie cos wiecej to prosze napisz.

mallow 27.11.2003 17:13

ufff ... a mialem miec szafirka lub herca ... dobrze ze mam gf ;)

memorando 27.11.2003 11:00

Cytat:

szanse kupna karty 9100 oceniam jako ZEROWE! w warszawie nie ma ich juz od 1.5 miesiaca i nie bedzie

z tym herculesem to ja bym chetnie przeczytal czmu one takie fe... bo saphiry to wiem - jedna z pierwszych partii 9100 saphira miala uszkodzone ramdaci i obraz mial pasy - ale hercules?

ludzie zglaszali problem na różnych forach z pasami albo innymi ciekawostkami z tym herculesem moj np wieszal kompa ale tylko po zainstalowaniu driverów ati zmiana zasilacza nic niedala co 10 rozruch 3dmarka kończył się sukcesem a te 9 najczęściej się kończyły pasami szaro kolorowymi i komunikatem windy że wylączono urządzenie które moglo spowodować uszkodzenie systemu

-Sid-The-Rat=> 27.11.2003 09:40

z tym herculesem to ja bym chetnie przeczytal czmu one takie fe... bo saphiry to wiem - jedna z pierwszych partii 9100 saphira miala uszkodzone ramdaci i obraz mial pasy - ale hercules?

memorando 27.11.2003 03:52

ludzie niekupujcie radka 9100 herculesa!!!!!!!!!! ta karta ma jakieś problemy i ten model:) weźcie wszystko ale nie herculesa 9100

Joe_Doe 27.11.2003 03:32

Cytat:

Napisany przez przemas
...jeśli masz zamiar kupic 9100 herculesa to fajnie...

Mam zamiar kupic radka 9100. Jakiego producenta polecacie? Wspomniany Hercules, Saphire, orginalny ATI ,a moze inny? Od roku mam 7500 64MB DDR firmy Powercolor i jestem zadowolony (choc opinie w sieci sa dotyczace tej firmy sa podzielone).

mallow 07.11.2003 15:59

sklep@age.pl
napisz do nich bo jeszcze niedawno tam mialem kupowac tego herca ... no ale tak sie zlozylo ze mam ti4200 ;)
pozdro

Kasprzak 07.11.2003 08:02

Cytat:

Makthom napisa***322;(a)
Zdecydowanie bierz Herkulesa, na pewno jest szybszy niz GF3 i na dluzej Ci posluzy.

HOWGH!

juz sie na niego nawet nastawilem i chcialem kupic ale go nigdzie nie ma. Sirius, komputronik. Nic. W sklepach w Poznaniu tez pewnie nie ma. Jest tylko ten za 999zl all in wonder
A musi byc nowy wiec wszelkie gieldy,allegro,komisy odpada.

Makthom 07.11.2003 01:54

Zdecydowanie bierz Herkulesa, na pewno jest szybszy niz GF3 i na dluzej Ci posluzy.

HOWGH!

przemas 04.11.2003 23:45

jeśli masz zamiar kupic 9100 herculesa to fajnie, tylko zebys go jeszcze znalazl. bo poza allegro i temu podobnych mozesz miac problem. fakt ze karta na tym poziomie cenowym jest conajmniej godna uwagi, ale jakby nie bylo jest to radeon 9100 ktorych teraz ze swieca szukac. tez chcialem kupic ta karte, ale nie mialem gdzie [nie liczac wspomnianego allegro] zbadalem zasoby wszystkich znaczacych sklepow i nic. musialem obejsc sie smakiem

-Sid-The-Rat=> 04.11.2003 22:27

szanowny moderator nie bedzie zamykal tematow bez powodu - to ze komus sie dyskusja nie podoba nie jest powodem

co do oceny ati - nic tylko sie nie zgodzic - ati 8500/9100 przy podobnej cenie posiada rowniez zblizone mozliwosci a niektore rzeczy robi lepiej - duzo lepiej niz gf4 - filtorwanie anizo, jakosc obrazu

zakladamy ze sterowniki dzialaja - co jest zalozeniem naciaganym tak przy ati jak i przy nvidi - detonatory sie tak sypaly ostatnio ze firma zmienila nazwe packa na inna zeby ludzi juz nie denerwowac [no i szkoda ze nie chcialo im sie pisac driverow do starszych systemow :)]

Kasprzak 04.11.2003 22:24

OK!
Dziekuje wszystkim za posty. Bardzo mi pomogly!

A teraz ostateczne pytanie

co byscie wzieli teraz.
(mam do ciebie zaufanie Sid z tymi sterownikami ze bedzie wszystko chodzic. Jak kupie Radka napisze do Ciebie i poprosze Cie o linki do najlepszych sterownikow)
Zakladam ze Radek bedzie dobrze skonfgurowany (dobre drivery i bedzie ok wszystko bedzie chodzic i bez zadnych zwisow jak to bywa u ati - co mnie od tej firmy zraza te problemy ze sterami)

CO KUPICIE?
(Czasami pograc w nowsze gierki[ale rzadko], i zgrywac przez FireWire obraz z kamery DV i obrabiac go i kodowac - to bedzie najczestsze przeznaczenie kompa.
A wiec wyrok co?:

Radeon 9100 Hercules 3D Prophet 64 MB DVI + tv-out 128-bit
vs.

GeForce3 Ti200 Gainward Power Pack!!! Ti/450 TV GS

UPDATE:
Widze ze topic niektorych zaczal denerwowac.Ja tylko chcialem o rade. Wiem ze tutaj pomoc uzyskam i to od fachowcow.Wiele rzeczy stad sie nauczyczylem i naucze wiec...
ale jak Sid chcesz mozesz zamknac topic

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:37.