![]() |
kolor diody -audio- liteon 52327S ?
Podczas nagrywania płyt audio , kolor diody w mojej LiteOn 52327s świeci na pomarańczowo , ale płyta zostaje nagrana poprawnie.
W czasie nagrywania bufor też OK. czy to norma ? Wcześniej miałem Liteon 24102b i o ile pamiętam kolor był czerwony. dzięki |
Ten model to juz tak ma... Mam ta nagrywarke kilka godzin i z tego ca widzialem to wlasnie tak swieci ;)
|
bylo juz o tym (stad wiem - nie mam tego sprzetu niestety, albo stety ;) ) - tak po prostu jest :)
|
tak jest albo to wina biosu albo... :blee:
|
Cytat:
|
u mnie jest tak:
odczyt - zielona nagrywanie - czerwona kiedy podczas nagrywania spada bufor, cos w tym czasie robie co zajmuje mi procesor i pamiec - wtedy swieci na pomaranczowo |
a jaki masz bios?
|
Przy pomaranczowej bufor spada do zera i wlacza sie system ochrony. W nagrywarkach ktore zapisywaly metoda Z-CLV dioda sie swiecila przy zmianie predkosci zapisu.
Zeby tego uniknac wylacz programy procko i pamieciozerne lub/i zminiejsz predkosc zapisu na 8x-16x. Wtedy powinna sie swiecic czerwona. PS. Dioda w Liteonach jest dwukolorowa (ZIELONY + CZERWONY), pomaranczowa jest gdy pala sie obydwa kolory naraz. |
u mnie tez pomarancz jak bufor jest pusty mam 6SOF chyba i
|
Cytat:
dodam jeszcze ,że pomaranczowa dioda swieci tylko przy nagrywaniu audio w Nero , obecnie 6.00.19 przy nagrywaniu muzyki np kombajnem Musicmatch , świeci na czerwono ! czyli to chyba nie żaden Bios itp. |
Cytat:
Tak jak pisza koledzy - wylacz programy dzialajace w tle i zmniejsz predkosc nagrywania. |
Bufor mam pełny, predkość np 24X, wykożystanie procka 6%, ale i tak w clonie, alkoholu w nero swieci na pomaranczowo - bez roznicy co nagrywam.
|
TMTM (ten model tak ma)
Czasami swieci na czerwono czasami na pomaranczowo przy wypalaniu i8 nie ma to zwiazku z oproznieniem bufora.... |
hmmmm... wypalilem na niej juz z 10-15 CD i zawsze swiecila na pomaranczowo. To musi byc od czegos zalezne, albo to wada fabryczna, albo wina niedorobionego biosu.
|
audio cd trzeba nagrywac w trybie DAO96 wtedy problemu nie ma:D
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:24. |