Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Jak przerobić muzykę z kasety magnetofonowej na płytkę cd z muzyką? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/jak-przerobic-muzyke-kasety-magnetofonowej-plytke-cd-muzyka-28260/)

KaPi 30.11.2003 15:12

Jak przerobić muzykę z kasety magnetofonowej na płytkę cd z muzyką?

Mam kasetę z super muzyką, bardzo starą, której teraz nigdzie nie ma. Chciałbym kupić tą muzykę na cd, ale szukałem wszędzie i chyba nigdzie już nie ma :(
Dlatego pytam:
czy da się zgrać muzykę z kasety magnetofonowej na mp3 na komputer i potem wsadzić to na audio cd? Jeśli tak to jakim sposobem. Proszę o dobre rady lub jakieś kursy, poradniki...

Pozdr. i dzięki.

SEBAW 30.11.2003 15:16

Da się to wykonać. Musisz mieć kabel do podłączenia komputer-mognetofon. Potem odpowednim programem zgraj na ścieżki wav i wypal na płyte.

Kasprzak 30.11.2003 15:22

do karty dzwiekowej do gniazda LINE IN (niebieskie chyba) podlaczasz magnetofon (kablem mini jack - mini jack) potem w kompie odpalasz jakis programik (najlepiej taki co nagrywa do mp3 od razu ale mozesz wpierw do wav potem do mp3 - jak masz duzy dysk, a i jest to bardziej czasochlonne)odpalasz radyjko i klikasz zeby nagrywalo. Potem gotowe pliczki mp3 przy pomocy nero nagrywasz jako audio (predkosciami 8x-16x - bo to sa najlepsze speedy dla audio).

That`s all

pozdro

KaPi 30.11.2003 16:00

A czy wszystkie magnetofony mają takie wejście? Jeśli tak, to gdzie kupię taki kabelek i ile on kosztuje?
No i podstawowa rzecz: jakim programem? Nie wiem, bo nigdy tego nie robiłem. Mam nadzieję że to proste... Proszę o więcej informacji i jakiś krótki kurs ;)

Z góry dzięki
Pozdr.

Kasprzak 30.11.2003 16:17

wyjscie maja. Sluchawkowe! To wystarczy! Jak bedziesz nagrywal to uwazaj zeby sygnal nie byl za mocny zeby nie byl za glosny.
Programik np.
Advanced MP3 WMA Recorder
i zgrywa od razu do mp3

nimal 30.11.2003 16:19

nie wszystkie posiadaja, ale zdecydowana wiekszosc tak (jakie - albo mini jack, albo chincz, albo jack, albo jeszcze jakies inne - musisz dobrac odpowiednik kabel)
abel mozesz kupis w sklepach: rtv, elektronicznych, koputerowych... moze masz tai do podlaczenia glosnikow z karta dzwiekowa - wtedy wystarczy na chwile go "pozyczyc"
do przechwutywania dzwieku sa setki progsow - ja uzywam sbrecorder

podlaczasz kabel
wybierasz zrodlo dziwku w progsie do przechwytywania dzwieku
wlaczasz prgramik i odtwarzanie w magnetofonie
jak sie kaseta skonczy to otrzymanego wlasnie wava (lub mp3) wrzucasz do nero - tworzysz kompilacje audio i przeciagasz tego wava do okna kompilacji
wstawiasz indexy - czyli poczatki utworow
agrywasz
ewentualnie pomiedzy zripowanie dzwieku a wypaleniem plyty mozesz pobawic sie w jakims programi do edycji audio zeby poprawic dzwiek/usunac cisze i zaklucenia...

KaPi 30.11.2003 16:21

A nie będzie jakichś szumów? Aha, no i jaki to kabelek do tego wyjścia słuchawkowego? Mam taki, ale tylko po jednej stronie, bo po drugiej są słuchawki ;) Chyba nie będę musiał sam go zrobić? :)
Dzięki, ale chciałbym się dowiedzieć więcej na ten temat. Czy np. jak robie wav-y to jakość jest lepsza?
Dzięki za trud ;)

nimal 30.11.2003 16:28

szumy bada - dlatego potrzebny Ci edytor audio z dobrymi filtrami, pozatym przyda sie podbic skrajne tony, bo pasmo kaset jest nizsze niz cd
kabel zwykly - tzn taki stero typu minijack - minijack, np taki jaki jest pomiedzy glosnikami a karta dzwiekowa albo karta dzwiekowa a tunerem tv - te kable kosztuja ok 10 pln, jesli u Ciebie takowy niw eystepuje
co do wavow - teoretycznie byc moze troche lepsza, praktycznie sam ocenisz ;)
sporo programow do edycji wspolpracuje tylkoz wavami, pozatym mp3 to kompresja stratne, wiec edytowac lepiej na wavach

KaPi 30.11.2003 16:36

Jaki to edytor? No i nie wiem o co chodzi z tym podbijaniem skrajnych tonów... Są gdzieś w internecie jakieś tutoriale na ten temat? ;)

nimal 30.11.2003 18:04

Cool Edit - znany i polecany
zdaja sie ostatnio Adobe go wylupil i zmienil nazwe - szczegoly na www.adobe.com (pewnie jakis trial tez sie tam znajdzie - nie wiem - poszukaj)
tutoriali jes mnustwo - www.google.com - wpisujesz nazwe progsa i "manual" lub "tutorial" - cos sie znajdzie ;)
pewnie jakies wtyczki sie okaza potrzebne - tez na goglu znajdziesz

tower 30.11.2003 19:32

z kasetami jest jeszcze pewna sprawa

mianowicie gdy zgrasz do wave odszumisz podkręcisz wysokie częstotliwości i zechcesz z tego zrobić mp3 to pamietaj aby odznaczyć joint stereo i kompresować w trybie dual mono dla kaset to bardzo ważne

KaPi 30.11.2003 19:42

Więc nie będę kompresował do mp3. Wystarczy mi do wav, bo mam zamiar nagrać to na płytę audio, a nie słuchać na komputerze. ;)
I mam pytanie: czy ktoś z was to robił? Piszecie, że da się zrobić itp., że jakieś plug-iny będą potrzebne... czy robiliście to? ;) Jeśli tak to podajcie konkretną stronkę, bo z tego co Wy tu piszecie, to na razie nic nie łapię. :(

JackW 01.12.2003 14:12

Cytat:

Napisany przez KaPi
Mam kasetę z super muzyką, bardzo starą, której teraz nigdzie nie ma. Chciałbym kupić tą muzykę na cd, ale szukałem wszędzie i chyba nigdzie już nie ma :(
Dlatego pytam:
czy da się zgrać muzykę z kasety magnetofonowej na mp3 na komputer i potem wsadzić to na audio cd? Jeśli tak to jakim sposobem. Proszę o dobre rady lub jakieś kursy, poradniki...

Pozdr. i dzięki.

Nie używaj do zgrywania wyjścia słuchawkowego bo bardzo zniekształca sygnał. Najlepiej korzystać z wyjścia małej częstotliwości magnetofonu lub wzmacniacza. Kable bez problemu sam sobie polutujesz. Będziesz miał na przyszłość. Pliki najlepiej zgrywać Nero Wave Editorem z pakietu Nero. Jest po polsku i ma możliwość obrobienia sygnału. Najlepiej obrabiać i zgrywać pliki w formacie wav najmniejsze zniekształcenia. Wypalaj w Nero w kompilacji audio. Jak nie zapomnę to jutro podam Ci numer Komputer Świata gdzie ta tematyka jest szeroko i przejrzyście opisana. Pozdrawiam.

Kasprzak 01.12.2003 15:17

Ilość załączników: 2
No ale jak nie ma wyjscia z magnetofonu to tylko zostaje wyjscie sluchawkowe (wyjscie mozna zrobic podlutowywujac sie pod odpowiednie styki na plytce radia)
co do kabla:
potrzebujesz taki:
http://www.triplebit.com/images/Cable2.jpg
(zdjecie z google,ale w mediamarkt maja takie same)

jakbys go sam robil to zamieszczam maly schemacik mini jacka bez oslony mojego autorstwa (nie mam talentu do rysowania)
schem.1
1.masa
2.prawy kanal
3.lewy kanal
i laczysz 1 z 1, 2 z 2, 3 z 3 i gra.

a na schem. 2 schemat kabla audio 2 zyly ekranowany:

paput2000 02.12.2003 02:14

Cytat:

Napisany przez KaPi
Więc nie będę kompresował do mp3. Wystarczy mi do wav, bo mam zamiar nagrać to na płytę audio, a nie słuchać na komputerze. ;)
I mam pytanie: czy ktoś z was to robił? Piszecie, że da się zrobić itp., że jakieś plug-iny będą potrzebne... czy robiliście to? ;) Jeśli tak to podajcie konkretną stronkę, bo z tego co Wy tu piszecie, to na razie nic nie łapię. :(

Ja to robiłem kilkadziesiąt razy za pomocą CoolEdita Pro, obecnie Adobe Audition.
Podstawy: użyj jako źródło porządnego decka, być może będzie potrzebna korekta ustawienia skosu głowicy dla uzyskania najlepszego dźwięku (czytaj: uzyskania jak najwyższych górnych częstotliwości).
Użyj wyjscia In-Out, przejściówkę do karty dźwiękowej (In-Out - mały jack) kupisz prawie wszędzie.
Jak pisali przedmówcy: nie używaj wyjścia słuchawkowego obarczonego układami korygującymi i wzmacniaczem niezbyt sprzyjającymi w prawidłowym, bezbolesnym przesyłanu dźwięku.
Podczas zgrywania/odtwarzania z magnetofonu wyłącz system Dolby, szum nośnika można wyeliminować za pomocą edytora (CE PRO/Audition) próbkując kawałek ciszy na kasacie - efekt o wiele lepszy niż elektroniczny układ dolby który najpierw podbija wyższe częstotliwości, aby nastepnie, w pewnym zakresie je uciąć.
Jezeli jesteś zainteresowany zgrywaniem za pomocą Cool Ediata vel. Audition to pisz na maila, wspólnie coś poradzimy.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:26.