Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Nowe biosy do LiteOn`ow !!! (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nowe-biosy-liteon-ow-29307/)

collapsar 22.06.2004 00:22

Cytat:

Napisany przez Mirek-1977
odświeżacie temat sprzed pół roku?

:spoko:

Ano ;-) Tyle czasu zajelo mi rozkminianie co jest z czym nie tak w moim kompie :-( A i tak, niewiele z tego rozumiem :-(

collapsar 22.06.2004 00:20

Cytat:

Napisany przez Turboni
masz bardzo dziwny objaw ja mam amd 2400+ plyta na kt400 i ati R9200 mialem 411 a teraz mam 812 i wszystko biega bez problemu. plyta moja tez ma aktywne sata. Stawiam ze to wina nagrywarki cos musi byc z nia nie tak.mapisz jeszcze jak mozesz pod ktory kanal masz ja podpieta.

Podpieta pod Drugi Master.

Mirek-1977 21.06.2004 19:52

odświeżacie temat sprzed pół roku?

:spoko:

Turboni 20.06.2004 21:44

Cytat:

Napisany przez collapsar
==================================

Jest tak: Moj 451s przy starym firmware nagrywal w miare poprawnie, jednak nie do konca - czytal wszystkie wypalone plytki tylko w trybie awaryjnym XP a proby zapisu w tym trybie konczyly sie bledem bufora.
W trybie normalnym zapisywal plytki normalnie, ale proby odczytu konczyly sie powiecha kompa, ewentualnie komunikatem, ze "brak dostepu" itp.

Obecnie udalo mi sie wgrac firmware GSB7 w trybie awaryjnym XP (pod winda) na II-gim masterze UDMA. Naped czasami ma odbicia jak poprzednio, zachowuje sie ciut lepiej, ale ciagle cos w nim jest nie teges :-(

Ostatnio dorwalem sie do DVD+RW wlasnie cytowanego EMTEC-a --- i qpa.
Jak u kolegi wyzej, niby zapisuje, komunikat, ze wszystko poszlo jak nalezy ... ale przy probie odczytu naped mieli i mieli i nic!!!

----------------------------

PS. Faktem jest, ze zauwazylem pewnego boooraka w XP przy okazji LiteOn-a.

Naped sie jawnie ŻRE z kartami graficznym Sapphire Radeon na dowolnym chipsecie. Sprawdzalem naped w kilku bardzo roznych komputerach - zawsze wychodzil bol w kombinacji RADEON + Lite-On. Moze przyczyna sa sterowniki?

Config sprzetu moze pomoze znalezc jakis punkt zaczepienia:

AMD Barton 2500+ , Microstar KT600 Delta, 512Mb 400 Kingston, Sapphire Radeon Atlantis 128bit 128mb Vivo, Lite-On LDW-451s (firmware GSB7)aktywne SATA.

-----------------------------

masz bardzo dziwny objaw ja mam amd 2400+ plyta na kt400 i ati R9200 mialem 411 a teraz mam 812 i wszystko biega bez problemu. plyta moja tez ma aktywne sata. Stawiam ze to wina nagrywarki cos musi byc z nia nie tak.mapisz jeszcze jak mozesz pod ktory kanal masz ja podpieta.

collapsar 20.06.2004 19:05

Cytat:

Napisany przez kbb
Kupilem dzis 451S. Od kilku godzin bezskutecznie probuje uaktualnic fimware (do w/wym wersji GSB6). Przecwiczylem juz wszystkie mozliwe ustawienia (master, slave, wlaczone/wylaczone UDMA), caly czas dostaje komunikat "No matched drive detected !". Czy komus udala sie ta sztuka?

Przy okazji: moj nowy nabytek nie nagrywa na EMTECu DVD +RW. Operacje zapisu pozornie wykonuje poprawnie, ale plyta pozostaje pusta.

==================================

Jest tak: Moj 451s przy starym firmware nagrywal w miare poprawnie, jednak nie do konca - czytal wszystkie wypalone plytki tylko w trybie awaryjnym XP a proby zapisu w tym trybie konczyly sie bledem bufora.
W trybie normalnym zapisywal plytki normalnie, ale proby odczytu konczyly sie powiecha kompa, ewentualnie komunikatem, ze "brak dostepu" itp.

Obecnie udalo mi sie wgrac firmware GSB7 w trybie awaryjnym XP (pod winda) na II-gim masterze UDMA. Naped czasami ma odbicia jak poprzednio, zachowuje sie ciut lepiej, ale ciagle cos w nim jest nie teges :-(

Ostatnio dorwalem sie do DVD+RW wlasnie cytowanego EMTEC-a --- i qpa.
Jak u kolegi wyzej, niby zapisuje, komunikat, ze wszystko poszlo jak nalezy ... ale przy probie odczytu naped mieli i mieli i nic!!!

----------------------------

PS. Faktem jest, ze zauwazylem pewnego boooraka w XP przy okazji LiteOn-a.

Naped sie jawnie ŻRE z kartami graficznym Sapphire Radeon na dowolnym chipsecie. Sprawdzalem naped w kilku bardzo roznych komputerach - zawsze wychodzil bol w kombinacji RADEON + Lite-On. Moze przyczyna sa sterowniki?

Config sprzetu moze pomoze znalezc jakis punkt zaczepienia:

AMD Barton 2500+ , Microstar KT600 Delta, 512Mb 400 Kingston, Sapphire Radeon Atlantis 128bit 128mb Vivo, Lite-On LDW-451s (firmware GSB7)aktywne SATA.

-----------------------------

ace2 30.12.2003 00:23

I nowe biosy zostaly wywalone z oficialnej strony wiec laka chwila poprawione wersje beda !!!

kbb 29.12.2003 22:43

Kupilem dzis 451S. Od kilku godzin bezskutecznie probuje uaktualnic fimware (do w/wym wersji GSB6). Przecwiczylem juz wszystkie mozliwe ustawienia (master, slave, wlaczone/wylaczone UDMA), caly czas dostaje komunikat "No matched drive detected !". Czy komus udala sie ta sztuka?

Przy okazji: moj nowy nabytek nie nagrywa na EMTECu DVD +RW. Operacje zapisu pozornie wykonuje poprawnie, ale plyta pozostaje pusta.

TMouse 29.12.2003 22:13

wgralem ten nowy bios do 411S i na razie bez cyrkow (nagral 2 plyty DVD-R, czyta starsze)

ale rzeczywiscie podejrzane, wczoraj nie dzialal ich site przez dlugi czas, potem zniknely te biosy z grudnia...

kadi500 29.12.2003 17:15

Musisz wrócić do poprzedniego BIOSu.

Jeżeli chodzi o MP3 i CD-AUDIO, to na stacjonarnym odtwarzaczu nie ma najmniejszych problemów z odczytaniem DVD-+R/W.

adrianekt 29.12.2003 16:32

Witam,
Mam podobny problem z liteon 811s, po wgraniu firmware'u hS0J nagrywarka przestala mi nagrywac DVD-RW. Wczesniej na biosie hS0E miałem problem z odtworzeniem plyt cd-audio oraz cd z mp3 na stacjonarnym odtwarzaczu nagranych ta nagrywarka. Czy ktos mial podobne problemy? Prosze o jakas rade co moze byc nie tak

lewart 28.12.2003 21:42

Po wgraniu nowego biosu (HS0J) do mojego LitON 811S nagrywarka przestała widzieć czyste płytki Verbatim DVD-R Printable x2 :(

Napiszę co zrobiłem może ktoś kiedyś będzie potrzebował:
1. Ściągnąłem Flashfix v1.0.0.2 z
http://digi.firmware-flash.com/downl...ashfix1002.zip
2. Tym programikiem "fix'nąłem" stary/poprzedni bios DR8HS0E (którego przed fix'em nie można było wgrać)
3. Wgrałem DR8HS0E ten po fix'ie i restart komputera
4. Po restarcie wgrałem ponownie DR8HS0E - tym razem oryginalny - tak dla pewności i kolejny restart - ale to chyba jest zbędne ;)
5. Teraz wszystko działa :)

P.S.
To mój pierwszy post na tym forum więc witam Wszystkich.

misio69 28.12.2003 14:39

powrót do biosu OEM

przetestowałem powrót do biosu OEM HSTQ - niestety nie mam binarów poprzednich wersji - można go znaleźć na stronie:

http://dhc014.rpc1.org/indexOEM.htm

ładuje sie spod dosa narzędziem mtkflash 1.80.1, można go znaleźć na tym samym site.

Po downgrade poprawiło się czytanie +RW,

Jednak nie zapomnij ściągnąć również binarnej wersji biosu 'HS0J' - będzie potrzebna gdy zechcesz zrezygnowac z biosu OEM - bios firmowy w wersji dla windows nie nadpisze się na wersji OEM - nie rozpozna napędu.

Pozdr,
misio69

Marker 28.12.2003 14:23

Odp dlaczego chce zmienic na inny bios

Cytat:

Napisany przez kadi500
Ale czy masz z nim jakieś problemy? Jeżeli nie, to nie ma po co cofać się wtecz.

Witam!
Nie czyta mi dvd rw esperanza 2,4. To znaczy jesli cos chce nagrac to pozniej nie mozna odczytac.
Prosze o opis jak dokłądnie zmienić ten bios.
Jaki najpierw wgrać.
Dzieki MArek

kadi500 28.12.2003 14:07

Cytat:

Napisany przez Marker
Mam wgrany hSOJ do 811s
Skąd wziąść oemowy i prosze o dokładny opis jak to zrobić

Ale czy masz z nim jakieś problemy? Jeżeli nie, to nie ma po co cofać się wtecz.

Marker 28.12.2003 11:37

Prośba

Bardzo proszę o inf.
Mam wgrany hSOJ do 811s
Skąd wziąść oemowy i prosze o dokładny opis jak to zrobić
MArek. Z góry dzięk

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:18.