Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ile książek przeczytałeś w roku 2003? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ile-ksiazek-przeczytales-roku-2003-a-29461/)

jasut 31.12.2003 00:54

Ile książek przeczytałeś w roku 2003?

Doznałem ostatnio szoku, gdy przeczytałem w jednym z opracowań dla nauczycieli, że statystyczny Polak czyta średnio 1 książkę w roku (oczywiście wliczając w to podręczniki szkolne). Osobiście nie wyobrażam sobie życia bez czytania, czytam dużo i chciałbym się dowiedzieć ile osób podziela moją pasję.
A może ktoś zechce podzielić się z kolegami co według niego warto przeczytac.

Remix 31.12.2003 01:23

Witam!

nie liczac podrecznikow akademickich to 0 (slownie zero) - czemu nie ma takiej odpowiedzi w ankiecie?

nie znaczy to, ze nie lubie ksiazek... lubie, owszem, ale tylko naukowe np. Daniken'a, M. Cremo, publikacje A. C. Clark'a itp.
ale po prostu nie mam czasu

jasut 31.12.2003 01:29

Cytat:

Napisany przez remix
Witam!

nie liczac podrecznikow akademickich to 0 (slownie zero) - czemu nie ma takiej odpowiedzi w ankiecie?

nie znaczy to, ze nie lubie ksiazek... lubie, owszem, ale tylko naukowe np. Daniken'a, M. Cremo, publikacje A. C. Clark'a itp.
ale po prostu nie mam czasu

Była ale ją wcięło. Pewnie poproszę Sida żeby edytował ankietę i przeniósł topik na Offtopik bo mi się źle umieściło.

paput2000 31.12.2003 06:47

No cóż, z wiekem niestety czytam coraz mniej - ok. czterech na miesiąc. Jeszcze jakieś 10 lat temu człowiek wchłaniał z 10-15 na miesiąc, czytając nawet w tramwaju lub autobusie. Teraz niestety istnieją inne pokusy i inne obowiązki - takie życie.

nimal 31.12.2003 07:39

wstyd sie przyznac, ale czytam coraz mniej
najwiecej czytalo sie w liceum - nie mialem kompa wiec chlonolem ksiazki, stowke rocznie leciutko przekraczalem
teraz czasu nie ma... :(
zaznaczam ze 15, ale nie licze wszelakich instrukcji do softu/podrecznikow itp bo sie czyta wybiorczo, wiec nie wiemjak liczyc :)

Pawel_k 31.12.2003 09:45

z 10 ksiazek bylo - dlaczego tak malo - bo kurcze Clancyego przawie calego przeczyalem Cussler tez juz dawno poskromiony, Tolkien obalony i nie ma co czytac :( :(

_Neoo_ 31.12.2003 12:10

Było tego tyle że człowiek nawet nie może policzyć ile, na pewno grubo powyżej 100. Niektóre książki czytam po 2 albo więcej razy (takie hobby ;) , bo nie wiem dlaczego ale jakoś nie moge się przekonać do czytania książek z biblioteki, ale myślę że w nadchodzącym roku mi przejdzie :)

-Sid-The-Rat=> 31.12.2003 12:42

ankiete poprawilem...
ksiazki? a co to sa ksiazki?
sporo czytam z monitora, ale takich zwyklych normalnych ksiazek... malo - ostatnio zmeczylem wreszcie Churchila i jestem na wykonczeniu harrego potera nr 5 (kto nazwie to ksiazka dla dzieci jest idota) - ps. musze popracowac nad angielskim bo ta ksiazka mnie chwilami przerasta

czero 31.12.2003 12:56

W tym roku przeczytalem z 5 ksiazek z czego 4 to byly lektury :blee:. A ta piata to Wladca Pierscieni. 3 czesci lyknalem jednym tchem w czasie wakacji :).

cinma 31.12.2003 13:21

motyla noga! przypomnieliscie mi, ze w tym roku calkiem olalem te "mniej wirtualne" ksiazki
nawet nie wiem dokladnie ile ich bylo, bo mi sie lata myla, ale chyba cos ok. 3 albo 4
jedyne moje usprawiedliwienie, takie jak kolegow wyzej: brak czasu :( no i funduszy

no coz, kolejne noworoczne postanowienie: mniej piwa i podobnych pierdul, wiecej ksiazek

ps. za to Symfonie C++ (3 tomy) przeczytalem 2 razy :)

sayan 31.12.2003 13:58

nie licząc lektur to przeczytalem jakies 10ksiązek, z lekturami było by pare sztuk wiecej ale w ankiecie zaznaczyłem 5-10.
Ostatnio zajarałem sie Agatką Christie. Przeczytałem tylko jedną książke 4.50 Peddington ale napewno na tym nie spoczne :)

W tej chwili czytam "W obliczu oszustwa" Iris Johansen.

Maciej 31.12.2003 14:23

Książki hmm...chyba dwie
Król Szczurów... Jamesa Clavella
Okręt ... Lothar-Gunther Buchheim

Niestety brak czasu ...rodzina ,praca.
więcej czytam czasopism o wszelkiej tematyce :))

yahol 31.12.2003 15:14

No to ja nabijam za, chyba polowe forum i jeszcze dokladke:D, w tym roku:
-przeczytalem: ok. 200 (nie jestem w stznie dokladnie podac)
-przejzalem:ok. 200-300 (oznacza to, ze przejzalem ksiazke na tyle zeby zapoznac sie z trescia i bohaterami)
-Zapoznalem sie: wow! 500! (wziolem do reki, przekartkowalem, przeczytalem notke biblofilska).
O tytuly nie pytajcie, pamietam moze 50-60 z tych ksiazek.

kraluk 31.12.2003 15:27

Coś około 10. Większość to lektury szkolne :)

dzonny157 31.12.2003 17:47

Z tego co widzę to nieżle nabijacie średnią.Ja sam przyznam ,że z wiekiem czytam coraz mniej ,kiedyś w latach szkolnych wręcz połykałem książki szczególnie historyczne.Ostatnio u mnie na TOP'ie jest B.Wołoszański i jego cykl Sensacje XX wieku.Pozdrawiam wszystkich i życzę wielu nowych tytułów w nowym 2004 roku!!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:05.