![]() |
Ile książek przeczytałeś w roku 2003?
Doznałem ostatnio szoku, gdy przeczytałem w jednym z opracowań dla nauczycieli, że statystyczny Polak czyta średnio 1 książkę w roku (oczywiście wliczając w to podręczniki szkolne). Osobiście nie wyobrażam sobie życia bez czytania, czytam dużo i chciałbym się dowiedzieć ile osób podziela moją pasję.
A może ktoś zechce podzielić się z kolegami co według niego warto przeczytac. |
Witam!
nie liczac podrecznikow akademickich to 0 (slownie zero) - czemu nie ma takiej odpowiedzi w ankiecie? nie znaczy to, ze nie lubie ksiazek... lubie, owszem, ale tylko naukowe np. Daniken'a, M. Cremo, publikacje A. C. Clark'a itp. ale po prostu nie mam czasu |
Cytat:
|
No cóż, z wiekem niestety czytam coraz mniej - ok. czterech na miesiąc. Jeszcze jakieś 10 lat temu człowiek wchłaniał z 10-15 na miesiąc, czytając nawet w tramwaju lub autobusie. Teraz niestety istnieją inne pokusy i inne obowiązki - takie życie.
|
wstyd sie przyznac, ale czytam coraz mniej
najwiecej czytalo sie w liceum - nie mialem kompa wiec chlonolem ksiazki, stowke rocznie leciutko przekraczalem teraz czasu nie ma... :( zaznaczam ze 15, ale nie licze wszelakich instrukcji do softu/podrecznikow itp bo sie czyta wybiorczo, wiec nie wiemjak liczyc :) |
z 10 ksiazek bylo - dlaczego tak malo - bo kurcze Clancyego przawie calego przeczyalem Cussler tez juz dawno poskromiony, Tolkien obalony i nie ma co czytac :( :(
|
Było tego tyle że człowiek nawet nie może policzyć ile, na pewno grubo powyżej 100. Niektóre książki czytam po 2 albo więcej razy (takie hobby ;) , bo nie wiem dlaczego ale jakoś nie moge się przekonać do czytania książek z biblioteki, ale myślę że w nadchodzącym roku mi przejdzie :)
|
ankiete poprawilem...
ksiazki? a co to sa ksiazki? sporo czytam z monitora, ale takich zwyklych normalnych ksiazek... malo - ostatnio zmeczylem wreszcie Churchila i jestem na wykonczeniu harrego potera nr 5 (kto nazwie to ksiazka dla dzieci jest idota) - ps. musze popracowac nad angielskim bo ta ksiazka mnie chwilami przerasta |
W tym roku przeczytalem z 5 ksiazek z czego 4 to byly lektury :blee:. A ta piata to Wladca Pierscieni. 3 czesci lyknalem jednym tchem w czasie wakacji :).
|
motyla noga! przypomnieliscie mi, ze w tym roku calkiem olalem te "mniej wirtualne" ksiazki
nawet nie wiem dokladnie ile ich bylo, bo mi sie lata myla, ale chyba cos ok. 3 albo 4 jedyne moje usprawiedliwienie, takie jak kolegow wyzej: brak czasu :( no i funduszy no coz, kolejne noworoczne postanowienie: mniej piwa i podobnych pierdul, wiecej ksiazek ps. za to Symfonie C++ (3 tomy) przeczytalem 2 razy :) |
nie licząc lektur to przeczytalem jakies 10ksiązek, z lekturami było by pare sztuk wiecej ale w ankiecie zaznaczyłem 5-10.
Ostatnio zajarałem sie Agatką Christie. Przeczytałem tylko jedną książke 4.50 Peddington ale napewno na tym nie spoczne :) W tej chwili czytam "W obliczu oszustwa" Iris Johansen. |
Książki hmm...chyba dwie
Król Szczurów... Jamesa Clavella Okręt ... Lothar-Gunther Buchheim Niestety brak czasu ...rodzina ,praca. więcej czytam czasopism o wszelkiej tematyce :)) |
No to ja nabijam za, chyba polowe forum i jeszcze dokladke:D, w tym roku:
-przeczytalem: ok. 200 (nie jestem w stznie dokladnie podac) -przejzalem:ok. 200-300 (oznacza to, ze przejzalem ksiazke na tyle zeby zapoznac sie z trescia i bohaterami) -Zapoznalem sie: wow! 500! (wziolem do reki, przekartkowalem, przeczytalem notke biblofilska). O tytuly nie pytajcie, pamietam moze 50-60 z tych ksiazek. |
Coś około 10. Większość to lektury szkolne :)
|
Z tego co widzę to nieżle nabijacie średnią.Ja sam przyznam ,że z wiekiem czytam coraz mniej ,kiedyś w latach szkolnych wręcz połykałem książki szczególnie historyczne.Ostatnio u mnie na TOP'ie jest B.Wołoszański i jego cykl Sensacje XX wieku.Pozdrawiam wszystkich i życzę wielu nowych tytułów w nowym 2004 roku!!
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:05. |