Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   trzeszczace mp3 (https://forum.cdrinfo.pl/f2/trzeszczace-mp3-29610/)

bycek 04.01.2004 15:07

trzeszczace mp3

Siemka ...
Czy ktos z was zna moze taki prog zeby (najlepiej) pozwolil mi nagrac plytke z mp3 (nie audiocd) ale konwertujac wszystkie mp3 do np 128kbps albo na inny kodek zmienial ...
Generalnie chodzi o to ze w moim "caraudio" przy zapodawaniu mp3 w bitrate wiekszym niz 128 slychac trzaski ... gosciu z BOA powiedzial ze ... " Należy używać
dobrego oprogramowania kodującego (sprawdzone z pewnego źródła), dobrych
nosników oraz nie stosować duzych prędkości zapisu (wypalania płyty). " ...

poradzicie cos ?

Nol 04.01.2004 16:18

Polecam EAC do zrzucania, Feurio do nagrywania. A odnośnie prędkości nagrywania, to najnowsze płytki małych prędkości nagrywania nie lubią. Polecam nagrywać z prędkościami 16x-32x maks i używać dobrych nośników. To z tym bitratem to trochę dziwne wytłumaczenie na trzaski... Trudno mi w to uwierzyć.

Więcej informacji nt. w/w programów znajdziesz na stronie głównej CDRinfo.pl.

bycek 04.01.2004 22:16

Cytat:

Napisany przez Nol
Polecam EAC do zrzucania, Feurio do nagrywania. A odnośnie prędkości nagrywania, to najnowsze płytki małych prędkości nagrywania nie lubią. Polecam nagrywać z prędkościami 16x-32x maks i używać dobrych nośników. To z tym bitratem to trochę dziwne wytłumaczenie na trzaski... Trudno mi w to uwierzyć.

Więcej informacji nt. w/w programów znajdziesz na stronie głównej CDRinfo.pl.

ale chyba Feurio nagrywa plyty AudioCd a nie plytki z danyi w postaci plikow mp3 ... czy sie myle ???

Nol 05.01.2004 08:20

No tak... nie mylisz się - wpisałem z rozpędu wszystko, czym posługuję się do nagrywania muzy w ogóle:)

Macafx 05.01.2004 08:58

Ja polecam do konwersji RazorLame http://www.dors.de/razorlame/
a do zrzucania powinno ci wystarczyć nero.
Najlepsza prędkość zapisu to wedłóg mnie 24x dla audio.

paput2000 05.01.2004 09:13

Cytat:

Napisany przez bycek
Siemka ...
Czy ktos z was zna moze taki prog zeby (najlepiej) pozwolil mi nagrac plytke z mp3 (nie audiocd) ale konwertujac wszystkie mp3 do np 128kbps albo na inny kodek zmienial ...
Generalnie chodzi o to ze w moim "caraudio" przy zapodawaniu mp3 w bitrate wiekszym niz 128 slychac trzaski ... gosciu z BOA powiedzial ze ... " Należy używać
dobrego oprogramowania kodującego (sprawdzone z pewnego źródła), dobrych
nosników oraz nie stosować duzych prędkości zapisu (wypalania płyty). " ...

poradzicie cos ?

Problem z trzaskami może wynikać z baraku obsługi wyższych bitratów przez twój odtwarzacz, problemem może też być jakość zapisu samych danych na płycie CD, a to z kolei z używania płyt miernej jakości i za dużych prędkości wypalania.
Płytę oczywiście (jako dane) wypalisz wieloma popularnymi programami takimi jak Nero. Wazniejszą jednak rzeczą wydaje się w tym przypadku jakość samych plików mp3. Jeżeli chcesz je sam robić, to najlepiej za pomocą EACa i to nie ze względu na to, że ten program robi to dobrze, ale z powodu iż mozna w nim zastosować wiele różnych kodeków mp3 - daje to pole do eksperymentów.

bycek 05.01.2004 16:37

Cytat:

Napisany przez paput2000
Problem z trzaskami może wynikać z baraku obsługi wyższych bitratów przez twój odtwarzacz, problemem może też być jakość zapisu samych danych na płycie CD, a to z kolei z używania płyt miernej jakości i za dużych prędkości wypalania.
Płytę oczywiście (jako dane) wypalisz wieloma popularnymi programami takimi jak Nero. Wazniejszą jednak rzeczą wydaje się w tym przypadku jakość samych plików mp3. Jeżeli chcesz je sam robić, to najlepiej za pomocą EACa i to nie ze względu na to, że ten program robi to dobrze, ale z powodu iż mozna w nim zastosować wiele różnych kodeków mp3 - daje to pole do eksperymentów.

Sprzet to CD/MP3 Player samochodowy Panasonic CQ-RDP472N
wg instrukcji obsluguje:
MP3 decoding : MPEG 1 i 2 Audio Layer 3
Bit Rate:
-MPEG 1 32 kbps - 256 kbps , VBR
-MPEG 2 16 kbps - 160 kbps , VBR
Sampling Freq.:
-MPEG 1 32khz, 44,1khz, 48 khz
-MPEG 2 22,05 khz, 24khz

co do kodowania mp3 napisali ze przy uzyciu VBR czas moze nie byc pokazywany poprawnie
i ze rekomendowane ustawienie to "128kbps or more" i "fixed"

zastanawiam sie czy nie jechac do serwisu ...
dzis jeszze jedna rzecz wpadla mi w oko ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie
po wypaleniu plytki z albumami mp3 (glownie releasy ripperskie)
album ze specyfikacja 192kbps 44,1khz full stereo trzeszczy a
album ze specyfikacja 192kbps 44,1khz joint stereo nie ...

i co dalej .... ???

tower 05.01.2004 18:37

niekture odtwarzacze nie kubia lame dobrze chodza tylko na fraunhoferze moze w tym problem

algorytm fraunhofera jest dolaczony do kodeka nero mp3pro

bycek 05.01.2004 20:27

Cytat:

Napisany przez tower
niekture odtwarzacze nie kubia lame dobrze chodza tylko na fraunhoferze moze w tym problem

algorytm fraunhofera jest dolaczony do kodeka nero mp3pro

czy w nero musze konwertowac pliki mp3 na inny bitrae a potem te nowe nagrywac na plyte ?
nie mozna tego w locie zrobic ?

Acoustica MP3 CD Burner ma taka opcje ze sie ustawia parametry swojego mp3 playera i on jesli potrzeba to przy nagrywaniu konweruje ... ale niestety trwa to dlugo i nie ma mozliwosci wybrania kodera ...

Jak przekonwertowalem pliki Acoustica do 128 to bylo lepiej ale nadal moznabylo uslyszec trzaski .... dodatkowo jedna z testowanych sciezek czasami przeskakuje w jednym miejscu do nastepnej ....

mam podejzenia ze o cos nie tak z moim car audio ... buuuu

paput2000 05.01.2004 20:43

Cytat:

Napisany przez bycek
zastanawiam sie czy nie jechac do serwisu ...
dzis jeszze jedna rzecz wpadla mi w oko ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie
po wypaleniu plytki z albumami mp3 (glownie releasy ripperskie)
album ze specyfikacja 192kbps 44,1khz full stereo trzeszczy a
album ze specyfikacja 192kbps 44,1khz joint stereo nie ...

i co dalej .... ???

Całkiem ciekawe spostrzeżenie i łącznie z tym co napisał kolega pietro wyżej problemem może faktycznie być tryb kompresji lub użyty kodek. Musisz chyba porobić trochę doświadczeń z rippowaniem utworów bo być może dekoder użyty w Twoim odtwarzaczu nie jest za bardzo wszechstronny i będziesz skazany na własnoręczne przygotowanie sobie plików mp3.

Remix 05.01.2004 20:46

Cytat:

Napisany przez Macafx
Ja polecam do konwersji RazorLame http://www.dors.de/razorlame/
a do zrzucania powinno ci wystarczyć nero.
Najlepsza prędkość zapisu to wedłóg mnie 24x dla audio.

Witam!
przeciez on wyraznie napisal, ze nie chce nagrywac AudioCD, tylko plytke z mp3, a to nagrywa sie jak zwykle dane...

a tak dla scislosci, to audio powinno nagrywac sie z predkoscia 8x (gora 12x), a nie 24 :)

paput2000 05.01.2004 20:57

Można dokonać dość prosto konwersji za pomocą programiku z tej strony: http://www.dbpoweramp.com/dmc.htm
Kodek trzeba ściągnąć osobno.
Programik instaluje się w ten sposób, iż w Windows Exploatorze masz polecenie Convert To w menu podręcznym pod prawym klawiszem myszy - zaznaczasz kilka plików, zaznaczasz polecenie Convert To, wybierasz format pliku wyjściowego i jego parametry - jedziesz z koksem.
Co prawda ponowne kodowanie mp3 to prawie przestępstwo, no ale cóż czasami zrobić.

PS. Może faktycznie coś nie tak z twoim sprzętem.

Nol 05.01.2004 22:49

Cytat:

Napisany przez remix
Witam!
a tak dla scislosci, to audio powinno nagrywac sie z predkoscia 8x (gora 12x), a nie 24 :)

Remix, tak dla ścisłości, to nowe nośniki nie lubią niskich prędkości nagrywania. Niskie prędkości je po prostu przepalają. Zostało to dowiedzione podczas testów. Zatem prędkości dobre to 16x-24x...

bycek 06.01.2004 16:27

Cytat:

Napisany przez paput2000
... Co prawda ponowne kodowanie mp3 to prawie przestępstwo, no ale cóż czasami zrobić.

PS. Może faktycznie coś nie tak z twoim sprzętem.

Zadzwonilem do Field Technical Support
Panasonic Polska Sp. z o. o.
i pan powiedzial mi ze poprostu dekoder w moim cd jest zrobiony zeby czytal frauenhoffera (nie wiem jak sie to pisze :P ) bo to jest orginalny allgorytm mp3 a reszta to klony
i faktycznie najlepiej graja mp3 skonwertowane np nero mp3pro ale do zwyklego mp3 (bo tam jest opcja ze do mp3pro mozna tez)

czy jest sens konwertowac wszystkie swoje mp3 ...a mam tego ze 30GB ...

gallus 06.01.2004 20:02

ja używam CDex'a a do palenia najlepiej nero6 z predkoscia 12x

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:22.