Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   podzielic neostrade od podstaw ?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/podzielic-neostrade-od-podstaw-30911/)

Zelea 05.02.2004 00:45

podzielic neostrade od podstaw ??

siemanko :mruga:

wreszcie napisze ten temat...

przeczytalem wszystko o neostradzie na forum co wyskoczylo mi w wyszukiwarcje kiedy to wpisalem "neostrada" ale do rzeczy... zeby nie bylo ze nie czytalem to naprawde przezucilem tego troche... ale coz z tego ?

chcialem sobie zalozyc neo... tzn neo juz istnieje sasaid ma... i chcelismy to podzielic... sprawa ma sie tak...

on mieszka w klatece obok na 4 pietrze a ja na 1 pietrze razem z sasiadem... i chcieslimy to podzielic na 3 ewentualnie 4 bo jeszcze sasiadka ktora potrzebuje wyslac maila raz na tydzien a o komputerach i internecie nie ma zielonego pojecia wiec to chyba dobry pomysl beda mniejsze oplaty... :))

wiem iz jest to nie legalne... prosil bym o nie komentowanie tego w ten wlasnie sposob...

i teraz tak...
on ma modem sagem fast 800 na USB... takze wiem ze nie kupie routeraz z wyjsciem USB

jak sie konfiguruje taki router ? dla mnie to czarna magia nie widzialem zadnego na oczy...

wiem ze jest to dynamiczne IP DCHP i pytanie moje brzmi czy mozna przydzielic stale wewnetrzne ?? jest roznica ? plusy minusy jednej i drugiej strony ? i czy da sie jak juz by dzialalo wszystko przydzielic konkretnej osobie konkretny limit ??

jak np neo ma 64 KB/s to ze jedna osoba posiada z tego 10 ? a te dwie reszte na pol ? lub cos w tym stylu ?? a czy jak dzieli po rowno to jest tak ze gdy jest jheden komputer wlaczony to mam neo dla siebie tak ? a jak sie ktos wlancza to automatycznie dzieli na pol ? itd ?

wiem ze musze kupic router... myslalem o jakims do 350 zl ? co mozecie polecic... niestety finansowo wlasnie jestem ograniczony... a ten router musi byec w sobie modem ADSL switcha firewall i sam nie wiem co jeszcze bo sie na tym niestety kompletnie nie znam... mimo iz siedzialem 2 dni i czytalem wszystko co mi w rece wpadlo o dzieleniu neostrady... pomimo tego iz przeczytalem sporo wszystko mi sie juz pomieszalo... :) hehe i kompletnie sie w tym wszystkim pogubilem chyba...
topici byly na temat routerow ale juz dosc stare sprzed pol roku ponad cos sie zmienilo ? wydaje mi sie ze tak...

wiec jaki router polecicie... zeby byl dobry nie sypal sie... wielu z Was sie Tutaj na tym zna... poradzcie... dzieki za kazda rade...

i teraz jeszcze inne pytanko...
czy bedzie jakis problem jesli od niego do mnie bedzie szedl kabel o dlugosci nie wiem okolo jakis 40 m ? czy jakis spadek sygnalu czy cos w tym stylu ?

pytanie co do kabla... wyczytalem jakas oferte kabla 5 kategori pod sieci LAN i takie jak ta wlasnie chyba w cenie 43 grosze za metr... pisalo tam iz w 8 zylowym kably 2 pary sa "martwe" i tutaj zastosowali tylko wlasnie tylko te kabelki ktore sa uzywane z inna koncowka... co o tym myslicie ? warto ?

i co myslicie o zakupie routera ? sklep gdzies w Kielcach ? tu gdzie mieszkam ? czy tez moze przez net kupic ? nigdy nie kupowalem nic i obawaiam sie przyznam w razie jakis problemow z gwarancja...

nie wiem co jeszcze chcialem napisac kurcze wylecialo mi z glowy dopisze jak sobie przypomne...

z gory dzieki za pomoc...

pozdrawiam...

prosil bym w miare o szczegolowe informacje i takie bardziej dla laika... gdyz nie za bardzo sie na tym znam...

dzieki :)

MaciejT 05.02.2004 01:16

Uzywam US Robotics Broadband Router i jestem zadowolony, jakosc wykonania pierwszorzedna, problemow nie stwarza.

cena ok 400pln, kupione niedawno w jakims sklepie internetowym (nie pamietam juz w jakim)

esem 05.02.2004 08:02

Na forum tweak'a była dyskusja i rozwiązania. 8)

Pawel_k 05.02.2004 09:53

Cytat:

Napisany przez esem
Na forum tweak'a była dyskusja i rozwiązania. 8)

i niezamkneli jej odslyaljac do opcji szukaj i buractwa niebylo za duzo ;) :D :D :D :D :D :D

Kasprzak 05.02.2004 09:54

http://neostrada.info

a dzielic sprawiedliwie mozesz z PROXY.
Napisze jak wroce do domu bo klikam z budy!

-Sid-The-Rat=> 05.02.2004 11:32

mam najtanszy router na rynku - dlink dl-604 - 4 porty, dyndns, translacja adresow, jakis prymitywny firewal (ktory bardziej przeszkadza niz pomaga), dhcp stale i nie, ale podzialu lacza tak jak chcesz nie ma

esem 05.02.2004 11:49

http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?t=45167&highlight= 8)

Zelea 05.02.2004 12:52

@esem czy ten link dziala ? bo u mnie nie da sie go otworzyc...

@Sid a co bys polecil zeby bylo dobre ale z jakims dobrym firewallem zalezy mi na tym... w takim przedziale cenowym dostane cos wogole w miare dobrego ? nie oczekuje jakiegos wypasa bo wiem ze to nie taka cena... ale nei stac mnie na nic innego...
a co do tego ze podzielenie lacze takiego jak chcialem to nie ma tzn masz na mysli to z przypisaniem np 10 kb komus a drugiemu np 20 tak ? to trudno a moze i lepiej nie wiem... :) hehe

dzieki za jakie kolwiek komentarze... chociaz za duzo sie nie dowiedzialem... a teraz ide przejrzec cala http://neostrada.info zobaczymy co tam sie dowiem...

@Kasprzak dzieki za linka :)

pozdro

Zelea 05.02.2004 12:56

a ha

@Sid widzisz dopiero teraz zauwazylem ze ten router jest Twoj ale bez modemu... wiec odpada... bo pomyslalem przez chwile zeby zakupic moze taki jaki napisales... ale moj kumpel ma jak juz pisalem modem sagem'a wiec to odpada...

-Sid-The-Rat=> 05.02.2004 13:00

link dziala - ale tak jak to zawsze na tweaku tam niby jest wszsytko a tak naprawde nic nie ma - talent do trzymania sie tematu maja wrecz legendarny

a nic bym nie polecil - bo sie na tym nie znam, zwlaszcza ze ty chcesz router z modemem, a ja mam te dwie rzeczy osobno
firewall w tym moim nie jest taki zly - ale nie udalo mi sie go calkiem wylaczyc - a to wlasnie probowalem zrobic, mozna mu dodac duzo regul blokowania - ale zdecydowanie lepszym wyjsciem jest sygate pers. fw albo augnitum outpost [oba darmowe] dzialajacy na kazdym kompie - i upgrade masz i kontrole a nie jakas durna skrzynka my[s]li za ciebie

routeromodemy sa w przedziale od 400 zeta - kazdy z nich jak sadze ma cos ciekawego do zaoferowania - niestety trzeba poczytac jakies recenzje
bo kazdy ci zachwali swoje i nic sie nie dowiesz
moj dziala, to ma robic, byl najtanszy kiedy go kupowalem i oczekiwalem jakis problemow - pare razy sie co prawda powiesil, i ma dosc niewygodne dodawanie nowych przekierowan portow - ale dziala
teraz juz od 34 dni bez wylaczania i zadnych klopotow

MaciejT 05.02.2004 16:04

ten moj Robotics to modem z routerem w jednym :)

pawelblu 05.02.2004 18:22

Po pierwsze jak chcesz sobie poadministrowac przydzielaniem przepustowosci to tylko router softowy bo takie harwareowe kosztuja duzo wiecej. W takiej sieci jak przedstawiles wystarczy w zasadzie harwareowy (czyli z przydzielaniem automatycznym). Ja bym kupil modem+router (ok.400 np. micronet SP 3351A) i oddzielnie switch bo jak bedzie trzeba jeszcze kogos podpiac to bedzie tragedia (routero-modemy ze switchem sa zwykle 4 portowe) a tu mozesz sobie od razu wziasc 8-portowy. Tym bardziej istnieje prawdopodobienstwo ze na jednym porcie po jakims czasie moze cos nie stykac - wtedy bez bolu przpinasz i jest OK. Konfiguracja hardwareowego modemu ADSL jest dosc intuicyjna - jedyne co trzeba znac to takie 2 wartosci VCI i VPI no i typy logowania, oraz wybrac uzywany protokol (PPPoA lub PPPoE) no i dziala. DHCP bardzo pomaga - moim zdaniem oplaca sie go uzywac. Tutaj bedziesz mogl sobie troche pokonfigurowac (filtrowanie przekierowania itp.). W mieszkaniu w ktorym bedzie modem musza byc zalozone filtry dolnoprzepustowe na telefony.
Kabel dlugosci 40 m. nie przeszkadza. Nie oszczedzaj na kablu - mimo to ze uzywasz tylko 4 kabelkow w skretce z 8 to nie warto kombinowac. Pamietaj ze na polozenie kabli powinienes zdobyc pozwolenie ze spoldzielni lub je jakos "skampowac" :)

Kasprzak 05.02.2004 19:30

podobno ciekawy jest Asmax
Asmax Router AR-701u - 264zl

http://sklep.komputronik.pl/pliki/n/netrasar701u/sb.jpg
------------------------------
Asmax Router AR800C2-OEM ADSL - 394zł
------------------------------
jeszcze gdzies widzialem cos takiego
US ROBOTICS USR 9105

Zelea 06.02.2004 00:08

Sid uwazasz ze lepszy taki firewall z softu niz ten hardwarowy z routera ?

a moze ktos inny mialby jakies opinie na ten temat ??

pawelblu co do tego routera i switcha to ja bede uzywal tam jednego wejscia z teo routera a raczej 2 2 beda wolne bo na jednym kablu bede mial podpiete te kabelek do mnie 40 m i z tad dopiero switch wiec luz... a ja nie chce pospinac wiecej bo chce zeby ta neostrada jakos dziala... im mniej osob tym lepiej...

a co do tych 2 wartosci VCI i VPI to nie mam zielonego pojecia co to jest ?? :( ani zadne typy logowania czy jakies protokol PPPoA lub PPPoE nie wiem co to... DCHP to wiem... chociaz tyle co ? hehe ;)

co do kabal to masz racje nie ma co oszczedzac to i tak nie taki duzy wydatek... tymbardziej ze zalatwie sobie i tak tanszy :)
a co do pozwolenia na polozenie kabli... to nic z tego nie bedzie moja administracja jest beznadziejna i nic z tego raczej nie bedzie... po za tym zanim zalozylem sobie net... to 2 lata mialem LAN w bloku i kable po dachu i piwnicami i spoko zadnych problemow po za tym ze nie ma ficjalnej zgody... :blee:

Kasprzak ten pierwszy router Asmax Router AR-701u nie ma w sobie switcha... wiec raczej odpada...

dzieki wielkie panowie nie wiele jeszcze wiem widze... a raczej powiedzial bym ze malo... no ale z kazda chwila chyba coraz wiecej... :) hehe

pozdro ;)

Zelea 06.02.2004 01:04

mam pytanie...

co to jest Printserwer ??

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:34.