![]() |
no to ****alem kompa
przeflashowalem bios od mojego solteka z wersji 4 na 7
niestey komp nie wstaje pokazuje sie oknoz testem pamieci, moge wejsc do biosu - ale tuz po nim mam juz tylko migajacy kursor w lewym gornym rogu i dupa nie moge bootowac plyty, niewazne jak krece ustawieniami tak komp nie wstaje co z tym do cholery jasnej zrobic - i czemu sie tak ****alo skoro program napisal ze wszsytko ok? zeby to szlag |
A jaki tam jest bios Ami, Award ?? Bios byl ze strony producenta czy jakis beta z jakis stron overcloackerskich ??
|
award, bios oficjalny jak najbardziej - ostatnia wersja o numerze 7 do plyty sl75frn2-l
|
Moze to srednie pocieszenie, ale moze znalazles buga ... :)
|
nie jest to pocieszenie ani nie jest smieszne
|
Cytat:
sid spróbuj z bootblocka masz chyba recovery możliwość biosa w tym modelu przez boot blocka? wiesz jak się to robi? flop i próba reanimacji jak mobo ma taką mozliwość wystartuje z flopa metoda jest prosta wsadzasz flasfera plik bin i autoexec.exe tworzysz i bootujesz z flopa a jak jest inna metoda przywracania w solteku niż z boot blocka to czytaj manuala |
znajdz druga taka sama plyte u kogos i uzyj jej jako programatora (ja tak kiedys zrobilem z Soltekiem i zadzialalo)
|
komp sie zatrzymuje ZANIM jest mozliwosc jakiegokolwiek bootowania
|
A sprawdzales wszystkie ustawienia BIOSu. Po przy updacie sie resetuja.
|
No jest cos takiego, ja mialem takie cos na plycie Epox 8RDA+ sprawdz w instrukcji czy jest u ciebie ta mozliwosc. Jesli nie to jedyny ratunek w kolegach z serwisu, lub znajomych ktorzy maja programatory kosci. Aha i to bootowanie to nie jest takie bootowanie z dyskietki jak masz czy z plyty, ta procedura przechodzi jeszcze w trakcie ladowania sie biosu.
|
sid metoda jest prosta ale ryzykowna odpal swojego kompa jak ma kostkę prostokątną wyjmij ją i wsadź od solteka i użyj winflasha amiflasha spod windy tak robią w it serwisie w szczecinie:) ale spod dosa najczęsciej na 10 przypadków 8 poprawnych 2 kończą się komunikatem że niema kostki z biosem wiec chyba warto o pietruszkę walczyć a pozatym powinieneś mieć możliwość z boot blocka startu
|
Cytat:
Polecam jeszcze porządny CLEAR CMOS z odłączonym zasilaniem od MoBo, przestaw zwore na 2- 3 minutki. |
Flashowanie BIOSu niby proste ale...
Zawsze przed flashowaniem odkręć co pdkręciłeś: najlepiej użyj opcji fail deflaut: nFoce tego wręcz wymaga, w moim Epoxie wręcz kategorycznie. Dyskietka ratunkowa to drugi element. Trzeci: to trzeba klęczeć przed komputerem i modlić się. Kiedyś dla Ciapka, jak chciał flashować płytę, podałem linka na świetną instrukcję do BIOSu. Znajdź to: nie będziesz musiał zadawać pytań na tym forum. Niech moc (BIOsu) będzie z Tobą. 8) |
w soltekach naciska sie insert - nie pomaga
wyglada to fatalnie i zaczynam sie martwic - jutro uderzam w serwis - moze mnie nie splawia |
ustawielm na defaulty - glupi nie jest
bios wg programu flashujacego wgral sie dobrze - za to teraz robi jazdy i szlag mnie trafia - bo ja rozumiem - zwalilo sie: spoko - ale tu sie wgralo i sobie w kulki leci :( szit dyskeitke ratunkowa mam - ale jak mowie - on nawet to bootowania nie dochodzi - mam tylko post - i nic wiecej |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:40. |