![]() |
Cytat:
sid nikt ciebie niema za idiotę facet msi k7n2delta ilsr identyczny przyp;adek jak ty mialem i też nforce 2 coś w tym musi byc a druga sprawa mialem też poza nforce 2 z epoxem 8krai na via kt 600 taki przypadek że sflashowana poprawnia ustawilem biosa i f10 i koopa bios znikł na msi mialem gorzej bo sflashowalem reset i kopa i programator nic niedał wymienili całą kostke z biosem na nową za oplatą w inkomie po prostu mi się wydaje że problemem może być po prostu niestabilność napięcia podczas flashowania kostki??? w tych co mi wysadzilo biosa byla kostka kwadratowa 3,3 v zasilana.... |
drobiazgi ktore robi wiekszosc ludzi o srednim pojeciu o komputerach ;)
|
a co sie zmienilo? pytam - bo wiem jak cholernie skomplikowane jest grzebanie w biosach i wydawalo mi sie ze znam juz wiekszosc osob w tym kraju ktorzy potrafia, maja czym, i jak zrobic dzialajacy bios, zmienic mu crc zeby go flasher nie odrzucil na starcie - i ze zmiany nie dotycza tylko dip czy dmi - tylko czegos bardziej uzytecznego - jak np. zmiany zakresu napec na procku czy czegos podobnego
jestem zaskoczony a to czy kosc jest wlutowana czy nie nic nie mowi o jej typie - sa plyty z lutowanymi flashami - to juz jest sadyzm |
Za pierwszym razem wstal dzieki dualbiosie ale pozniej bylo OK i wstawal juz za kazdym razem. Tego zmodyfikowanego biosa uzywam do tej pory bo nie chcialo mi sie go wymianic.
|
Cytat:
Uzywam plyty 8INXP - jak kupowalem to byl topowy model z oferty Gigabyte, i tam mozna flashowac obie kosci. |
biny to mozna z palca edytowac w hexedicie - raczej pytam co zmieniales - i jak sie zachowywal bios/komp po zjedzeniu takiej paczki
|
Hmm, w samym zamierzeniu Dualbios jest to ze druga kosc jest romem, przynajmiej jest tak w plytach pod amd, ale jest rowniez wymienialna.
|
Cytat:
A bawilem sie softem do edycji binow |
hmm... znaczy ze zmienili technologie - na musze przyznac przeczaca i niszczaca cala idee tego wynalazku
ale dzieki za info - poszukam kogos z takim gb ps. jakich dokonywales poprawek? |
Da sie przeflashowac - w ustawieniach dualbios zmieniasz ktora kosc jest pierwsza a ktora zapasowa. Poza tym mozna w menu dualbios wybrac opcje przepisywania jednej kosci do drugiej
|
a da sie wogole przeflashowac druga? ona przeciez z zasady jest safe - czyli chyba nawet nie na eepromie tylko na romie, ew. eepromie tylko ze ze zworka [albo tylko lut pointami] blokujacymi dostep do nagrywania...
|
Cytat:
Tylko uwaga bys nie przeflashowal obu kosci :D bo potem beda jaja (Moja plyta ma wlutowane kosci). |
Cytat:
A w temacie sie nie udzielalem, bo dla mnie flashowanie czegokolwiek to absolutnie czarna magia i nie mialem jeszcze z tym do czynienia. Co prawda jezeli chodzi o plyte glowna to mam Gigabyte'a z Dual Biosem, wiec specjalnie bym nie ryzykowal, ale i tak nie mam na to ochoty. Moze kiedys :) Oczywiscie jezeli najpierw znajde jakis wazny powod, aby to zrobic, bo dla samej zasady na pewno nie bede sie za to bral. |
Sid: nic nie zrozumiałeś albo potrzebujesz czasu aby zacząć się uśmiechać.
Ponownie proszę: bez urazy! Będziesz we Wrocławiu: zapraszam na piwo, ale nie wrocłaskie bo Full zjechał na psy! Pozdrowienia 8) |
bd - twoje podejzenia sa zbyt... zeby je komentowac
esem - coz.. tak, wyczytalem - post w ktorym sie pojawilo ze sa jaja z tym biosem pojawil sie PO mojej wpadce - bo wyobraz sobie to tez przeczytalem jaka dostalem nauczke? wbrew tym insynuacjom ktore chowasz w kazdym zdaniu przeczytalem jednak to i owo - min readme z pliku z biosem [czy pan BD zainteresowal sie i zobaczyl co w nim jest? bo nie ma w nim wersji biosu - to mozna zidentyfikowac tylko po nazwie samego pliku - a ta jest jak najbardziej prawidlowa] uzylem tego samego awdflash ktory byl z biosem - bo wiem ze czasem jednak sa to rozne programy - i nie wolno jechac na innym niz ten dolaczony do biosu - chyba ze sie WIE [a ja nie wiem] ze ten uniwersalny program jest zly/dobry wiec nie wiem jaka nauczke - moze taka jaka dal mi ktos kto sie tym zajmuje na codzien i WIE a nie przypuszcza - co sie naprawde zje.. w tej plycie - i musze cie zasumucic - ale na to co sie zje.. nie mialem wplywu, mial na to producent szajsowatych do bolu kosci winbound [2 zeta sztuka] ktore nie wytrzymuja wszystkiego co powinny wg. specyfikacji - i mozna zjarac sobie kosc [moja byla zjarana cala poza bootblockiem] podczas flashowania - bo 5v okazalo sie na nia za duzo - a powinna jednak tyle wytrzymac przejdz sie do serwisu i popytaj a) ile jest przypadkow regeneracji kosci winbound [niestety glownie w soltekach - ale przedemna stal jeden epox i 2 GB] b) jakie sa przyczyny wpadek - i raczej nie jest to glupota usera - czy jak ty sugerujesz - przeoczenie WIELKIEGO migajacego krwista czerwienia napisu o tym ze plyta jest zla - tylko czynnik losowy - na ktory raczej nie ma sie wplywu lansujac? nie pisze ze wszystko wiem - tylko pisze co wiem - lansowanie to troche co innego pierwsze zdanie to czysta zlosliwosc ktora mogles sobie darowac reszte milych uwag z pozycji 'ty *****u' tylko napisanych inaczej - prosze przeslac na priv - tu juz nie zajze jedyna informacja ktora mi pomogla to adres TM komputers... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:18. |