Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   stałe łącze radiowe? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/stale-lacze-radiowe-32061/)

brzuszki 02.03.2004 21:14

stałe łącze radiowe?

witajcie, czy ktoś z Was posiada coś takiego. Nie ma u nas Neostrady ani SDI, chociaż centrala jest cyfrowa (mamy ISDN). Problem tkwi chyba w tym , że do całego budynku biegnie tylko jeden kabelek...
Czy można tepsę zmusić do założenia stałego łącza?

Pozdro
Justyna

Pedros 02.03.2004 21:44

Cytat:

Napisany przez brzuszki
witajcie, czy ktoś z Was posiada coś takiego. Nie ma u nas Neostrady ani SDI, chociaż centrala jest cyfrowa (mamy ISDN). Problem tkwi chyba w tym , że do całego budynku biegnie tylko jeden kabelek...
Czy można tepsę zmusić do założenia stałego łącza?

Pozdro
Justyna

Oj - problem tkwi nie w jednym kabelku, ale w takim ciekawym urządzonku, które musi być na centrali (cyfrowej jak najbardziej) żeby można było przez nie podłączyć sdi, neo, dsl
Tego wihajstra nie opłaca się tepsie instalować dla jednego użytkownika.
Ot i cała polityka ;)
a propos - przy w/w dostępach trzeba wrócić z isdn-u na normalne łącze
no i ostatnia kwestia - nie widziałem jeszcze nikogo, ktoby ich zmusił do czegokolwiek (nie licząc sądów i UOKiK)
w związku z tym - czarno to widzę.

Nol 02.03.2004 22:00

UOKiK też ich nie może zbytnio zmusić do czegokolwiek. Tepsa wysyła odwołania, procesuje się i w rezultacie niczego nie zmienia.

Ziele 02.03.2004 22:46

Ja mam łącze radiowe 2MBit/s na około 70 osób ale naraz i tak jest max 20 ;) i nie mam problemow z osiągneciem pędkości 220KB/s wiec jest spoko. Z bloku syglał leci pare kilometrów do centrum krakowa. Gdzieś tam jest punkt dostepowy futuro.

mr_spock 02.03.2004 23:05

przy okazji sie podepne pod temat - ile kosztuje najtansze lacze radiowe (zalozenie i abonament)??

*Vojtas* 03.03.2004 07:29

Witam!
Ja też mam stałe łącze radiowe 128 kb/s koszt 45zł m-c.
Koszt instalacji antena 200zł + karta sieciowa ok. 200zł (PLANET WL-8303).
Nadajnik w odległości jakieś 300 m od mojego domu. O prędkość się nie martwię, bo Admin to mój stary kumpel. :P :mruga: :fiu:

Na modemie w porywach osiągałem 4 kb/s:klnie: ( oczywiście między godz. 18:00 a 06:00:klnie: )

Pozdro!:spoko:

Air 03.03.2004 08:22

U mnie jak powyżej tylko, że abonament kosztuje 50 zł. Podłączenie 200 zł brutto.

String 03.03.2004 08:38

właśnie sie zastanawiam nad podłączeniem do chaty netu przez radio - stąd pytanie: Czy podczas złej pogody (zcyt.:deszcz, śnieg, wichura) nie ma problemów z łączem ?? jak to wygląda?

Dzięki

KarolluZ 03.03.2004 13:19

Tak więs od sierpnia zeszłego roku jeste [nie]szczęśliwym posiadaczem łącza radiowego o przepustowości 115 kB/s. Normalnie założenie kosztowało 300 zł, ale z okazji, że już sieciówke miałem to mi odliczyli od kosztów instalacji 10 zł, także wyniosło mnie to 290 zł. Abonament miesięczny to 50 zł. Jednak ostatnio dowiedziałem się, że ta firma obecnie zakłada łącza za 200 zł. Opłata abonamentowa jest taka sama. Jednak od niedawna oferują oni transfer 192 kB/s za "jedyne" 80 zł !! Jak dla mnie to istna paranoja. Co do ogólnie bycia internetu to był taki okres, że ni stąd ni z wyłączali mi neta tłumacząc się, że przebudowują łącze. Jednak jak długo można ludziom tak mówić !? Odnośnie pogody to obojętnie jaka jest u mnie za oknem to i tak wszystko działa jak należy. Jednak jak będę miał możliwość to chciałbym koniecznie zainstalować sobie internet kabelkiem [kabelek jest moim zdaniem pewniejszy].

Ziele 03.03.2004 13:19

u mnie nie ma problemów, a przynajmniej na tej antenie co jest.

Air 03.03.2004 13:41

Cytat:

Napisany przez KarolluZ
Tak więs od sierpnia zeszłego roku jeste [nie]szczęśliwym posiadaczem łącza radiowego o przepustowości 115 kB/s. Normalnie założenie kosztowało 300 zł, ale z okazji, że już sieciówke miałem to mi odliczyli od kosztów instalacji 10 zł, także wyniosło mnie to 290 zł. Abonament miesięczny to 50 zł. Jednak ostatnio dowiedziałem się, że ta firma obecnie zakłada łącza za 200 zł. Opłata abonamentowa jest taka sama. Jednak od niedawna oferują oni transfer 192 kB/s za "jedyne" 80 zł !! Jak dla mnie to istna paranoja. Co do ogólnie bycia internetu to był taki okres, że ni stąd ni z wyłączali mi neta tłumacząc się, że przebudowują łącze. Jednak jak długo można ludziom tak mówić !? Odnośnie pogody to obojętnie jaka jest u mnie za oknem to i tak wszystko działa jak należy. Jednak jak będę miał możliwość to chciałbym koniecznie zainstalować sobie internet kabelkiem [kabelek jest moim zdaniem pewniejszy].

Kolega pracuje w firmie zakładającej właśnie radiówkę. Po pracy często zostają i grają CS. Jak coś im wolno chodzi no "cyk" wyłączą jedno osiedle lub pojedynczy blok. Może u Ciebie jest podobnie hihi.

KarolluZ 03.03.2004 14:12

Nie wiem jak to jest...ule uważam, że skoro ktoś deklaruje się zakładając tego typu łącza to chyba lepiej, żeby dotrzymywał słowa. Zresztą chyba ten koleś co mi łącze założyłto ma dość jak ludzie do niego wydzwaniają, bo im net nie działa. Ponadto jak będę w lepszym stanie finansowym to nie ukrywam, że przechodzę na Neo :). Póki co to trzeba się męczyć...

*Vojtas* 03.03.2004 15:02

Cytat:

Napisany przez String
właśnie sie zastanawiam nad podłączeniem do chaty netu przez radio - stąd pytanie: Czy podczas złej pogody (zcyt.:deszcz, śnieg, wichura) nie ma problemów z łączem ?? jak to wygląda?

Dzięki

Zła pogoda nie ma wpływu na działanie tego łącza, (choć w czasie burzy pewnie pojawią się jakieś zakłócenia) trzeba tylko zadbać o to żeby antena była solidnie zamocowana (wiatr ją przestawi i będzie qupa).

Pozdro!:spoko:

sobi1 03.03.2004 16:25

...albo snieg zasypie ;). Tak wlasnie sie tlumaczyl admin, jak netu nie bylo przez dwa dni.
Pozdrawiam

brzuszki 03.03.2004 18:12

ale widzę, że Ci, co mają tą radiówkę są raczej z większych miast. Ile osób musiałoby się zdecydować , żeby tepsie się "opłacało"?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:38.