Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   A jednak 22 % VAT na Internet!! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jednak-22-vat-internet-32170/)

Air 05.03.2004 09:12

A jednak 22 % VAT na Internet!!

Wczoraj senat przegłosował 22 procentową stawkę VAT'u na usługi internetowe. Budżet Państwa zyska na tym kilka milionów złotych a przecietny użytkownik straci. Neo + dla przykładu będzie kosztować
169,05. Totalna paranoja!!
Gdy sejm uchwalił, że usługi Internetowe zostaną zwolnione z VAT chyba za dużo osób sie ucieszyło i zapomniało, że pozostaje jeszcze paru dziadów w senacie, którzy zrobia nam takiego psikusa.

MacGyver 05.03.2004 09:18

Wstałem rano, załączyłem neta, wchodze na CDRinfo......patrzę......a tu news "Senat sprowadza na ziemię naiwnych", czytam ...i już sobie qrwa dzień popsułem (sorry za przeklinanie;) )
:klnie:
Ktoś w tym rządzie ma nierówno pod sufitem, miał być tani internet atu co..??
Tyle obiecywali i wogóle..........
Jeteśmy jednym (jak nie jedynym) państwem w którym net jest cholernie drogi ((
Totalna PARANOJA :klnie:

Pawel_k 05.03.2004 09:24

na glowe upadli :|

Air 05.03.2004 09:40

Cytat:

Napisany przez MacGyver
Wstałem rano, załączyłem neta, wchodze na CDRinfo......patrzę......a tu news "Senat sprowadza na ziemię naiwnych", czytam ...i już sobie qrwa dzień popsułem (sorry za przeklinanie;) )
:klnie:
Ktoś w tym rządzie ma nierówno pod sufitem, miał być tani internet atu co..??
Tyle obiecywali i wogóle..........
Jeteśmy jednym (jak nie jedynym) państwem w którym net jest cholernie drogi ((
Totalna PARANOJA :klnie:

Polska jest jedynym krajem, który tak bardzo wziął sobie do serca VI Dyrektywę w której jest mowa na temat ujednolicenia podatków w Unii. Pisałem o tym pracę mgr i Polska robi wszystko, aby wprzypodobać się urzędasą z Brukseli. Wspólnotowe dyrektywy wyróżniają trzy stawki VAT: zerową, obniżoną i standardową. Obniżona wynosi minimum 5 proc., natomiast standardowa ***8211; co najmniej 15 proc. W Polsce podatek VAT wprowadzono w 1993 r. i ustalono jego trzy podstawowe wartości: 0 proc., 7 proc. i 22 proc.

Pawel_k 05.03.2004 10:18

na a standard to 22% jakby obnizyli ja do powiedzmy 15% to oczywiscie korona by im z glowy spadla :blee:

zreszta to nie pierwszy przypadek gdy zaslaniajac sie bruksela podnosi sie nam podatki [wiadomo na UE latwo zwalic wine za dluga zime Balcerowicza i BSE :blee:] i potem sie dziwic ze mlodzi ludzie chcla spier... z tego [k]raju :blee:

nimal 05.03.2004 10:22

mozemy tylko liczyc, ze poprawki senatu padna spowotem w sejmie (tam zdaje sie wracaja poprawki sentau do glosowania ponownego), ale ostatnia koalicja to wyklucza
tak, jak sie tu ma cokolwiek rozwijac, skoro polityka fiskalna jest tak pierd....ta

Air 05.03.2004 10:26

Cytat:

Napisany przez nimal
mozemy tylko liczyc, ze poprawki senatu padna spowotem w sejmie (tam zdaje sie wracaja poprawki sentau do glosowania ponownego), ale ostatnia koalicja to wyklucza
tak, jak sie tu ma cokolwiek rozwijac, skoro polityka fiskalna jest tak pierd....ta

Liczę teraz tylko na rozsądność Kwacha. Koalicja to chyba polegnie na planie Hausnera i będą nowe wybory.

Ormianin 05.03.2004 10:27

Nie jest to mila wiadomosc... zapewne czesc ludzi zrezygnuje z internetu, a druga czesc zacznie kobinowac...

Zreszta oto jak internet w Polsce sie rozwiaja :)

Swoja droga znam ludzi, ktorzy mieli dotad kablowki, internet, wszelkie dobra i luksusy... od kiedy stracili zatrudnienie juz tego nie maja

Ciekawy jestem jak to bedzie kiedy wiejdziemy do UE

pawelblu 05.03.2004 13:51

To ze sejm odrzuci poprawki senatu jest bardzo malo prawdopodobne. Zreszta wiekszosc takich zapisow z zalozenia miala byc przepychana przez senat gdzie SLD ma miazdzaca przewage, poniewaz w sejmie trzeba zebrac glosy zeby cos przyjac (default jest odrzucenie) a przy poprawkach senatu jest odwrotnie - trzeba zebrac bezwzgledna wiekszosc zeby odrzucic (default jest przyjecie poprawki).
Nie licze wiec ze poprawke uda sie odrzucic, choc cuda sie zdarzaja.

Sam NET nie moze miec oddzielnej stawki i trzebaby obnizyc stawke standardowa do 15%. Tutaj mamy bardzo zblizone stanowisko do planu 3x15, ktorego zalozeniem jest obnizenie stawki standardowej do 15%, ale tez jej maxymalnie rozlozenie (czyli tez na wszystkie produkty 0% i 7% dla ktorych byloby to mozliwe), zeby nie powstal miazdzacy deficyt budzetowy. To jest wykonalne ekonomicznie ale niewykonalne politycznie i spolecznie.

Moim zdaniem stawka 7% na NET byla dobra, nawet byl to zloty srodek, tylko teraz trzeba zrobic tak zeby w papierkach sie wszystko zgadzalo i bedzie git.

Ormianin 05.03.2004 14:24

www.pis.org.pl
mozecie zlozyc protest!

Air 05.03.2004 14:29

Oczywiście zgadzam się że na sam Internet nie można obniżyć stawki. Chodziło mi o obniżenie maksymalnej stawki do 15 %.
No ale nie tylko my jesteśmy pokrzywdzeni. Ci, którzy lubią sporty tj. sanki, łyżwy i rowerki też zostały upokorzone 22 % VAT'em ;)

Air 05.03.2004 14:31

Cytat:

Napisany przez Ormianin
www.pis.org.pl
mozecie zlozyc protest!

Coś mi strona Kaczyńskich nie chce się otworzyć!!

barraqda 05.03.2004 15:56

mi sie otworzyla moze tyle osob wsiada co do vatu.

jakie polskie wladze sa kazdy widzi, teraz tylko poczekam do maja i bede sie polewal z *****i co na tak do unii glosowali. :)

Bo ceny nie spadna a wzrosna. :)
np. na samochody (citroena napewno), pozatym polskie gowniane przedsiebiorstwa beda sobie radzily coraz gorzej. Polski net juz kosztuje fajnie a napewno niestanieje a za granica za 100 zl mozna 1 mb upolowac :).

Najlepsze jest to ze polska niewywiazala sie z 50 punktow ktore miala zrobic przed wejsciem do uni to musza chociaz jeden zrobic podniesc podatki, teraz to juz napewno wszyscy ich beda kochali.

*******ic polski senat i reszte *****i.

W senacie siedza same zera. (czytalem w jednej gazecie ze miller zostal uniewinniony za jest pan 0 panie X) bo to nie jest obraza tylko wypowiedz na temat wyksztalcenai czy kwalifikacji.

TO COZ POZOSTAJE MI POWIEDZIEC JAK NIE :

JESTES ZEREM MILLER.

Stef 05.03.2004 16:51

jak ktos kiedys powiedzial.....
"polska to jest dziwny kraj"
kiedy ostatnio zrobiono u nas cos ligocznego na najwyzszych szczeblach? ja jakos nie umiem sobie przypomniec zadnej sytuacji ktora wydarzyla sie dosc niedawno,a ktora byla by logiczna z punktu widzenia szarego Polaka.ale przeciez wiadomo nie od dzis, ze punktwidzenia zalezy od punktu sedzenia. a z gory to chyab widac wszystko zupelnie inaczej. gdyby taki minister zarabial tyle co statystyczny polak(ale nie tyle co wskazuje srednia placa) to by na pewno glosowal inaczej.ale Ci Panowie i panie maja inne wyobrazenie chyba o polsce......... a moz enajlepiej byloby sie zapytac ich dzieci.....albo zrbic referendum w internecie na kilku najwiekszych plskich portalach. sprawa bylaby chyba i wtedy dla nich logiczna......

a gdzie to "spoleczenstwo informatyczne", pytam sie gdzie?
jak tak dalej pojdzie to chyba spoleczenstwo teoretycznie informatyczne.

PS.sam VAT to jeszcze nie wszytsko. zajac by sie tez tzreba naszym polskim monopolista............

Olorin 05.03.2004 16:58

http://www.kp.pis.org.pl/aktualnosci...2004-03-05.htm

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:29.