![]() |
Polecam: Plextor, Sony, Maxell; a z tańszych: MMore, Platinum, Esperanza (silver-blue)
|
czero : przed esperanza dorzucilbym Platinum jeszcze ;-D
|
Wedlug mnie najlepsze sa Verbatimy, zaraz po nich TDK, a pozniej Dysan i Esperanza ;).
|
Ja palę na: Verbatim pastel, Verbatim metalAzo - troche mi zostało :), Hawk(limited edition Ritek), eProformance, TDK Dviev :spoko:
|
coz, b.wazne dane po prostu nagrywam 2,3 razy, tak dla pewnosci :)
|
Czy mółby ktos rozpracować te Sigmy Blue i Silver-Blue?
Witam. mikrobanan1 wspomniał o płytkach Sigma Silver-Blue (tez uważam za interesujące), niestety w Gdyni dostalem tylko 1 szt. Są dostępne tylko Blue. Moja nagrywarka Benq :blee: jest w serwisie i nie mogę ich przetestować. Może jakiś posiadacz litka (k's probe, smart burn,...) mógłby je rozpracować pod względem różnych prędkości nagrywania. Nie są najlepiej wyważone (przedruk, nie jest to gładka warstwa farby, posiada liczne minimalne rowki), ale myśle, że są godne uwagi.
PS. Czy słabo wyważone płytki należy nagrywać wolno, czy wręcz przeciwnie (interesowalaby mnie opinia smart burna i błędy przy różnych prędkościach nagrywania)? Czy przy wyższych obrotach wibracje nie ustają/stabilizują się? Przychodzi mi tu np. obraz blaszanego bączka, który puszcza się po podłodze - trzeba go dobrze rozkręcić, żeby był stabilny, gdy traci prędkość, zaczyna wariować. |
Co do potrzeb - to jeden krotki przyklad - zdjecia z cyry - jak je przechowywać aby przetrwały dla potomości ? (nie liczac odbitek) - na czym składować ? trzymac na hdd ?
a przydało by sie aby takie dane wytrzymały te kilkanascie lat. A co do tego trwałości zobacz moj post http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=32292 jak chcesz to moge na jutro dozucić zdjecie varbatim data life z pomarszczonym nosnikiem ktorym mozna palcem zdzierać :) |
do super ultra waznych mega danych moze i warto wydac na verba (choc nie ma plyt pewnych, ale verby powiedzmy ze maja wieksza powtazalnosc udanych egzemplarzy)
ze po poltora roku Ci wszystkie plyty padly, to co Ty musiales z nimi robic? na codzien pale na memorexach i jestem zadowolony, jakos nie natykam sie co chwile na bledy umniemozliwoajace odczyt (odpukac) takze na innych plytach palonych pare lat temu - odpowiednia pradkosc i niekoniecznie nalezy grac w deusex2 w czasie palenia ;) a wsxzystko bedzie ok ;) |
Cytat:
jak nie Verbatim to co? Verbatimki jedne z najlepszych płytek więc o co chodzi? Zresztą sam widzisz jak są polecane. Ja nigdy nie zapłace 5 zł za nośnik - nie bede mial takiej potrzeby :), a Verbatimki czy TDK wachają się już "luzem" od 1,50 zł. Napisałeś coś co mija się częsciowo z prawdą. |
Cytat:
Varbatim nie gwarantuje - a już napewno nie najtańsze verbatimy - data life. Nośnik poprostu odpada. |
verbatim, tylko kogo na to stac...
kiedys platinium, potem dysan, teraz memorex (dzielane na rynek uk :) ) |
z moich przykrych doswiadczeń to chyba zadn, jesli chcesz zachować wypalone tam dane na dłużej niż pięc lat. Obejżyj co i jak. Producenci renomowani, wymieniani w tym watku jako najlepsi....
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=32292 |
Nie wiem co Koledzy ostanio palili 8) ale, prawda jest taka, że Emtec'i są drogie a nagrywają się raczej średnio - szkoda kasy.
Espere silver-silver ostatnio były od Riteka (B-), kupowałem w Realu po 10,95 za cake 10szt. Dysany mocno zdrożały ostatnio, czy ktos jeszcze to zauważył? |
Ostanio zaryzykowałem i kupiłem szpindel BenQ 50szt za 50 zł. Okazało się ze producentem jest Sony . Wypalam na Tecu 516 z 12X i jak na razie dla mnie miodzio Przedtem paliłem na Sony których producentem był dla odmiany Acer ( też kupiłem po 1zł za szt.) wypaliłem 100szt i też miodzio.
Jak dla odmiany kupiłem Acery to okazało sie że były od NaNy-plastic czyjakos tak. Jak widać komletna loteria. Osobiście pale wazne dane na Verbatim Pastel i TDK a inne rzeczy na SONY, Xdisc, Dysan, Esperanza, acer |
Ja tam polecam: TDK, Dysan, Emtec, Platinum, Verbatim oraz Esperanzy ;)
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:48. |