Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Odciążanie procesora (https://forum.cdrinfo.pl/f5/odciazanie-procesora-32451/)

CIAPEK 13.03.2004 01:12

właśnie co do GG, też miałem napisać, że często zauważyłem, że GG zaczynało się "gotować" dużo brało procka. Aż byłem w szoku, co wskazuje na jakby niedopracowanie programu. Lekiem był restart GG, użycie procesora spadało.
no dziwnie, dziwnie a też mam w sumie najnowszą wersje.

Patrixs 12.03.2004 16:03

Zainstalowałem najnowszą wersje gagatka i jest już dobrze, poprzednia wersja była jakaś perwersyjna :)

barraqda 12.03.2004 15:48

Ilość załączników: 1
do czerwonej kreski sa takie schodki bo przeszukiwalem dysk :) odpalalem moj komputer , po czerwonej kresce wlaczylem film w ac3 po wylaczeniu filmu mialem 2% uzycia procesora.

Patrixs 12.03.2004 15:33

Możecie nie wierzyć (bo sam do tej pory nie wierzę ;) ), ale takie obciążenie powodował... Gadu-Gadu... jak się go wyłaczy to wszystko jest :spoko:. Coś za coś. Na fotce poniżej, wykres użycia procesora. Te mniejsze skoki to efekt działania mułka. Czerwona kreska wskazuje moment włączenia filmu o dość dużym bitrate video i dzwięku AC3.

Air 12.03.2004 09:30

Cytat:

Napisany przez Patrixs
U mnie dzieje się coś takiego jak odpalę np. jakiś filmik, nie wiem czy to jest normalne, a może coś źle ustawiłem z pamięcią wirtualną bo ostatnio się tam trochę bawiłem :), wybrałem opcje rozmiar kontrolowany przez system .

U mnie jest podobnie, ale zauważyłem że jest to wina programu do ściągania Azureus, który używa Javy. Obciążenie procesora cały czas 100 %!! Jak skończyłem ściągać to wszystko wróciło do normy.

CIAPEK 12.03.2004 02:41

no Patrixs, jak u Ciebie przy zegarze ponad 2GHZ i 512 ram masz 100% CPU zawalony to coś nie tak.
U mnie na screenie film odpalony w tle na celeronie 566 mhz :]
Tak jak ktoś polecił zajrzyj w 'procesy' dla dosadnego rozpoznania zżeracza procka.
Sam przyznaje że użycie często u mnie skacze przy uruchamianiu/minimalizowaniu i innych akcjach, ale i tak mam system zawalony i nie moge wyłączyć/odinstalować pewnych rzeczy są po prostu potrzebne (no i procek i ramy oczywiście szału nie robią), a lepszy sprzęt musi poczekać na razie ;).

Kasprzak 12.03.2004 01:02

kliknij na procesy i zobacz jaki tak wykorzystuje?
o podkrecaniu to zapraszam na tweak.pl (bios>przez fsb - najprostsza metoda, potem podwyzszenie napiecia [jezeli niestabilny])

Ziele 11.03.2004 23:59

U mnie jest tak przy włączonym filmie. Do tego jeszcze pełno programów w tle, zresztą widać 43 procesy. Jak wyłącze film to spada do 2% tak ze ta linia na wykresie praktycznie leży na dole. Dla mnie xp jest ok.

Patrixs 11.03.2004 23:20

U mnie dzieje się coś takiego jak odpalę np. jakiś filmik, nie wiem czy to jest normalne, a może coś źle ustawiłem z pamięcią wirtualną bo ostatnio się tam trochę bawiłem :), wybrałem opcje rozmiar kontrolowany przez system .

ThanatoS 11.03.2004 23:08

Hmm, ja dalej uzywam w2k i zgrzytow nie mam a jade na athlone 1 GHz. W robocie winXP na sprzecie 2x 2,6 GHz z HT czesto sa zgrzyty, az mnie to zadziwia.

Monter 11.03.2004 22:37

Ech, bieda z tym. Z tego co mi wiadomo są różne programiki, ale one głównie pełnią rolę diagnostyczne oraz regulują prędkość wentylatorów, zależnie od temperatury, żeby było ciszej.
Sam mam p4 1.6 z 512 DDR RAM i odpalenie jakiegoś programu też powoduje skok użycia procka do 100% - to chyba już taki urok Windowsa :)
P.S. Jeżeli ktoś ma inne spostrzeżenia, szczególnie z Win2k to chętnie wysłucham. Będzie to kolejny dla mnie punkt przemawiający za przesiadką z powrotem na Win2k z shitu, jakim jest XP.

Patrixs 11.03.2004 22:08

Odciążanie procesora

Witam

Czy są jakieś programy które odciążają procesor. Jak coś opalam, lub robie kilka rzeczy naraz to CPU Usage: 100%. Co zrobić?? Kiedyś były chyba programiki CPUcoller czy coś w tym stylu. A może podkręcić procesor, a jeśli tak to jak to zrobić ?? :)

Dzięki
Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:24.