![]() |
Zainstalowanie Win98 na plycie CD zamiast na HDD
Witam wszystkich!
Kiedyś gdzieś przeczytałem w necie, że można mieć zainstalowaną Winde98 na płycie CD zamiast na twardym i uruchamiać ją bootując komputer z CD. Nie wiecie czasem jak to zrobić? Mam zainstalowanego XP'eka a nie chcę zaśmiecać sobie dysku drugim systemem W98 tylko używać W98 sporadycznie, bo jest mi potrzebny. Nie potrzeba mi żadnych sterowników ani nawet Office'a tylko sama Winda 98. Czy wiecie może jak to zrobić? Proszę, help me, jakąś solucją lub chociaż linkiem gdzieś w necie. Wielkie dzieki. Pozdrwiam all. |
No niepowiem ale nawet też by mnie to interesowało;)
|
A już się łudziłem, że Twój nick rozwiąże mój problem. ;)
Jak znajde rozwiązanie problemu to tutaj na forum umieszcze link do porady. :) Cytat:
|
Przeciez win ciegle odczytuje i zapisuje cos na dysku, a w przypadku cdr jest to niemozliwe, a w przypadku RW moun reainer (czy jak to sie tam zwie) to trwalo by wieki. Wiem ze Linuxa tak mozna na 100%
|
Wiem, że Winde 95 mozna bylo wrzucic w pamiec RAM (o ile bylo jej sporo min 256MB), ale przy procku XP 1700+ nie da rady, bo W95 nie potrafi obsluzyc takich szybkich procków - mi zbuntowal sie juz z prockiem 500MHz i musialem wrzucic W98.
Chybaze, ktos wie jak "zmusic" W95 do pracy z szybkim prockiem, np. XP 1700+ to wtedy wrzuce sobie W95 w RAM, tylko tez musze poszukac jak to zrobic, bo nie pamietam. Chyba gdzies to bylo w starszych gazetach PCWK. Cytat:
|
Cytat:
Któregos windowsa zmieścili na kilku dyskietkach - może to by Cię interesowało bo jak napisał @mr_spock są pewne ograniczenia w systemie uruchamianym z CD, wielu żrzeczy pewnie nie będzie można zrobić - o ile wogóle taki system uruchomi się z CD. Zpytam z ciekawości - do czego Ci ten Win98 na CD skoro masz XP-ka ?? |
Bo bawie sie w flashowanie telefonow, a WinXP nie daje pelnego dostepu do portów - ogranicza dostep, nawet mimo specjalnych driverow. Natomiast W98 nie robi tu problemow i daje nieograniczony dostep. Jak nie masz takiego nieograniczonego dostepu do portu to moze dojsc do chwilowego przerwania np we wgrywaniu flasha do tel i mozesz miec problem, bo tel moze ulec uszkodzeniu... :-(
Cytat:
|
|
SUPER artykul. :wow: :cool: Dzieki za bardzo. :)
Zaraz bede dzialal. :idea: Pozdrowionka. :papa: Cytat:
|
Cytat:
|
Info dla "Legam'a".
Taka minidystrybucje tym programem zrobimy - owszem, ale tą minidystrybucja na pewno nie bedzie Windows 98 tylko XP i 2003 Server. Program nie pozwala stworzyć minidystrybucji dla Windowsa 98. A szkoda... :( :sciana: :smutny: |
Cytat:
|
Dzieki bardzo, kazde info jest mi pomocne... :)
Cytat:
|
Cytat:
Chciałem pomóc. :piwo: :peace: :uscisk: |
www.nu2.nu - tu masz info o minidystrybucji winxp (najaktualniejsze, bo z samego zrodelka)
a win98 - da sie i nie jako minidystrybucje, ale jako pelnoprawny system z apl i wlasna konfiguracja! stosowny art byl swego czasu opublikowany na pcwk, moze go "ktos" ma... ;p |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:08. |