Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   jaką nagrywarkę wybrać? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/jaka-nagrywarke-wybrac-32740/)

Sobociński 14.04.2004 10:08

Cytat:

Napisany przez std
witam ludzie,

mam taki dylemat, bo zamierzam sobie kupić nową nagrywarkę i zastanawiam się pomiędzy LiteOn LTR-52327S a LG GCE-8525B. Z tego co czytałem, to LiteOn w testach wypadł lepiej niż LG, a pozatym słyszałem że LG się często psują. Więc, proszę, doradźcie mi jak możecie, która nagrywarkę wybrać, LiteOna czy LG, a może jakąś inną?

Miałem nagrywarki i LG i Liteony. Chwalę wszystkie ale przychyliłbym się obecnie do Liteonów. Ostatnie trzy nagrywarki miałem Liteon w tym jedną DVD+/-R/RW i działa jak należy. Napędy Liteon są cichsze (z tego co pamiętam).
Pozdrawiam

CIAPEK 13.04.2004 08:10

Cytat:

Napisany przez Zombek1980
Rodzinka zasiliła mnie kasą, więc ruszam na zakupy :zeby:

Do tego zestawu:
http://sklep.x11.pl/product_info.php...roducts_id/362
to byście brali napedy AOpena czy Liteona ?
Wiem, że chyba nie warto LG, ale co do Aopen to nie wiem za bardzo.

Doradźcie! ???

widać, że nie czytałeś dyskusji TEJ i INNYCH.
Zestaw komp. nic nie robi.
LG albo LiteOn i tyle na ten temat nie Aopen.
Ja osobiście polecam LG! A zestawik komputerowy ładny i panel będzie się ładniej prezentował niż u LiteOn'a ;)

Zombek1980 13.04.2004 07:01

Rodzinka zasiliła mnie kasą, więc ruszam na zakupy :zeby:

Do tego zestawu:
http://sklep.x11.pl/product_info.php...roducts_id/362
to byście brali napedy AOpena czy Liteona ?
Wiem, że chyba nie warto LG, ale co do Aopen to nie wiem za bardzo.

Doradźcie! ???

std 13.04.2004 01:26

No i kupiłem w końcu Litka i jestem zadowolony. Nagrywarka jest spoko!!

Ghost_mode 01.04.2004 16:32

Cytat:

Napisany przez nimal
jednak zaden lg ktorego mialem okazje srawdzic nie wytrzymal palenia kilkudziesieciu plyt pod rzad - przy nastej trzeba byloprzerwac, gdyz temp kompa wzrastala juz niebagatelnie

ja testowałem LG, które bez niczego wypaliło 30 CD_R pod rząd i pewnie jarałoby jeszcze :zeby: model: GCE 8160B :spoko:
co do 8520B to go jeszcze nie testowałem w takich warunkach, ale to bardzo możliwe, że się grzeje bo w instrukcji pisze, że napęd może odmówić nagrywania na 5min gdy temp. zbytnio wzrośnie (np. po wypaleniu kilkunastu płyt) :cool:

PS co do głośności to LG lata cichutko (za wyjątkiem niektórych Dysanów x48 - chyba trafiłem na słabą partią bo są kiepsko wyważone) :spoko:

xMalineXxx 01.04.2004 14:32

Fakt faktem ze LG strasznie sie grzeja, ale sa ciche (przynajmniej ja nie spotkalem glosnego). Jednak Lite-On rzadzi. Jego skutecznosc w nagrywaiu jest najwieksza, przynajmniej moim zdaniem. Ale coz kazdy bierze to co uwaza ze mu pasuje...

nimal 25.03.2004 09:51

pomijajac przypadki szczegolne (walniety egzemplarz) to zarowno lg jak i liteon czy plextor spelnia wymagania po rowno (plextor ma "tylko" ta dzika cene z kosmosu i kiepska korekcje bledow - dlamnie cena go dyskwalifikuje)
jednak zaden lg ktorego mialem okazje srawdzic nie wytrzymal palenia kilkudziesieciu plyt pod rzad - przy nastej trzeba byloprzerwac, gdyz temp kompa wzrastala juz niebagatelnie, czego o litkach nie mozna powiedziec - wzrost temp niezauwazalny
co do halasu - chdza sprzeczne opinie, wiec chyba problem jest osobniczo zmienny, ja akurat mam bardzo cichego litka

cemi83 25.03.2004 09:44

Zapis LG

Miałem 2 dni nagrywarke (nowiutką) LG 52x24x52x GCE-8523B i nie nadawała się kompletnie do użytku - kilkakrotnie więcej błędów C1 niż na Liteonie.
Poza tym pod światło było widać, że płytki są słabo wypalone (jakby
za mała moc lasera przy nagrywaniu). Sprzedałem ją swego czasu na allegro za 160 i kupiłem Liteona za 190.
Kumpel kupił takie samo LG - też tak słabo nagrywa.
Albo mieliśmy pecha, albo ten model taki jest...

Ghost_mode 24.03.2004 16:53

Cytat:

Napisany przez VANTWG
Ja powiem tak:
Miałem wszystkie opsane tu nagrywarki tzn. LG/LiteOn/Plextor i zostawiłem sobie LG. (testuje sobie od czasu do czasu różne napędy ;) - pracuje w sklepie komputerowym więc mam dostęp do wszystkiego i w każdej chwili moge sobie np. wymienić LG na Litka czy Plexa)
Nie chce tu nikomu nic sugerować czy doradzać tylko pisze co ja zrobiłem...z wyboru jestem b.zadowolony.

Co do nowych biosów do LG to poprawiają one jakość zapisu a najnowszy ponoć strategie zapisu na USCDRW 32x - jeszcze nie sprawdziłem...
Co do jakości zapisu to nawet na CDRInfo stwierdzili że jest znakomita a to za sprawą systemu SuperLink który jest b.czuły na niedoskonałości nośnika, i na bieżąco kontroluje jakość zapisu a na jakośći powinno chyba wszystkim zależeć....choć zdażają się idioci ktoozy palą 52x a potem są zdziwieni że połowa sektorów jest damaged....
Co do samego systemu SuperLink wielu go krytykuje właśnie za to że jest zbyt czuły, co wedłu mnie jest śmieszne zwłaszcza że większość nośników na rynku jest do dupy a napis 52x na nich to tylko ściema....

w pełni zgadzam się z przedmówcą ...

VANTWG 24.03.2004 16:50

Ja powiem tak:
Miałem wszystkie opsane tu nagrywarki tzn. LG/LiteOn/Plextor i zostawiłem sobie LG. (testuje sobie od czasu do czasu różne napędy ;) bo pracuje w sklepie komputerowym więc mam dostęp do wszystkiego i w każdej chwili moge sobie np. wymienić LG na Litka czy Plexa)
Nie chce tu nikomu nic sugerować czy doradzać tylko pisze co ja zrobiłem...z wyboru jestem b.zadowolony.

Co do nowych biosów do LG to poprawiają one jakość zapisu a najnowszy ponoć strategie zapisu na USCDRW 32x - jeszcze nie sprawdziłem...
Co do jakości zapisu to nawet na CDRInfo stwierdzili że jest znakomita a to za sprawą systemu SuperLink który jest b.czuły na niedoskonałości nośnika, i na bieżąco kontroluje jakość zapisu a na jakośći powinno chyba wszystkim zależeć....choć zdażają się idioci ktoozy palą 52x a potem są zdziwieni że połowa sektorów jest damaged....
Co do samego systemu SuperLink wielu go krytykuje właśnie za to że jest zbyt czuły, co wedłu mnie jest śmieszne zwłaszcza że większość nośników na rynku jest do dupy a napis 52x na nich to tylko ściema....

piotr19772 23.03.2004 22:41

Cytat:

Napisany przez std
Nie, nie mieszkam we Wrocku. I właśnie miałem zadać to pytanie czym się różni BOX od OEMa. OEM to chyba sama nagrywarka bez niczego (chociaż nie jestem pewien :zeby: ), a BOX to co?? Mógłby mi ktoś to wyjaśnić bo nie bardzo wiem :zeby:

Witam
OEM - sama nagrywrka opakowana w folie
BOX - nagrywarka, opakowanie kartonowe, oprogramowanie, śrubki, instrukcja, kabel audio ;)

Szkoda własnie kupiłem we wrocku box-a i mam w miarę tanie sklepy myślałem że jesteś z wrocka to bym ci pomógł kupić tańszą :)

std 23.03.2004 20:50

Cytat:

Napisany przez piotr19772
Witam
A chcesz kupić BOX-a czy OEM-a i czy mieszkasz może we Wrocku ?

Nie, nie mieszkam we Wrocku. I właśnie miałem zadać to pytanie czym się różni BOX od OEMa. OEM to chyba sama nagrywarka bez niczego (chociaż nie jestem pewien :zeby: ), a BOX to co?? Mógłby mi ktoś to wyjaśnić bo nie bardzo wiem :zeby:

andrzejj9 23.03.2004 20:23

Cytat:

Napisany przez xMalineXxx
byloby wszstko super gdyby nie to ze to tylko 32x10x40. .

Kurcze, ktory z tych parametrow to dla Ciebie za malo?

xMalineXxx 22.03.2004 23:52

Szczerze mowiac teraz jakbym mial kupic nagrywarke wybieralbm miedzy lite-oem a plextorem. Mam LG i byloby wszstko super gdyby nie to ze to tylko 32x10x40. I jeszcze jedo LG psuja sie ale nie nagrywarki. To zwykle napedy CD-R sie psuja. Zam chyba z 10 osob ktorym pekly plyty w napedzie (tzn rozlecialy sie na drobny mak:). Lite ony to istne maszyny do nagrywania. Ich super zaleta jest bardzo niski czas dostepu do plyt z niezamknieta sesja. Sam przetestowalem kilka i wszystkie idealnie wypalaly i odtwarzaly nawet te mocno porysowane. Kolejny glos na LIte-ona...

piotr19772 22.03.2004 18:34

Cytat:

Napisany przez std
OK, dzięki bardzo za porady i chyba zrobię tak jak miałem zrobić i kupię Litka. Różnica w cenie jest naprawdę niewielka (dokładnie jak pisaliście, 20 zł bo LG = 138 zeta, a LiteOn = 158 zł, skąd wy to wszystko wiecie?? :zeby: ). Plextora nie kupię bo nie mam aż tyle kasy, patrzyłem na nagrywarki w cenie gdzieś do 180 zeta, a combo nie kupię, bo po co mi?? Już mam napęd DVD w kompie, więc kupowanie combo w moim przypadku nie ma zbyt większego sensu :zeby:

jeszcze raz dzięki za dobre rady :spoko:

Witam
A chcesz kupić BOX-a czy OEM-a i czy mieszkasz może we Wrocku ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:31.