Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Poprawa zapisu slabych jakosciowo plyt DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f13/poprawa-zapisu-slabych-jakosciowo-plyt-dvd-32930/)

f-lexa 23.03.2004 19:16

Poprawa zapisu slabych jakosciowo plyt DVD

Ilość załączników: 1
Jakis czas temu zaczalem palic plyty DVD na moim Litku 451s,a ze nie lubie wydawac niepotrzebnie kasy zaczalem eksperymentowac z tanimi nosnikami. Wiekszosc slabych jakosciowo plyt wypalala sie tak ,ze koniec plyty wykazywal kilkokrotne podwyzszenie bledow PI/PO co widac zalaczniku DataWrite.jpg .Wydawalo mi sie,ze wielce nieprawdopodobne jest by nosnik mial lapsza jakosc na poczatku i znacznie gorsza na koncu.Zalozylem wiec,ze jest to spowodowane stopniowym podwyzszaniem temperatury podczas nagrywania w napedzie DVD.Przy koncu plyta ma juz bardzo wysoka temperature( co daje sie odczuc organoleptycznie zaraz po wyjeciu z napedu).Charakterystyka mocy lasera nie jest korygowana wraz ze wzrostem temperatury wewnatrz napedu( moc powinna byc nieco obnizana).Powoduje to, iz zmniejsza sie roznica w odbijaniu swiatla miedzy 1 i O (poszczegolne pity ulegaja "rozmywaniu " ).
Rozwiazanie okazalo sie banalne.Wystarczy zdjac "klapke"(ta z napisem DVD-RW) z tacki napedu DVD.W ten sposob po zamknieciu napedu miedzy tacka a panelem frontowym pozostaja szczeliny. Przez szczeliny te pod wplywem obrotow plyty DVD przeplywa powietrze chlodzac plyte i laser nagrywarki.Zabieg ten spowodowal splaszenie charakterystyki bledow PI/PO na koncu plyty.

TolBoy 23.03.2004 19:28

Mozesz pokazac zrzuty(.jpg) PI/PO z założoną klapką i to samo ale już bez klapki ??? bo temat bardzo interesujący jak dla mnie.

f-lexa 23.03.2004 20:05

Wykres ktory podalem na poczatku tematu pochodzi z odczytu najgorszych plyt jakie posiadam DataWrite (2.90 za sztuke z kija) przy zamkniej klapce.Wykres z otwarta klapka rozni sie tylko spadkiem bledow PI/PO w koncowej fazie nagrywania z 220/38 do 120/20.Jutro sprobuje wygrzebac wykresy innych plyt.

f-lexa 24.03.2004 10:10

Ilość załączników: 2
Podaje ekstremalny przyklad z plytami Vacoss(uwazam, te plyty za najlepsze z najtanszych- 3.20 z kija).Jednak w wiekszosci tanich plyt DVD z ktorymi mialem do czynienia bledy przy koncu plyty spadaja "tylko" o polowe.

Mirek-1977 24.03.2004 16:38

no no !

Podejżewałem u litka problemy z chłodzeniem wnętrza.
Zamyślałem podłączyć jakiś wentylatorek wewnątrz kompa podpięty do "patelni". Dylemat miałem ustalając kierunek przepływu powietrza. A i przyspieszone takim chłodzeniem kurzenie się napędu również mnie przeraziło.

Jak na razie litka mam w ten sposób podłączonego, że i nad i pod nim jest wolna zatoka 5 1/4 cala. Jakoś płytki mi się wypalają dobrze. A paliłem na MSONIC i ESPERANZA. Niedługo przyjdzie mi DATEXy testować. A na VAKOSy będę musiał zwrócić uwagę.

POZDRO :)

pykson 24.03.2004 18:35

Madry chlopak jestes, sprawdze i napisze co u mnie, bo to rzeczywiscie moze byc prawda z tym chlodzeniem. Tez mam problemy z koncem plyty na tanich axe i princo.

Pozdr

Mirek-1977 24.03.2004 20:28

a niech to!!

No niestety.
DATEX DVD-R max 4x padł pod koniec na prędkości 4x. :(
Pojawiły się następujące błędy:

Session fixation error.
Could not perform end of Disc-At-Once.

Później wypaliłem 4 ESPERANZA DVD-R 4x jedna za drugą i wszystkie śmigają jeno kurz sie niesie. :)

Jutro spróbuję DATEXa palnąć x2.

PA.

kopar 25.03.2004 00:56

812s

Ja posiadam liteona 812S i mam to samo pod konmiec płyty się źle palą około 70% sektora, w ten sposób spaliłem sobie kilka esperanz dvdr+ mam zamiar popróbować z innymi dvdr zwłaszcza tymi z górnej półki bo coś jest nie tak... a przy okazji jak wypalalm z 40x cdr to platinumki też tak siadają i co wy na to... jak do tej pory nie miałem problemów z verbatimami... w każdym bądź razie problem jest spory... pozostaje używać dobrych płyt... o ile to tu diabeł pogrzenany... przedemną testy na verbatimach wkrótce... wypalarka jest nowa, raz jużwymieniałem na nową po kilku dniach po takich wybrykach mam inny model i ... to samo... także...

pawelblu 25.03.2004 08:40

Esperanze to porazka. Zobacz co pisza na opakowaniu...

Po zdjeciu klapki zapis pogorszyl sie ok. pieciokrotnie (z PI ok 30 do ok 200)

Marcinsz52 25.03.2004 19:14

Jakim programem mozna sprawdzic jak wypalily sie plytki??

mjq666 25.03.2004 20:03

Cytat:

Jakim programem mozna sprawdzic jak wypalily sie plytki??
KProbe

mjq

Janush'ek 25.03.2004 21:52

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Esperanze to porazka. Zobacz co pisza na opakowaniu...

Po zdjeciu klapki zapis pogorszyl sie ok. pieciokrotnie (z PI ok 30 do ok 200)

Aktualnie na rynku są 2 rodzaje Esperanzy. Jedne są super, a drugie sa tragiczne. Oczywiście są jeszcze jakieś oem'y itp.

To są te beznadziejne:

http://www.arcomp.com.pl/index.php?p...3&details=6657
maja kod producenta AN 31

A to te bardzo dobre:
http://www.arcomp.com.pl/index.php?p...3&details=6213
mają kod producenta GSC 002

Najśmieszniejsze jest to, że wizualnie wyglądaja identycznie :(

ideJ 25.03.2004 23:14

Cytat:

Napisany przez mjq666
KProbe

A to nie działa przypadkiem tylko na nagrywarkach LiteOn'a?

mjq666 25.03.2004 23:21

Cytat:

A to nie działa przypadkiem tylko na nagrywarkach LiteOn'a?
No niestety tylko na LiteOn-ach. Marcinsz52 nie napisal jaka ma nagrywarke wiec odruchowo napisalem KProbe (przepraszam, moja wina, nie wszyscy maja LiteOn-y). Z tego co wiem do Plextor-a tez jest podobny program. I to sa chyba jedyne program z mozliwoscia sprawdzania bledow PI/PO.

mjq

tytusdezoo 25.03.2004 23:28

Jestem juz załamany tym liteonem 401@811 nagrywa coraz gorzej.
Sprawdziłem bez klapki i tragedia to chyba nie o to chodzi.
W kińcu otwarłem go , był troche zaśmiecony (włosami na prowadnicy lasera) , ale przetaźiło mnie co innego. Okazało się że na prowadnicach lasera sa zadrapania , zatarcia i przesuwa się z oporem. Przeprowadziłem mocne czyszczenie i smarowanie olejkiem do maszyny do szycia i ostro to pzresuwałem. Aż poruszało sie bez wyczuwalnych oporów.
Odpalam kprobe i jest o wiele lepiej ale i tak słabo w porównaniu z tym co widze na forum po ma w okolicach 200-300, przedtem było 800-1200!!!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:22.