Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   stacja dyskietek sie zepsula... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/stacja-dyskietek-sie-zepsula-33286/)

nimal 29.12.2005 14:14

nagrac plyte bootujaca z emulacja dyskietki
zeby to zrobic musisz miec obraz dyskietki w formacjie img/ima
pewnie masz obraz exe - plik tworzacy dyskietke
wtedy moze, ale nie musi, pomoc winimage - sprobuj przepakowac obraz do formatu ima lub img

ed hunter 29.12.2005 13:58

Soltek SL-75DRV5 ma wersję biosu na dyskietkę startową, jak ktoś wie, jak to odpalić na czymś innym to niech mówi :D

nimal 29.12.2005 13:33

y, a co ma sata do fdd?

loki7777 29.12.2005 13:25

ABIT to samo:)Bez stacji z 3-4 lat, od czasu jak padla, oczywiscie i tak nie byla uzywana:)A tak na marginesie co z serial ata i steram na fdd?

Calme 29.12.2005 13:14

Cytat:

Napisany przez nimal
a biosu nie mozesz zaktualizowac z hdd albo cd? w mojej MSI aktualizuje sie z hdd jesli mnie pamiec nie myli
czesc firm (Intel i MSI na pewno) oferuja tez soft do aktualizacji online... sciaga pliczek na hdd i przy restarcie aktualizuje...
i nie pisze tu o najnowszysch wynalazkach po poltora tysiaca - moja mobo ma 4 lata ;)

Dokładnie takie aplikacje są dostępne praktycznie u każdego markowego producenta - ja np mam to w Asusie też już nie nowym - aczkolwiek ostatnio znajomy kupil nowego Gigabyte'a z SLI i niestety przy takich manewrach skończyło się to na wizycie w serwisie i programatorek był w użyciu (60 zł) - ja u siebie aktualizowałem już 5 razy jak dotąd nie było większych problemów - jest ryzko jest zabawa :)

mgit 29.12.2005 13:07

w płytach Intel aktualizuje się z poziomu windows, potem restart i jest już nowy bios :P

nimal 29.12.2005 09:01

a biosu nie mozesz zaktualizowac z hdd albo cd? w mojej MSI aktualizuje sie z hdd jesli mnie pamiec nie myli
czesc firm (Intel i MSI na pewno) oferuja tez soft do aktualizacji online... sciaga pliczek na hdd i przy restarcie aktualizuje...
i nie pisze tu o najnowszysch wynalazkach po poltora tysiaca - moja mobo ma 4 lata ;)

ed hunter 28.12.2005 22:14

Cytat:

Napisany przez Calme
Hmm wydaje mi się, iż można to zrobić z pena.....przy pomocy HP USB Disk Storage Format Tool:
ftp://ftp.compaq.com/pub/softpaq/sp2...00/SP27213.exe sluzy on do tworzenia DOSowej bootowalnej partycji na PenDriv'ie.
Potrzebna jet tylko np. dyskietka startowa, aby z niej przeniesc pliki systemowe za pomoca powyzszego programu. Interfejs jest zarowno pod Windows jak i pod DOS.
Powinno dzialac z kazdym Flash Disk'iem.

ale ja nie mam stacji dyskietek :D
jutro jakąś wytrzasnę i wszystkie sztuczki z pen drivem stracą sens.
mam czytnik kart, ale na to samo wychodzi.

Calme 28.12.2005 21:34

Cytat:

Napisany przez ed hunter
ja tylko chciałem bios mobo zaktualizować....:|

Hmm wydaje mi się, iż można to zrobić z pena.....przy pomocy HP USB Disk Storage Format Tool:
ftp://ftp.compaq.com/pub/softpaq/sp2...00/SP27213.exe sluzy on do tworzenia DOSowej bootowalnej partycji na PenDriv'ie.
Potrzebna jet tylko np. dyskietka startowa, aby z niej przeniesc pliki systemowe za pomoca powyzszego programu. Interfejs jest zarowno pod Windows jak i pod DOS.
Powinno dzialac z kazdym Flash Disk'iem.

ed hunter 28.12.2005 21:16

Cytat:

Napisany przez Calme
a slyszal o edycjach linucha bootowalnych z pen'a :) jak Slax np ?

SLAX Popcorn Edition v 5.0.6 > 104MB na penie zajmuje - XFce desktop, Mozilla Firefox, beep-XMMS, Gaim, AbiWord

ja tylko chciałem bios mobo zaktualizować....:|

Calme 28.12.2005 21:08

Cytat:

Napisany przez ed hunter
a jak się robi bootowalny pen drive? :szczerb:

a slyszal o edycjach linucha bootowalnych z pen'a :) jak Slax np ?

SLAX Popcorn Edition v 5.0.6 > 104MB na penie zajmuje - XFce desktop, Mozilla Firefox, beep-XMMS, Gaim, AbiWord

ed hunter 28.12.2005 21:02

Cytat:

Napisany przez Calme
Pen Drive Rullez Baby :)

a jak się robi bootowalny pen drive? :szczerb:

Calme 28.12.2005 20:48

Pen Drive Rullez Baby :)

mgit 28.12.2005 20:10

Ja napędu dyskietek nie mam już bardzo długo i jakoś nie spieszno mi mieć :D

Pierwszy 28.12.2005 19:29

pożycz komuś tą stację, a nóż wróci sprawna :szczerb:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:38.