Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   LG GCE-8160B 16x/10x/40x - problem z dma, komp nie wstaje (https://forum.cdrinfo.pl/f2/lg-gce-8160b-16x-10x-40x-problem-dma-komp-nie-wstaje-34395/)

Macio.Men 01.07.2004 11:30

Cytat:

Napisany przez SEBAw
Nie obsługuje DMA. Nawet model 24x10x40x też nie obsługuje. Chyba nowe biosy coś rozwiązywały, ale nie jestem pewien.

Dobra, nieważne to jest, ma chodzić na Multi-Word DMA 2. Jak nie wiesz jak to rozwiązać to sorry, nie wypowiadaj się. Przez całe życie chodziło na Multi-Word DMA 2 to teraz też musi.

SEBAW 01.07.2004 08:31

Cytat:

Napisany przez Patrix
Nie mylę pojęć ;)
Interface Type : E-IDE / ATAPI / Ultra DMA 33 Mode
LG nie kłamie... [klik]

PS
Na pomocniczym kanale na slave mam cdrom - pracuje na udma tryb 2

Nie obsługuje DMA. Nawet model 24x10x40x też nie obsługuje. Chyba nowe biosy coś rozwiązywały, ale nie jestem pewien.

Macio.Men 28.06.2004 16:03

Moich problemów ciąg dalszy:

Odkryłem, że przyczyną braku DMA w nagrywarce jest karta muzyczna CMI8738 SX na PCI. Tak więc ją wyjąłem, bo mam dźwięk na płycie. Wszystko ekstra działało, DMA było bez problemów. Jednak ostatnio zintegrowana karta zaczęła bardzo (zaznaczam bardzo) szumieć. Więc włożyłem tamtą na PCI i wyłączyłem w BIOSie kartę zintegrowaną. DMA dalej się nie dało włączyć, więc instaluję IDE Tool. I tu zonk. IDE Tool pokazuje, że jest to DMA dla nagrywarki i że nagrywarka w ogóle jest podłączona, tymczasem nie ma jej ani w Moim Komputerze, ani we właściwościach sprzętu, Nero też nie wykrywa. Próbowałem przekładać ją do innego slotu, ale to samo.

Co mam robić bo już mi się coś robi jak patrzę na to ***** zwane komputerem.

pozdrowienia

Macio.Men 04.05.2004 22:09

No cóż włączyłem to Multi-Word DMA 2 (tak jak na screenie Patrixa), ale przy pomocy tego programu IDETool. Szczerze mówiąc wolałbym nie używać żadnych zewnętrznych programów do obsługi tak podstawowej rzeczy jak DMA dla nagrywarki, no ale niech będzie, nie mam ochoty się dalej bawić. Poza tym to dziwne, zawsze wszystko działalo ok. Aha, komputer wstaje z tym programem normalnie :).

Dziękuję wszystkim za pomoc :).

Pozdrawiam

P.S. Jakby coś dalej było źle to się jeszcze odezwę. :chytry: :)

esem 04.05.2004 21:02

Cytat:

Napisany przez Patrix
to ja już nie wiem, pisze tak a jednak nie tak...echh

Przecież sam zamieściłeś screena z którego jasno wynika iż masz włączone DMA a transfer masz MW 2.
Sorry, ale pomyliłeś MW 2 z UDMA 2. 8)

Patrix 04.05.2004 20:11

to ja już nie wiem, pisze tak a jednak nie tak...echh

grzeniu 04.05.2004 20:03

Racja Esem
Siegajac pamiecia, bo stycznosci ze sprzetem LG nie mam, UDMA 2 w nagrywarkach LG pojawilo sie od modelu 48x i chyba do modelu 40x dalo sie wrzucic biosa od IBM ktory dodawal tryb UDMA a wszystko co wczesniejsze jechalo na PIO4 i DMA MW 2, co zreszta wystarczalo do prawidlowego dzialania.

esem 04.05.2004 19:17

Cytat:

Napisany przez esem
Nie bądź uparty! Nie masz UDMA i tyle!
Natomiast masz faktycznie DMA.
Pozdrowienia 8)

Nie chce mi się męczyć oklepanego tematu: tu masz lekturę: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...631#post253631
Od multiworda do UDMA droga daleka... 8)

esem 04.05.2004 19:14

Cytat:

Napisany przez Patrix
Ta nagrywarka obsluguje dma (na chipsetach via, intel, sis, itd... bez wspomagaczy),
co do opisu cdrinfo... - ide pio4 - to jakaś pomyłka.
8160b SPOKOJNIE obsługuje ultra dma 33...

Nie bądź uparty! Nie masz UDMA i tyle!
Natomiast masz faktycznie DMA.
Pozdrowienia 8)

Macio.Men 03.05.2004 00:20

Primary Master - HDD
Primary Slave - nic

Secondary Master - nagrywara
Secondary Slave - nic

Patrix 02.05.2004 23:41

Cytat:

Napisany przez grzeniu
Nie myl pojec - ta nagrywarka obsluguje DMA, ale nie ultra dma 33 (czyli UDMA 2).
Mozliwe ze cos z winda sie skaszanilo albo cos ze sterami do plyty glownej.

Nie mylę pojęć ;)
Interface Type : E-IDE / ATAPI / Ultra DMA 33 Mode
LG nie kłamie... [klik]

PS
Na pomocniczym kanale na slave mam cdrom - pracuje na udma tryb 2

grzeniu 02.05.2004 23:33

Cytat:

Napisany przez Patrix
Ta nagrywarka obsluguje dma (na chipsetach via, intel, sis, itd... bez wspomagaczy),

Nie myl pojec - ta nagrywarka obsluguje DMA, ale nie ultra dma 33 (czyli UDMA 2).
Mozliwe ze cos z winda sie skaszanilo albo cos ze sterami do plyty glownej.

Patrix 02.05.2004 23:03

Cytat:

Napisany przez macio.men
(...)Windows XP Pro. Chodzi o to, że nie mogłem włączyć DMA w nagrywarce podanej w temacie. Aspi, Via 4in1, wszystko zainstalowane. No to usunąłem kanał na którym jest nagrywarka, zawsze działało. (...)

Co masz wpiete do kompa (ide) ???
nagrywarka jest jako master czy slave ??? na którym kanale ???

Patrix 02.05.2004 22:57

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez SEBAw
ta nagrywarka nie obsługje DMA (dane z cdrinfo), ale można tą funcke uaktualnić (jeżeli posiada się płyte opartą na czipsecie VIA) za pomocą programu IDETool

Cytat:

Napisany przez SEBAw
Tak się dzieja jak nagrywarka nie obsługuje DMA, a na chama próbuje się jej włączyć. ;p
Weż wgraj do niej bios z serii 2.x i sprawdź co będzie.

SEBAW 02.05.2004 20:18

Tak się dzieja jak nagrywarka nie obsługuje DMA, a na chama próbuje się jej włączyć. ;p
Weż wgraj do niej bios z serii 2.x i sprawdź co będzie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:01.