![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
Moich problemów ciąg dalszy:
Odkryłem, że przyczyną braku DMA w nagrywarce jest karta muzyczna CMI8738 SX na PCI. Tak więc ją wyjąłem, bo mam dźwięk na płycie. Wszystko ekstra działało, DMA było bez problemów. Jednak ostatnio zintegrowana karta zaczęła bardzo (zaznaczam bardzo) szumieć. Więc włożyłem tamtą na PCI i wyłączyłem w BIOSie kartę zintegrowaną. DMA dalej się nie dało włączyć, więc instaluję IDE Tool. I tu zonk. IDE Tool pokazuje, że jest to DMA dla nagrywarki i że nagrywarka w ogóle jest podłączona, tymczasem nie ma jej ani w Moim Komputerze, ani we właściwościach sprzętu, Nero też nie wykrywa. Próbowałem przekładać ją do innego slotu, ale to samo. Co mam robić bo już mi się coś robi jak patrzę na to ***** zwane komputerem. pozdrowienia |
No cóż włączyłem to Multi-Word DMA 2 (tak jak na screenie Patrixa), ale przy pomocy tego programu IDETool. Szczerze mówiąc wolałbym nie używać żadnych zewnętrznych programów do obsługi tak podstawowej rzeczy jak DMA dla nagrywarki, no ale niech będzie, nie mam ochoty się dalej bawić. Poza tym to dziwne, zawsze wszystko działalo ok. Aha, komputer wstaje z tym programem normalnie :).
Dziękuję wszystkim za pomoc :). Pozdrawiam P.S. Jakby coś dalej było źle to się jeszcze odezwę. :chytry: :) |
Cytat:
Sorry, ale pomyliłeś MW 2 z UDMA 2. 8) |
to ja już nie wiem, pisze tak a jednak nie tak...echh
|
Racja Esem
Siegajac pamiecia, bo stycznosci ze sprzetem LG nie mam, UDMA 2 w nagrywarkach LG pojawilo sie od modelu 48x i chyba do modelu 40x dalo sie wrzucic biosa od IBM ktory dodawal tryb UDMA a wszystko co wczesniejsze jechalo na PIO4 i DMA MW 2, co zreszta wystarczalo do prawidlowego dzialania. |
Cytat:
Nie chce mi się męczyć oklepanego tematu: tu masz lekturę: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...631#post253631 Od multiworda do UDMA droga daleka... 8) |
Cytat:
Nie bądź uparty! Nie masz UDMA i tyle! Natomiast masz faktycznie DMA. Pozdrowienia 8) |
Primary Master - HDD
Primary Slave - nic Secondary Master - nagrywara Secondary Slave - nic |
Cytat:
Interface Type : E-IDE / ATAPI / Ultra DMA 33 Mode LG nie kłamie... [klik] PS Na pomocniczym kanale na slave mam cdrom - pracuje na udma tryb 2 |
Cytat:
Mozliwe ze cos z winda sie skaszanilo albo cos ze sterami do plyty glownej. |
Cytat:
nagrywarka jest jako master czy slave ??? na którym kanale ??? |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Cytat:
co do opisu cdrinfo... - ide pio4 - to jakaś pomyłka. 8160b SPOKOJNIE obsługuje ultra dma 33... |
Tak się dzieja jak nagrywarka nie obsługuje DMA, a na chama próbuje się jej włączyć. ;p
Weż wgraj do niej bios z serii 2.x i sprawdź co będzie. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:01. |