![]() |
[QUOTE=virus-c]Powodem jest standardowe ustawienie kodeka DV microsofu, ktory wyswietla standardowo obraz w nizszej jakosci, zeby zmniejszyc zużycie procesora i oszczedzic uzytkownikom zastanawiania sie - co zrobic z przeplotem. Poszarpanie, objawiajace sie poziomymi liniami podczas szybkiego ruchu jest normalne - taka jest wlasnosc formatu PAL - w kazdej klatce ruchu zawiera on informacje o dwoch stadiach ruchu - zwancych polpolami (fields), polpola splecione sa ze soba, tworzac przeplot. Jest to bezposrednio powiazane ze sposobem w jaki wyswietlaja obraz telewizory - dzialaja one wlasnie na polpolach, przez co faktycznie widzimy nie 25 klatek na sekunde, a 50 polpol na sekunde.
Nie bardzo znam sie od strony technicznej na telewizorach, i dlatego tez mam pytanie: czy te 50 polpol oznacza 50HZ???? Czy ma to jakies znacznie ze telewizor jest 100HZ??? |
luc_1
to że wydaje ci się że obraz w formacie DV jest do dupy wcale nie świadczy że źle zgrałeś lub coś podobnego.
Prawie wszystkie odtwarzacze programowe tak odtwarzaja na PC. Ściągnij Zoomplayer.exe i spróbój (zobaczysz co on potrafi zrobić z przeplotem i formatem DV) i dopiero wtedy dowiesz się od którego momentu szukać dalej błędów. Do DVD zainstaluj odtwarzacz Nvidi: NVDVD |
luc_1
nie zgrywaj do mpega, potem jakiekowliek operacje na filmie pogarszaja dodatkowo jakosc, zawsze do DV AVi. Sugerowalbym zgrywanie programem scenalyzer - prosty i ma wszystko czego potrzeba. jakosc zgranego avi na monitorze zalezy od codeka DV zainstalowanego na kompie, polecam pakiet Canopusa, ale ten kodek nie ma wiekszego wplywu na jakosc zapisu a jedynie na jakosc odtwarzania, a to juz raczej maloistotne. Dodatkowo pamietaj, ze wszelkie ciemne sceny na kamerze cyfrowej maja wieksze badz mniejsze szumy, testuj wiec nagranie zrobione w dobrych warunkach oswietlenia, by miec rozeznanie co do wynikowej jakosci. |
Zgranie w jakosci MPEG niewiele poprawilo mi na jakosci [no nie, raczej nic ], ale za to za artykulami --1stwasp- zainstalowalem sobie Adobe Premiere [ w wersji 6.0 ].
Od kilku dni testuje program i powoli zaczynam rozumiec moj problem (choc efektow jeszcze nie widac). No coz, przy kupnie kamery cyfrowej nie liczylem sie z takimi przeszkodami. Dziekuje jeszcze raz --1stwasp-- |
Zaciekawił mnie problem, więc zainstalowałem Pinnacle Studio 9 i na próbę pozgrywałem jednominutowe kawałki z kamery (Sony D8 ). Przy zgrywaniu w jakości DV rzeczywiście po 1 minucie powstawał plik avi wielkości ok.220 MB, ale jego jakość była gorsza (ząbkowanie) od pliku zgranego w formacie MPEG-high_quality (a i rozmiar pliku był ok.45 MB ). Może spróbuj zgrać przy jakości MPEG i porównać efekty.
|
Serdeczne dzieki wszystkim [szczegolnie pykson & 1stwasp]nareszcie mam jakis konkret.Poczekam jeszcze na artykul jak bezstratnie przechwycić obraz z kamery miniDV [moj glowny problem]. Moze w koncu mi sie uda cos stworzyc.Pozdrawiam
|
Cytat:
Wtedy dowiesz się jak całkowicie bezstratnie przechwycić obraz z kamery miniDV / Digital8 (bo temu zagadnieniu będzie poświęcona część pierwsza artykułu)... Jak zrobić z tego MPEG2 do DVD znajdziesz link w moim podpisie a jak dokonać authoringu możesz zerknąć tu. Tak więc wszystko będziesz już wiedział! Pozdrawiam |
@luc_1
nie trzeba daleko szukac: http://cdrinfo.pl/artykuly/dvtodvd/ cdrinfo to nie tylko forum, to rowniez (a moze i przede wszystkim) caly serwis internetowy pozdrawiam |
Mam ustawione w pelnej jakosci DV.
Zreszta od kilku dni czytam posty na kilku forum na ten temat [slaba jakosc obrazu po przegraniu filmu z kamery cyfrowej na pc] i mimo ze ten problem poruszylo bardzo duzo osob nigdzie nie padla konkretna odpowiedz. Moze ktos potrafi napisac krok po kroku jak to robi --od zgrania na pc po wypalenie na plytkce--?? Z pewnoscia wielu takich jak ja byloby wdziecznych za taka wypowiedz.P |
A czy przypadkiem może do zgrywania z kamery masz ustawioną w Pinnaclu jakość "Previev-quality capture" ? :ysz:
|
luc_1
virus-c ma absolutna racje: obraz musi byc dobry, a kamera cyfrowa to piekna sprawa, analog to juz przezytek. ustaw bitrate na 8000 CBR i napisz czym kodujesz, jak dalej nie bedzie dobrej jakosci polecam do kompresji z DV program Canopus ProCoder, dla mnie rewelacyjne oddanie kolorow oraz niski poziom szumow przy ciemnych scenach to jego najwazniejsze zalety. jak zakoduje tym codekiem to obraz nie do odroznienia od oryginalnego z kasetki. |
Nie mam zewnetrznego odtwarzacza ,ale sprobuje u kogos znajomego,tyle tylko ze na wszystkich innych plytach DVD czy svcd u mnie obraz jest super!!!
|
Spróbuj oglądnąć tą płytkę DVD na normalnym zewnętrznym odtwarzaczu, nie poprzez dziwne kombinacje typu TV-OUT w PC.... Jeżeli dobrze skompresowałeś plik wyjściowy avi (odpowiedni kodek i jego prawidłowo ustawione parametry) to nie ma szans aby obraz oglądany na TV był kiepski. Kamera cyfrowa i jej możliwość użycia jako przetwornika A/C to najwspanialsza rzecz (poza samym filmowaniem :0)) Także nie żałuj chwili w której ją kupiłeś, bo jeszczesię okaże, że to najlepsza inwestycja :0)))
|
Witam
Dziekuje za odpowiedzi i zrozumienie dla nowicjusza. Film ma byc docelowo zapisany na DVD i ogladany na TV,nic z nim nie robie zgrywam z kamery i tak, jako plik wideo nagrywam na plytce.Odtwarzam z odtwarzacza DVD[w kompie] na TV przez TV-OuT .Czy ma to znaczenie ze nie odtwarzam z odtwarzacza stacjonarnego??? Kamere cyfrowa kupilem glownie przez mozliwosc (niby łatwego) zgrania i zapisu na plyte DVD zamiast tego przybywa mi kasetek DV. Obraz zapisany na plytkach jest nieciekawy i niepłynny.Zaczynam zalowac wydanej na kamere kasy ,moglem kupic tansza analogowa. Pozdrawiam |
Powodem jest standardowe ustawienie kodeka DV microsofu, ktory wyswietla standardowo obraz w nizszej jakosci, zeby zmniejszyc zużycie procesora i oszczedzic uzytkownikom zastanawiania sie - co zrobic z przeplotem. Poszarpanie, objawiajace sie poziomymi liniami podczas szybkiego ruchu jest normalne - taka jest wlasnosc formatu PAL - w kazdej klatce ruchu zawiera on informacje o dwoch stadiach ruchu - zwancych polpolami (fields), polpola splecione sa ze soba, tworzac przeplot. Jest to bezposrednio powiazane ze sposobem w jaki wyswietlaja obraz telewizory - dzialaja one wlasnie na polpolach, przez co faktycznie widzimy nie 25 klatek na sekunde, a 50 polpol na sekunde.
Po zgraniu do komputera, ktory wyswietla po klatce a nie po polpolu, objawia sie to 'poszarpaniem' krawedzi. Co z tym zrobic? Jesli montowany film docelowo ma isc na kasete miniDV, VHS, plyte SVCD albo DVD, czyli krotko mowiac - do odtwarzania na telewizorze - nie musimy, a nawet nie powinnismy nic z tym robic. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:10. |