Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Problem z uruchomieniem kompa (https://forum.cdrinfo.pl/f5/problem-uruchomieniem-kompa-36908/)

47 11.07.2004 13:40

Miło jest wrócić do grona "żywych" ;)
Pozdro

gallus 10.07.2004 15:47

Tak więc witamy ponownie w zaszczytnym gronie forumowiczów ;)

47 10.07.2004 15:34

Cze.Wielkie dzieki wszystkim za pomoc :piwo: :piwo: :sluze: :sluze: narazie tak tylko wirtualnie ale kto wie.. ;)
Problem tkwił w modemie, wczoraj miałem małą burzę, w sumie to tylko raz walneło i koniec burzy, no i obraz na monitorze zamarzł, po restarcie już się nie uruchomił. Pewnie stukneło gdzieś w linię telefoniczną i pa pa.
Kombinacja diód z płyty głównej wskazywała na procesor, wszystkie czerwone, zadzwoniłem do znajomego fachowca i potwiedził że to procek(zna się gościu na rzeczy ;)). Postąpiłem tak jak radziliście i po wyjęciu modemu komp ruszył. Modem wisia na szafce i zakupiłem nowy i listwę zabezpieczającą modem ;).
Jeszcze raz dzieki :piwo: : piwo:
Pozdro

MacGyver 10.07.2004 14:09

Cytat:

Napisany przez Loczek
Mac to wypijmy na razie bez niego a jak przyjdzie to trzasnie karniaki :)

Ależ proszę bardzo ;)
:sylwek: :sylwek: :sluze: :sluze: :zespol: :wazuuup: :piwo: :piwo: :piwo: 8)

Loczek 10.07.2004 13:57

Mac to wypijmy na razie bez niego a jak przyjdzie to trzasnie karniaki :)

MacGyver 10.07.2004 13:26

OK, więc dzisiaj otrzymałem wiadomość, że problemem okazał sie modem, który jako pierwszy został wyjęty i zaraz potem uruchomiony został komp - z sukcesem. Więc modem pewnie poszedł do kosza ;)
47 wspomniał coś o dużej flaszce dla Was ale niw wiem czy to wirtualna ta flaszka czy prawdziwa ;) niestety narazie nie moze sie wypowiedzieć bo modem szlak trafił ;)
thx

mr_spock 09.07.2004 23:56

wyciagnij wszystko... PCI pamiec itd. wlacz kompa i sprawdz czy daje sygnaly - brak grafy, brak pamieci itd. jesli nie daje to pewnie procek albo mobo

Chociaz kumpel mial taki przypadek, ze komp nie wstawal, ale raz na jakis czas bylo ok... 1 na 20 uruchomien (mniej wiecej) - winna mobo byla

Adalis 09.07.2004 23:51

posprawdzaj czesci po kolei i bedziesz mial problem z glowy, ja znowu tak mialem ostatnio, komp chodzil bez problemu i po przeniesieniu w inne miejsce i podlaczeniu juz sie nie uruchomil :) napewno dysk i grafika poszla bo to sprawdzilem...

Y@nkee_PL 09.07.2004 23:47

a nie ma przypadkiem na tej plycie zadnych "swiecidelek" ktore mogly by wskazac co jest nie tak ???
chociaz to czasami moze byc mylace, kilka razy zdarzalo sie ze komp mi sie nie odpalal, dzialo sie zupelnie jak u 47, a lampki (tzn. wyswietlona kombinacja) wskazywaly jakby cos bylo nie tak z pamieciami, ale na koniec okazalo sie, ze winna byla karta dzwiekowa :ysz: (nie siedziala stabilnie w gniezdzie PCI)

na poczatek nalezaloby wyciagnac wszystkie dodatkowe karty (dzwiekowki, sieciowki... itp.)
jesli nadal lipa, to wyciagamy grafe i kombinujemy na probe od kumpla jakas inna - byle dzialajaca ;)
nadal lipa... to samo z pamieciami, jesli ma dwie kosci to sprawdzamy kazda osobno
lipa? wal na serwis, bo albo proc albo mobo, chociaz ja bym w takiej sytuacji postawil na proca, bo uszkodzona plyta chyba nie powinna dawac znaku zycia, a to jeszcze robi, no ale nigdy nie wiadomo :glaszcze:

Weron 09.07.2004 23:37

Mialem cos takiego jak ukruszylem procesor (D1300).Wiec moze i tutaj problem tkwi w uszkodzonym procesorze.?Co do zdiagnozowania to w moim wypadku polegalo to na umieszzceniu innego procesora.Komputer wtedy ruszyl.Zreszta po wyjeciu tego starego od razu bylo widac, ze jest uszkodzony.

pykson 09.07.2004 23:29

ja mam takie cos od czasu do czasu, u mnie problem tkwi w ramie. jak wyciagne jedna kosc i wlaze z powrotem to moge juz odpalic kompa, dlatego nigdy go nie skrecam. wyjmij ram (jak masz wiecej jak jedna kosc) i zobacz co bedzie

Piotr4s 09.07.2004 23:23

Chyba u mnie kiedyś działo się coś podobnego. Miałem wtedy płytkę Abita BE6 II i procek PIII 800MHz. Okazało się, że poszła płyta główna, lecz nie wiem co się stało. Jak włączałem kompa to dioda od HDD też non stop się świeciła i chodził tylko wentylator od procka.

gallus 09.07.2004 23:17

Co do diagnozy to najlepiej, sprawdzac u kumpla, lub szukać na chipsetach drobnych dziurek (jakby ukłute gorącą szpilką), ja mam wprawe bo jeden komp mi sie tak wykończył, również monitor mi się nie włączał, a wszystkie podzespoły pracowały niby jak należy ale okazało się że zgon
Życze szćzęścia
PS Można również wąchać podzespoły - nieprzyhemny zapach :blee:

SEBA1609 09.07.2004 23:16

a ktos przez przypadek nie przekrecil dopuszczalnej predkosci prcesora, robiles juz reset BIOSU z poziomu plyty glownej? To na poczatek.

MacGyver 09.07.2004 23:11

Problem z uruchomieniem kompa

Vitam,
Piszę w imieniu @47 więc:
Mam płytę główną MSI 845E Max i P4 2GH.
Od wczoraj "nie uruchamia" mi się komp tzn. gdy go włączam zapalają się tylko diody od HDD i Power i komp staje nie uruchamiając się dalej (nawet monitor się nie włacza).
Przypuszczam, że spalił sie procek lub coś innego (co?) i jak zdjagnozowac co jest przyczyną problemu?.
Jeżeli ktoś miał podobny problem to niech coś naskrobie ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:29.