Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Slow down - HDD (https://forum.cdrinfo.pl/f5/slow-down-hdd-37119/)

Mily_ 16.07.2004 09:25

Cytat:

Napisany przez marynarz
Mialem taki program ktory znaczaco wyciszal dysk przy zachowaniu bezpieczenstwa pracy (nie byl darmowy). Ale nawet za 100zl sobie nazwy nie przypomne...

A za 200 zł ??c :>

Igloo 16.07.2004 09:22

cóż pech! na szczęście nie miałem WD'ka w swojej budzie ale jest rozwiązanie: kup barke :) aktualnie mam 120, praktycznie bezgłośna, coś tam słychać ale jest to takie tam leciutkie grzechotanie. no chyba że jej dołoże defrag 5 woluminów to ją słychać, ale wtedy głowice latają jak wściekłe ||

Ormianin 16.07.2004 09:14

Cytat:

Napisany przez Igloo
to jak prowadzone są głowice na talerzem? i jak utrzymać odpowednio mała szczelinę pomiędzy? i po co w takim przypadku Land Zone (strefa lądowania)?
przyznam się, że niezgłębiałem tematu spowalniania HDD a wiedzę mam z netu i pism koputerowych

Sama predkosc obrotowa nie wplywa tylko na unoszenie sie glowicy, sa tam jeszcze kwestie magnetyczne itp. Zwolnic dysk nie znaczy ze z 7200 do 5400 a gdzies mniej na tyle aby odczuc komfort ciszej, mniej glosniej wirujacych talerzy... ja tez mam taki problem, mam WD 7200 z seri JB ten z 8 MB cache, straszny odrzutowiec w sensie halasu, swist talerzy jest wprost nei do wytrzymania, dysk ma jakis autoprogram w korekcji akustycznej, wiec wariuje raz glosniej raz ciszej, proby wyciszenia nie przyniosly specjalnego efektu (wygluszanie gabka itp), szczegolnie w pracy noca zatesknilem za wolniejszym dyskiem z serii 5400 obnr mysle ze taki wystarczylbymi w zupelnosci, dla mnie liczy sie komfort pracy przy kompie, a nie wzgledy wydajnosciowe

Igloo 16.07.2004 09:05

to jak prowadzone są głowice na talerzem? i jak utrzymać odpowednio mała szczelinę pomiędzy? i po co w takim przypadku Land Zone (strefa lądowania)? z tego co wiem to programy do wyciszania HDD powodują mniej agresywne prestawianie głowic co wpływa na czasy dostępu.
przyznam się, że niezgłębiałem tematu spowalniania HDD a wiedzę mam z netu i pism koputerowych.

Ormianin 16.07.2004 08:38

Cytat:

Napisany przez Igloo
a po co??? nie dość, że transfer opadnie niewiadomo jak nisko to jeszcze można uszkodzić dysk. przecież głowice lecą nad talerzem na poduszce powietrznej wywołanej przez obpowiednie wysokie obroty tychże. więc jak spadną obroty poniżej jakiejś tam nieznanej prędkości minimalnej to może dojśc do kontaktu głowicy z powierzchnią talerza i żegnaj dysku. więc odradzam.

A kto Ci takie bzdury naopowiadal? Wybacz ze sie czepiam, ale to nie prawda...

Jesli chodzi o dysk i wyciszenie go, to szukaj programu do akustycznej regulacji dysku, keidys mialem cos takiego ale wspolpracowalo to tylko z dyskami maxtora, sciagnac to mozna ze strony producenta dysku

Igloo 16.07.2004 06:47

owszem są dyski 5400 ale to nie są 7200@5400 tylko 5400@5400 :)

_Neoo_ 15.07.2004 22:50

Możesz spróbować zwolnić dysk, przecież dyski o obrotach 5400 jakoś działają bez problemów wywołanych przez prędkość talerzy ;) A co do programu to nie pomogę bo żadnego nie znam :(

marynarz 15.07.2004 21:32

Mialem taki program ktory znaczaco wyciszal dysk przy zachowaniu bezpieczenstwa pracy (nie byl darmowy). Ale nawet za 100zl sobie nazwy nie przypomne...

Patrixs 15.07.2004 16:02

Hejka, spadek na transferze nie ma znaczenia, głównie chodzi mi o dzwięk wydawany przez HDD, ale skoro może to uszkodzić dysk, to chyba nie będe próbował.

Dzięki

epol 15.07.2004 15:15

Jest to możliwe ale nie wiem czy dla all dysków. Poszukam na hdd i na cdekach takich programów.

Igloo 15.07.2004 12:53

a po co??? nie dość, że transfer opadnie niewiadomo jak nisko to jeszcze można uszkodzić dysk. przecież głowice lecą nad talerzem na poduszce powietrznej wywołanej przez obpowiednie wysokie obroty tychże. więc jak spadną obroty poniżej jakiejś tam nieznanej prędkości minimalnej to może dojśc do kontaktu głowicy z powierzchnią talerza i żegnaj dysku. więc odradzam.

Patrixs 15.07.2004 12:46

Starszy model SAMSUNG'a: SV1021H.

siwy_mw 15.07.2004 12:42

A jaki dysk ?

Patrixs 15.07.2004 12:32

Slow down - HDD

Witam

Czy wiecie może jak zmniejszyć prędkość "obracania się" dysku ?? Obecnie mam 7200 RPM, a chciałbym troche zwolnić ;).

Dzięki

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:34.