![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Niezarejestrowany
Data rejestracji: 20.12.2002
![]() |
Slow down - HDD
Witam
Czy wiecie może jak zmniejszyć prędkość "obracania się" dysku ?? Obecnie mam 7200 RPM, a chciałbym troche zwolnić .Dzięki
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
dzien sadu juz blisko
Data rejestracji: 05.11.2002
![]() |
A jaki dysk ?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
PiwoWar
Data rejestracji: 01.12.2003
![]() |
a po co
nie dość, że transfer opadnie niewiadomo jak nisko to jeszcze można uszkodzić dysk. przecież głowice lecą nad talerzem na poduszce powietrznej wywołanej przez obpowiednie wysokie obroty tychże. więc jak spadną obroty poniżej jakiejś tam nieznanej prędkości minimalnej to może dojśc do kontaktu głowicy z powierzchnią talerza i żegnaj dysku. więc odradzam.
|
|
|
#5 |
|
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Jest to możliwe ale nie wiem czy dla all dysków. Poszukam na hdd i na cdekach takich programów.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Mialem taki program ktory znaczaco wyciszal dysk przy zachowaniu bezpieczenstwa pracy (nie byl darmowy). Ale nawet za 100zl sobie nazwy nie przypomne...
|
|
|
#8 |
|
Hit me if you can!
Data rejestracji: 27.05.2002
![]() |
Możesz spróbować zwolnić dysk, przecież dyski o obrotach 5400 jakoś działają bez problemów wywołanych przez prędkość talerzy
A co do programu to nie pomogę bo żadnego nie znam
|
|
|
|
#9 |
|
PiwoWar
![]() |
owszem są dyski 5400 ale to nie są 7200@5400 tylko 5400@5400
|
|
|
#10 | |
|
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
A kto Ci takie bzdury naopowiadal? Wybacz ze sie czepiam, ale to nie prawda... Jesli chodzi o dysk i wyciszenie go, to szukaj programu do akustycznej regulacji dysku, keidys mialem cos takiego ale wspolpracowalo to tylko z dyskami maxtora, sciagnac to mozna ze strony producenta dysku
|
|
|
|
#11 |
|
PiwoWar
![]() |
to jak prowadzone są głowice na talerzem? i jak utrzymać odpowednio mała szczelinę pomiędzy? i po co w takim przypadku Land Zone (strefa lądowania)? z tego co wiem to programy do wyciszania HDD powodują mniej agresywne prestawianie głowic co wpływa na czasy dostępu.
przyznam się, że niezgłębiałem tematu spowalniania HDD a wiedzę mam z netu i pism koputerowych.
bibere humanum est, ergo bibamus niech Wasze najlepsze dni z przeszłości będą najgorszymi w przyszłości ![]() darmowa muzyka http://rtfm.killfile.pl/ Ostatnio zmieniany przez Igloo : 16.07.2004 o godz. 09:08 |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#13 |
|
PiwoWar
![]() |
cóż pech! na szczęście nie miałem WD'ka w swojej budzie ale jest rozwiązanie: kup barke
aktualnie mam 120, praktycznie bezgłośna, coś tam słychać ale jest to takie tam leciutkie grzechotanie. no chyba że jej dołoże defrag 5 woluminów to ją słychać, ale wtedy głowice latają jak wściekłe
|
|
|
#14 | |
|
Formatowiec...
Data rejestracji: 03.08.2003
![]() |
Cytat:
A za 200 zł ??c
|
|