Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LITEON SOHW-832S vs NEC ND-2510A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/liteon-sohw-832s-vs-nec-nd-2510a-37715/)

darkstorm741 30.07.2004 14:00

LITEON SOHW-832S vs NEC ND-2510A

Witam,

:help:
Od momentu pojawienia się palnika NECa nikt nie pytał o to, więc padło na mnie - mam dość pieniędzy na każdą z tych nagrywarek. Pytanie tylko co brać ??? ? Interesuje mnie niezawodność i mała ilość błędów przy paleniu. :help:
Dzięki za odpowiedzi.

maxxis 30.07.2004 19:02

eh powiem tak kazdy palnik lubi odpowiednie plytki
uwierz ze liteon na tanich plytkach tez potrafi palic dobrze i nawet -
nec ma slaby odczyt cd/dvdr no i wypalanie .iso
co do niezawodnosci to z tym jest roznie =)
10000 osobom sie nie zepsuje, a tobie moze tak :D
ale co do nowych liteonkow to za duzo nie wraca na serwis :)

Turboni 30.07.2004 20:07

co kto lubi ja mam 832 i nie nazekam. wiec nie bede sie wypowiadal co jest lepsze a co gorsze bo kazdy palnik ma swoje zalety i wady.

darkstorm741 30.07.2004 21:22

Cytat:

Napisany przez Turboni
co kto lubi ja mam 832 i nie nazekam. wiec nie bede sie wypowiadal co jest lepsze a co gorsze bo kazdy palnik ma swoje zalety i wady.

kiedy mi właśnie o te wady i zalety chodzi :-)

Rozumiem to jako głos na LTN :-)
Ja nie oczekuję porównania tych napędów w stylu Tom's Hardware, raczej wypowiedzi posiadaczy w stylu "najbardziej wkurza mnie ....", "szkoda, że ...", "jest super i już" :-))).

Dzięki za odpowiedzi.

tytusdezoo 30.07.2004 22:01

Można o mnie bez przechwalnania powiedzieć znawca tematu.
Miałem : Liteon 401S, 451S(oem), 812S , Aopen 8800 AAN(oem Nec2500A).
Mam teraz : Nec ND-2500A.

CO MNIE BARDZO ZDZIWIŁO: Po przesiadce na NEC , okazało się że większość z mojej kolekcji płyt (około 200) jest nie do skopiowania gdyż posiada błędy odczytu. Pomyślałem NEC ma słaby odczyt kupię DVD-ROM.

Padło na Liteon 166S, jednak problem był nadal. Załatwiłem sobie na jeden dzień Nagrywarkę 451S i płytki można kopiować bez problemu.
Więc wymieniłem Litka 166s na ASUS E616. Było jeszcze gorzej.

Dowiedziałem się że jest super Litek 167T i mam go teraz , czyta większość płyt które wypaliłem na moich Litkach ale nie wszystkie.

WNIOSEK: Liteon nagrywa dobrze ale tylko i wyłącznie jak ma czytać sam te płytki. Problemy są z większości napędów DVD-Rom. Ichodzi wyłącznie o to że płytka jest odczytywana tylko że przy kopiowaniu na dysk twardy występują uszkodzone sektory.
Stacjonarne łykają te płytki bez problemu.

NEC2500A - BARDZO DOBRZE NAGRYWA. Płytki są czytane przez każdy DVD-ROM.

Takie są moe doświadczenia , oceń je sam.

PS. Doposiadaczy nagrywarek LITEON. Proszę sprawdźcie swoje płytki jak się kopiują na dysk przez napędy DVD-ROM. Możecie się bardzo zdziwić.

domestos007_:) 30.07.2004 22:22

Cytat:

Napisany przez tytusdezoo

CO MNIE BARDZO ZDZIWIŁO: Po przesiadce na NEC , okazało się że większość z mojej kolekcji płyt (około 200) jest nie do skopiowania gdyż posiada błędy odczytu. Pomyślałem NEC ma słaby odczyt kupię DVD-ROM.

Padło na Liteon 166S, jednak problem był nadal. Załatwiłem sobie na jeden dzień Nagrywarkę 451S i płytki można kopiować bez problemu.

Dowiedziałem się że jest super Litek 167T i mam go teraz , czyta większość płyt które wypaliłem na moich Litkach ale nie wszystkie.

WNIOSEK: Liteon nagrywa dobrze ale tylko i wyłącznie jak ma czytać sam te płytki. Problemy są z większości napędów DVD-Rom. Ichodzi wyłącznie o to że płytka jest odczytywana tylko że przy kopiowaniu na dysk twardy występują uszkodzone sektory.

PS. Doposiadaczy nagrywarek LITEON. Proszę sprawdźcie swoje płytki jak się kopiują na dysk przez napędy DVD-ROM. Możecie się bardzo zdziwić.

I tu nie mogę się zgodzić z przedmówcą mam Liteona 451S@832S i napęd DVD Asus E616P i jeszcze nie miałem problemów z przekopiowaniem danych na dysk twardy (może tylko raz ale była to płytka DVD-R).
Pale na plusach i nie mam problemów :spoko:

tytusdezoo 30.07.2004 22:27

UPDATE:zapomniałem, chodziło mi o płytki DVD-R

domestos007_:) 30.07.2004 22:36

Cytat:

UPDATE:zapomniałem, chodziło mi o płytki DVD-R

Ale o dziwo w programach typu info podają że Asus czyta tylko minusy
(a ma takie problemy z ich odczytem) a nie czyta plusów (gdzie akurat z nimi nie ma najmniejszych problemów) i co jest najlepsze w tym to to że jest to OEM Pionniera.
Czeski film nikt nic niewie ???

No chyba że jest to wina Liteona który może źle nagrywa minusy :(

tytusdezoo 30.07.2004 22:43

Cytat:

Napisany przez domestos007_:)

No chyba że jest to wina Liteona który może źle nagrywa minusy :(

Raczej tak.

Turboni 30.07.2004 23:07

Cytat:

Mam dvd-rom LG i nie ma najmniejszych problemow a nagrywalem najpierw na 411 potem na 812 i teraz na 832 i wszystko chodzi pieknie.

nacuna 31.07.2004 00:29

Cytat:

Napisany przez darkstorm741
Witam,

:help:
Od momentu pojawienia się palnika NECa nikt nie pytał o to, więc padło na mnie - mam dość pieniędzy na każdą z tych nagrywarek. Pytanie tylko co brać ??? ? Interesuje mnie niezawodność i mała ilość błędów przy paleniu. :help:
Dzięki za odpowiedzi.

Wiesz co? Ja bym wzial Litka 832. Ma on szersze zastosowanie niz nec. 832-dwojka jest 'uniwersalna', wiec mozesz nagrywac i kopiowac (ripowac) itd. Na Nec to masz pewnosc ze jakosc plytek jest GIT, ale sa problemy z kopiowaniem. Jak nie masz zadnego innego napedu dvd-rom to lepiej wez sobie 832, jesli masz jakis naped dvd-rom ktory ma dobra korekcje bledow to wez neca. Ja mam neca 2500a, dvd-rom toshiba 1802 i cd-rw lite on 52x32x52x z eepromem :)

sonon 31.07.2004 00:57

Ja jestem zwolennikiem używania nagrywarki jedynie do nagrywania, tak więc polecam Ci NEC-a. Jest to jedna z najlepszych (jeśli nie najlepsza) jeśli chodzi o jakość nagranych płyt nagrywarka. Z tym, że jednocześnie jest to mocno karyśny czytnik. Dlatego polecam Ci nabyć czytnik DVD Lite-Ona i nagrywarkę NEC-a. Jeśli Cię stać to jest to najlepsze wyjście :-)

darkstorm741 31.07.2004 10:40

Cytat:

Napisany przez sonon
Ja jestem zwolennikiem używania nagrywarki jedynie do nagrywania, tak więc polecam Ci NEC-a. Jest to jedna z najlepszych (jeśli nie najlepsza) jeśli chodzi o jakość nagranych płyt nagrywarka.Z tym, że jednocześnie jest to mocno karyśny czytnik.

Czy mógłbyś sprecyzować - nie wszystko czyta, nie kopiuje zabezpieczonych płytek, czy co? Chyba co wypali odczyta bez problemu??
Cytat:

Napisany przez sonon
czytnik DVD Lite-Ona i nagrywarkę NEC-a. Jeśli Cię stać to jest to najlepsze wyjście :-)

Stać mnie, no prob, tylko dlaczego czytnik LTN, a nie Toshiba na szklanej optyce? Mechanika Toshiby też jest bardziej niezawodna...

Dzięki za odpowiedź :-)

sonon 31.07.2004 11:45

Cytat:

Czy mógłbyś sprecyzować - nie wszystko czyta, nie kopiuje zabezpieczonych płytek, czy co? Chyba co wypali odczyta bez problemu??

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=37691 tutaj opisałem swoje przyżycia z odczytami NEC-a.

Cytat:

Stać mnie, no prob, tylko dlaczego czytnik LTN, a nie Toshiba na szklanej optyce? Mechanika Toshiby też jest bardziej niezawodna.

Tosia jest OK (sam mam Tosię). Ale jeśli dochodzimy do czytania CDR o nieprzeciętnych pojemnościach (90 minut i więcej) to się okazuje, że Tosia sobie nie radzi (przynajmniej mój model 1612 jeśli dobrze numerek pamiętam - a na pewno początek 16 :mruga: ) Poza tym ta Toshiba nie radzi sobie dobrze z płytami zabezpieczonymi (na przykład płytami audio z zabezpieczeniem key2audio), a Litek je łyka. Za to jeśli chodzi o odczyt płyt DVD to Tosia wymiata. Ja mam taki zestaw - NEC 2500A, DVD-ROM Toshiba, CD-RW Litek.

VanGreeg 21.08.2004 18:28

Ludzie, o czym wy mówicie? Lite-on? Przecierz to jest "tania marka", już nawet LG są lepsze... Ja mam już rocznego Pioneer'a DVR-A04 i jeszcze nigdy nie zniszczył żadnej płyty... A czyta jak złoto. Jeśli Cię stać na dobry napęd, to moja rada jest prosta: KUP PLEXTOR'A ALBO PIONEER'A, to są najlepsze marki na świecie. A to, jak napęd czyta płyty, to już inna sprawa. Porysowanej i źle nagranej DVD-R nie odczyta nawet św. Piotr, dlatego właśnie wymyślono DVD-RAM... Z harcerskim pozdrowieniem - życzliwy... ;-)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:05.