![]() |
LITEON SOHW-832S vs NEC ND-2510A
Witam,
:help: Od momentu pojawienia się palnika NECa nikt nie pytał o to, więc padło na mnie - mam dość pieniędzy na każdą z tych nagrywarek. Pytanie tylko co brać ??? ? Interesuje mnie niezawodność i mała ilość błędów przy paleniu. :help: Dzięki za odpowiedzi. |
eh powiem tak kazdy palnik lubi odpowiednie plytki
uwierz ze liteon na tanich plytkach tez potrafi palic dobrze i nawet - nec ma slaby odczyt cd/dvdr no i wypalanie .iso co do niezawodnosci to z tym jest roznie =) 10000 osobom sie nie zepsuje, a tobie moze tak :D ale co do nowych liteonkow to za duzo nie wraca na serwis :) |
co kto lubi ja mam 832 i nie nazekam. wiec nie bede sie wypowiadal co jest lepsze a co gorsze bo kazdy palnik ma swoje zalety i wady.
|
Cytat:
Rozumiem to jako głos na LTN :-) Ja nie oczekuję porównania tych napędów w stylu Tom's Hardware, raczej wypowiedzi posiadaczy w stylu "najbardziej wkurza mnie ....", "szkoda, że ...", "jest super i już" :-))). Dzięki za odpowiedzi. |
Można o mnie bez przechwalnania powiedzieć znawca tematu.
Miałem : Liteon 401S, 451S(oem), 812S , Aopen 8800 AAN(oem Nec2500A). Mam teraz : Nec ND-2500A. CO MNIE BARDZO ZDZIWIŁO: Po przesiadce na NEC , okazało się że większość z mojej kolekcji płyt (około 200) jest nie do skopiowania gdyż posiada błędy odczytu. Pomyślałem NEC ma słaby odczyt kupię DVD-ROM. Padło na Liteon 166S, jednak problem był nadal. Załatwiłem sobie na jeden dzień Nagrywarkę 451S i płytki można kopiować bez problemu. Więc wymieniłem Litka 166s na ASUS E616. Było jeszcze gorzej. Dowiedziałem się że jest super Litek 167T i mam go teraz , czyta większość płyt które wypaliłem na moich Litkach ale nie wszystkie. WNIOSEK: Liteon nagrywa dobrze ale tylko i wyłącznie jak ma czytać sam te płytki. Problemy są z większości napędów DVD-Rom. Ichodzi wyłącznie o to że płytka jest odczytywana tylko że przy kopiowaniu na dysk twardy występują uszkodzone sektory. Stacjonarne łykają te płytki bez problemu. NEC2500A - BARDZO DOBRZE NAGRYWA. Płytki są czytane przez każdy DVD-ROM. Takie są moe doświadczenia , oceń je sam. PS. Doposiadaczy nagrywarek LITEON. Proszę sprawdźcie swoje płytki jak się kopiują na dysk przez napędy DVD-ROM. Możecie się bardzo zdziwić. |
Cytat:
I tu nie mogę się zgodzić z przedmówcą mam Liteona 451S@832S i napęd DVD Asus E616P i jeszcze nie miałem problemów z przekopiowaniem danych na dysk twardy (może tylko raz ale była to płytka DVD-R). Pale na plusach i nie mam problemów :spoko: |
UPDATE:zapomniałem, chodziło mi o płytki DVD-R
|
Cytat:
(a ma takie problemy z ich odczytem) a nie czyta plusów (gdzie akurat z nimi nie ma najmniejszych problemów) i co jest najlepsze w tym to to że jest to OEM Pionniera. Czeski film nikt nic niewie ??? No chyba że jest to wina Liteona który może źle nagrywa minusy :( |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ja jestem zwolennikiem używania nagrywarki jedynie do nagrywania, tak więc polecam Ci NEC-a. Jest to jedna z najlepszych (jeśli nie najlepsza) jeśli chodzi o jakość nagranych płyt nagrywarka. Z tym, że jednocześnie jest to mocno karyśny czytnik. Dlatego polecam Ci nabyć czytnik DVD Lite-Ona i nagrywarkę NEC-a. Jeśli Cię stać to jest to najlepsze wyjście :-)
|
Cytat:
Cytat:
Dzięki za odpowiedź :-) |
Cytat:
Cytat:
|
Ludzie, o czym wy mówicie? Lite-on? Przecierz to jest "tania marka", już nawet LG są lepsze... Ja mam już rocznego Pioneer'a DVR-A04 i jeszcze nigdy nie zniszczył żadnej płyty... A czyta jak złoto. Jeśli Cię stać na dobry napęd, to moja rada jest prosta: KUP PLEXTOR'A ALBO PIONEER'A, to są najlepsze marki na świecie. A to, jak napęd czyta płyty, to już inna sprawa. Porysowanej i źle nagranej DVD-R nie odczyta nawet św. Piotr, dlatego właśnie wymyślono DVD-RAM... Z harcerskim pozdrowieniem - życzliwy... ;-)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:05. |