![]() |
LiteOn SOHC-5232K problem z nagrywarką
Kupiłem wczoraj combo LiteOn SOHC-5232K i podłaczyłem i programy które są do nagrywania (nero, alkohol, clon cd) nie widzą nagrywarki choć robiłem cuda w ustawiebniach.Bios i system ją widzą. Ja mam milenium ale dzis sprawdzałem u kumpla (na XP-ku) i jest to samo.
help.... |
[QUOTE=grajczarek]Kupiłem wczoraj combo LiteOn SOHC-5232K
Jak jest nowa to czym sie łamiesz odnies do sklepu moze byc walnieta, albo sproboj uaktualnic wersje programow do nowszych.. |
Posiadam taki sam model i nie miałem najmniejszych problemów po podłączeniu ale zauważyłem drobny problem z testem przypalania płyty przy małych prędkościach. Ale ten problem rozwiązał najnowszy BIOS (NK0A) Wgraj go najpierw a jeżeli problem będzie dalej no to pozostaje serwis.
A to link do tego biosu. http://www.liteonit.com/ODD/WebFW/SO...K/CO52NK0A.zip |
dzięki
Cytat:
Dzięki wielkie, napewno skorzystam. problem juz sie rozwiązał, działa wszystko pod najnowszym Nero 6. |
Hej
Propo SOHC-5232K ja mam inny problem! Próbowaliście nagrywać mini-CDRW 210MB? Mnie nagrywa TYLKO na 4x choć płytka ma 12x! BIOS mam NKOA. Co jest nie tak! jak z tym sobie poradzić ?!? |
może nowszy BIOS rozwiąże ten problem, póki co nic z tym nie zrobisz
ale jeszcze napisz jakiej firmy jest to miniRW |
Nie próbowałem jeszcze nagrywać na tak małych płytkach ale spotkałem się z podobnym probleme.
Otóż kupiłem jakąś badziewną płytke CD-RW na niej pisze że mogę nagrywać 4-12x a po włożeniu do nagrywarki nero podaje możliwość nagrywania 4-10x i to wszystko. Jeżeli chcesz wiedzieć czy coś nie tak spróbuj jeszcze jakiejś innej płytki (sam jestem ciekaw czy to nie jakieś ograniczenie napędu) |
Jejeśli chodzi o badziewne cd to zgadzam sie, że czasem tak jest, że na płytce jest napisane np 52x a nagrywarka max pali 48x. Problem jednak w tym, że na tych mini-CDRW jest napisane np. Esperanza Grapfite 210MB-24min, x8 x10 x12, a mnie wykrywa TYLKO x4 ! Płytka jest 100% sprawna i pali się z prędkością x12 na innych nagrywarkach i też na Lite-ON'ie ale starszym modelu!
Ja mam SOHC-5232K z BIOS'em NKOA i nie wiem czemu nowszy model nie chce palić płytki tak jak ten starszy (a starszy pali ZNACZNIE szybciej! ). |
Może to być wina też tego nowego Biosu ja mając ten poprzedni mogłem każdą płytke 48x palić z prędkością 52x ale gdy wgrałem ten nowszy straciłem możliwość, w zamian tego otrzymałem rozwiązanie problemów z dziwnymi dzwiękami podczas testu przypalania. No i jakość nagranych płytek się poprawiła. (tylko co mnie zdziwiło bardzo to że robiąc nie dawno test palonych płyt za każdym razem (w scan disk-u Nero w ostatniej kradce miałem czerwoną kwadracik nie zależnie od prędkości, ale paląc wczoraj nic już takiego nie miało miejsca) Osobiście nie może się doczekać Nowej wersji biosu do tego Comba.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:30. |