Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wyłączanie Kompa (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wylaczanie-kompa-38498/)

houston 20.08.2004 17:05

Kazde Nowoczesne plyty maja mozliwosc "'postawienia" maszyny do pracy wystarczy ustawic to w biosie (warunek ze plyta posiada biosa w ver 2.x) (wyjatek orginalne plyty Intela Bios ver 1.x) jak widze juz wspomniano o opcji WOL sieciowo hmm ja tak zostalem "obudzony" przez moja plyte glowna i karte sieciowa 3Com'a o 3-j w nocy :( okazalo sie po logach systemowych ze sygnal wyszedl z Japonskich serwerow :( WOL jest dobry pod warunkiem ze "nasza siec jest odseparowana od Internetu bo pc't moze byc wlaczany bezprzerwy nawet gdy tego niechcemy :( dlatego lepszym wyjsciem na okreslona godzine "codziennie" mozna sobie ustawic odpalanie pc'ta co do restartowania jak wspomniano win xp'k i win 98/me to posiada harmonogramy co do win 2k to wiem ze na pewno posiada win 2k Advenced Server a i win 2k3 tez posiada narzedzia kiedy "przeladowac lub wylaczyc" co do programu na pewno sie przyda w systemach ktore nie posiadaja takowego narzedzia :)

epol 20.08.2004 16:39

Da na pewno przez siec jesli obsluguje to plyta głowna i przez BIOS (czyli chyba tez programowo)

gallus 20.08.2004 16:33

Ale programowo da rade włączyć kompa czy nie??

WhiteMan 20.08.2004 16:32

tez korzystam z wylacznika ale sprobuje tego cuda thx mallow

epol 20.08.2004 16:27

Z tego co pamiętam to sie takie "cuś" pisało w notatniku (restart, wyłącz etc).

A załączyć komp idze z poziomu BIOsa. Tam ustawiasz o ktorej itd.

CIAPEK 20.08.2004 08:02

w Windzie 2003 i starych płytach BX jak u mnie :D Na nic Ci taki programik. Ja niestety muszę zawsze wciskać przycisk. Win 2003 jest tak jakby za nowy na mojego kompa. W innych systemach NT pomogała zmiana ustawień opcji zasilania.
Tu jest to podobno do zrobienia, ale jest to ryzykowne i skomplikowane - chodzi o jakieś zmiany w menedżerze urządzeń-typ komputera.
Przycisk przyciskiem i za to "pewnym" bo teraz... już wiem, że "można bezpiecznie wyłączyć komputer" :D ;)

nimal 20.08.2004 07:56

w kazdej windzie idzie to zrobic harmonogramem
od winxp za pomoca komendy podanej wyzej - czyli shutdown
w win95 wywolaniem rundll user.exe,shexitwindows 1
od win98 wywolaniem rundll shell32.dll,shexitwindows 1

_Neoo_ 19.08.2004 23:02

A jeśli chcemy żeby komputer sięzrestartował za daną ilość czasu to zamiast shutdown -s -t xxxxxx wpisujemy shutdown -r -t xxxxx, taki nawet przydatny bajer którego nauczyłem się na tym Forum. Przydaje się zwłaszcza jak zostało mało czasu na ściągnięcie pliku, a ni chce mi się później wstawać z łóżka ;P

gallus 19.08.2004 22:53

Ja nie wiedzialem że cos takeigo istnieje, myślałem, że kompa można jedynie włączyć ustawiającto w biosie lub przez siecówke (WOL)

_Neoo_ 19.08.2004 22:51

a ja robię to w ten sposób

shutdown -s -t (i tu podajemy czas w sec). System XP oczywiście, nie wiem jak w reszcie. A tak pozatym to ja często nie wyłączam kompa na noc.............i na dzień zresztą też, i tak przez kilka dni :) No nie licząc czasu gdy np. muszę wyjąć CDROM albo "cuś" podobnego.

kodziu 19.08.2004 22:49

Miałem kiedyś jakiś programik co to robił. Chiba :> gooff

Patrixs 19.08.2004 22:44

Ja bym potrzebował czegoś co wyłączy, a później włączy kompa :)

gallus 19.08.2004 22:41

Ja kiedys do tej czynności używałem programu switch off, a niedawno znalazłem polski zamiennik czyli wyłacznik :)

mallow 19.08.2004 22:30

Wyłączanie Kompa

Ilość załączników: 1
Witam! Tak se pomyslalem ze podziele sie z wami czym co mi jest bardzo przydatne. Tzn pewnie kazdy z was to ma ale moze jednak komus sie przyda. Maly programik PowerOff. Jak chce sie zaplanowac jakies wylaczenie kompa, albo cus podobnego. Po co siedziec do 3 w nocy i czekac az cos sie skonczy sciagac zeby wylaczyc kompa i nie tracic pradu. Check it out!
Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:52.