![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Koordynator
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 03.03.2003
![]() |
Wyłączanie Kompa
Witam! Tak se pomyslalem ze podziele sie z wami czym co mi jest bardzo przydatne. Tzn pewnie kazdy z was to ma ale moze jednak komus sie przyda. Maly programik PowerOff. Jak chce sie zaplanowac jakies wylaczenie kompa, albo cus podobnego. Po co siedziec do 3 w nocy i czekac az cos sie skonczy sciagac zeby wylaczyc kompa i nie tracic pradu. Check it out!
Pozdrawiam
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
Ja kiedys do tej czynności używałem programu switch off, a niedawno znalazłem polski zamiennik czyli wyłacznik
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
^_^ czekam na bana ;)
Data rejestracji: 05.03.2004
![]() |
Miałem kiedyś jakiś programik co to robił. Chiba
gooff
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Hit me if you can!
Data rejestracji: 27.05.2002
![]() |
a ja robię to w ten sposób
shutdown -s -t (i tu podajemy czas w sec). System XP oczywiście, nie wiem jak w reszcie. A tak pozatym to ja często nie wyłączam kompa na noc.............i na dzień zresztą też, i tak przez kilka dni No nie licząc czasu gdy np. muszę wyjąć CDROM albo "cuś" podobnego.
|
|
|
|
#6 |
|
gÓru
![]() ![]() ![]() |
Ja nie wiedzialem że cos takeigo istnieje, myślałem, że kompa można jedynie włączyć ustawiającto w biosie lub przez siecówke (WOL)
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Hit me if you can!
Data rejestracji: 27.05.2002
![]() |
A jeśli chcemy żeby komputer sięzrestartował za daną ilość czasu to zamiast shutdown -s -t xxxxxx wpisujemy shutdown -r -t xxxxx, taki nawet przydatny bajer którego nauczyłem się na tym Forum. Przydaje się zwłaszcza jak zostało mało czasu na ściągnięcie pliku, a ni chce mi się później wstawać z łóżka ;P
|
|
|
|
#8 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
w kazdej windzie idzie to zrobic harmonogramem
od winxp za pomoca komendy podanej wyzej - czyli shutdown w win95 wywolaniem rundll user.exe,shexitwindows 1 od win98 wywolaniem rundll shell32.dll,shexitwindows 1 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
w Windzie 2003 i starych płytach BX jak u mnie
Na nic Ci taki programik. Ja niestety muszę zawsze wciskać przycisk. Win 2003 jest tak jakby za nowy na mojego kompa. W innych systemach NT pomogała zmiana ustawień opcji zasilania.Tu jest to podobno do zrobienia, ale jest to ryzykowne i skomplikowane - chodzi o jakieś zmiany w menedżerze urządzeń-typ komputera. Przycisk przyciskiem i za to "pewnym" bo teraz... już wiem, że "można bezpiecznie wyłączyć komputer"
|
|
|
#10 |
|
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Z tego co pamiętam to sie takie "cuś" pisało w notatniku (restart, wyłącz etc).
A załączyć komp idze z poziomu BIOsa. Tam ustawiasz o ktorej itd. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
DVD FaN
Data rejestracji: 05.01.2003
![]() |
tez korzystam z wylacznika ale sprobuje tego cuda thx mallow
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
gÓru
![]() ![]() ![]() |
Ale programowo da rade włączyć kompa czy nie??
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Da na pewno przez siec jesli obsluguje to plyta głowna i przez BIOS (czyli chyba tez programowo)
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 29.07.2004
![]() |
Kazde Nowoczesne plyty maja mozliwosc "'postawienia" maszyny do pracy wystarczy ustawic to w biosie (warunek ze plyta posiada biosa w ver 2.x) (wyjatek orginalne plyty Intela Bios ver 1.x) jak widze juz wspomniano o opcji WOL sieciowo hmm ja tak zostalem "obudzony" przez moja plyte glowna i karte sieciowa 3Com'a o 3-j w nocy
okazalo sie po logach systemowych ze sygnal wyszedl z Japonskich serwerow WOL jest dobry pod warunkiem ze "nasza siec jest odseparowana od Internetu bo pc't moze byc wlaczany bezprzerwy nawet gdy tego niechcemy dlatego lepszym wyjsciem na okreslona godzine "codziennie" mozna sobie ustawic odpalanie pc'ta co do restartowania jak wspomniano win xp'k i win 98/me to posiada harmonogramy co do win 2k to wiem ze na pewno posiada win 2k Advenced Server a i win 2k3 tez posiada narzedzia kiedy "przeladowac lub wylaczyc" co do programu na pewno sie przyda w systemach ktore nie posiadaja takowego narzedzia
|
|
|
|
![]() |
|
|