Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ftp i przekierowany port (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ftp-przekierowany-port-40257/)

silent22 25.09.2004 12:43

Ftp i przekierowany port

Witam
Admin przekierowal mi dzisiaj port i chcialbym zalozyc server ftp na moim kompie. Moje pytanie brzmi czy jest taka mozliwosc zeby ludzie z poza sieci laczyli sie z moim ftp-em a jezeli tak to jak to mam ustawic jaki adres wpisac w programie serv-u (do zakladania ftp-ów)
Pozdro

Kasprzak 25.09.2004 14:02

no chyba wlasnie po to przekierowal ci port zeby widzieli ciebie inni tez.
Nic nie wpisuj, poprostu uruchom FTP.
Ja polecam Blackmoon`a jezeli chodzi o windowsowego ftp`a

silent22 25.09.2004 14:36

no spoko ale musze wpisac jakies IP i nie wiem czy moj z tym portem czy wew serwera czy zewnetrzny serwera wpisujac zewnetrzny serwera ftp nie dziala na zewnatrz
pozdro

Patrix 25.09.2004 22:25

to chyba ma być tak :
ftp://[ip.zewnętrzne.serwera]:[port]
powinno przekierować na Twój wewnętrzny ip...

silent22 26.09.2004 00:35

Cytat:

Napisany przez Patrix
to chyba ma być tak :
ftp://[ip.zewnętrzne.serwera]:[port]
powinno przekierować na Twój wewnętrzny ip...

no i wlasnie nie dziala a nie wie ktos jak moge sprawdzic czy on mi faktycznie przekierowal ten port bo cos mi sie wydaje ze chyba w nie w ch**a zrobil
Pozdro

silent22 26.09.2004 14:34

Nikt nie wie??

Ziele 26.09.2004 22:16

Cytat:

Napisany przez silent22
Nikt nie wie??

Niestety ale cie rozczaruję bo nie ma sposobu na to aby ftp działał na przekierowanym porcie. To znaczy działa ale w 50%. Będą mogły wchodzić na ftp tylko osoby z zewnętrznym ip i włączonym trybem aktywnym. Osoby z ip wewnętrznym niestety juz nie wejdą a takich jest raczej więcej :(.

MaciejT 28.09.2004 00:47

Cytat:

Napisany przez Ziele
Osoby z ip wewnętrznym niestety juz nie wejdą a takich jest raczej więcej :(.

Takim osobom podajesz przeciez swoj wewnetrzny IP.

Ziele 28.09.2004 01:02

A co im to da?

Patrix 28.09.2004 18:23

Cytat:

Napisany przez Ziele
A co im to da?

gdy kotoś jest w tej samej sieci to da :)

Ziele 28.09.2004 18:59

To wiadomo ale jak ktos jest z za lana (a o to chyba cały czas chodzi) to nic mu to nie da ze zna wewnetrzne ip.

Maciej 28.09.2004 20:28

przy konfigurowaniu serwera FTP jako adres FTP musisz wpisać ... ftp://ip.serwera:port/ lub ftp://ip.serwera:port/
w port wpisujesz liczbę portu jaki będzie przekierowywał pakiet danych z portów routera/serwera na port wewnętrznego komputera z lanu.

oczywiście jeśli masz te przekierowywanie portu ustawione na routerze.

Ziele 28.09.2004 21:09

Przekierowanie portu nic nie daje. Wiem bo sam z adminem próbowaliśmy na rózne sposoby. Przekierowany port daje tylko mozliwość połączenia osobie majacej publiczne ip.

kornik 28.09.2004 21:37

Cytat:

Napisany przez Ziele
Przekierowanie portu nic nie daje. Wiem bo sam z adminem próbowaliśmy na rózne sposoby. Przekierowany port daje tylko mozliwość połączenia osobie majacej publiczne ip.

Witam
I troche się z tą opinią nie zgadzam.
Jestem w sieci miejskiej DSL ( niewielkiej bo 300 osób). Mam przekierowany 1 porcik aikurat łatwy do zapamiętania 9999. I z kazdej strony świata a nawet wewnatrz mozna się do mnie dostać na FTP-a. Z zewnątrz widziany jestem jako numer Routera a to przekierowanie łaczy klienta własnie z moim komputerem. Dostać się mozna na 2 sposoby
1-znając login ftp://login@ip:port
2 nie znajac liginu ftp://213.199.201.231:9999
Wewnatrz sieci tez nie ma problemu i nic się nie ustawia w programie "BulletProff". Łączymy sie po wewnetrznym IP tylko na porcie :21 i wszystko gra. Zyczę powodzenia w ustawieniach. Swoje zewnetrzne IP też mozna sprawdzia na róznych stronach i to Polskich.

Maciej 28.09.2004 21:51

Cytat:

Napisany przez Ziele

Może te przykłady konfiguracji różnych typów routerów pomogą Ci/Wam...
http://www.searchengines.pl/phpbb203...howtopic=10711

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:08.