![]() |
Akwarium 25l.
Hejka
Mam w pokoju akwarium w którym do tej pory pływały rybki. Chciałbym jakiegoś zwierzaczka w nim przetrzymywać :) ale nie wiem jakie było by proste w obsłudze i w miare fajne. Myślałem o wężu w wersji do 30 cm. Czy ktoś ma w domu terrarium i mógłby mi napisać jaki jest stopień trudności w utrzymaniu takiego węża? Jaką mają proffesional'ną nazwę takie miniaturki? Pozdro |
polecam skorpiona, lub czarną wdowę ...(oczywiście wykastrowane )
|
Cytat:
|
Można też chodować piranie. Ja miałem je z pielęgnicami, ale do tego potrzebne jest większe akwarium. Można też chodować (tak jak mój kolega) raki .
|
To ja kiedyś miałem kraba... zabawnie zaczeło być jak pewnego dnia pojawiły się dwa... ten jeden zrzucił pancerz i wyglądało jakby się sklonował ;)
|
skorpion, sprasznie paskudny jest... bleee. Kumpel ma, od dziewczyny dostal :)
teraz modne do akwariow sa blazenki - nemo ;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Gdybym ja mial akwarium, to bym w nim śledzie chodowal,
albo flondre |
Tutaj jest stronka o Błazenkach i innych matołkach :)
http://rafa.home.pl/ryby/garbikowate..._ocellaris.php Z reguły wszystkie ryby morskie są raczej drogie, jak narazie z ciekawości szukam info na temat ceny Błazenka. |
Urządzenie morskiego akwarium jest bardzo drogie i liczy się to już bardziej w tysiącach niż setkach złotych. A przy 30 litrowym zbiorniku to nawet nie ma o czym mówić.
Ja w akwarium chodowałem już naprawdę najdziwniejsze rzeczy od raków, krabów i krewetek zaledwie zaczynając, a kończąc na dużo bardziej wymyślnych aksolotlach, afrykańskich żabach szponiastych (jedną mam do dzisiaj, ale już w 600 litrowym zbiorniku), i różnych sumach i glonojadach. Wszystko ma swoje zalety i w sumie nie jest trudne do utrzymania. Jeśli chodzi jednak o terrarium to trudno mi powiedzieć. Z tego, co wiem, ale dokładniej się tym nigdy nie zajmowałem (miałem tylko kiedyś patyczaki) najważniejsze jest zapewnienie stałej temperatury (około chyba 25 - 28 stopni). Dobrze umieszczona lampka powinna wystarczyć. Jeśli chodzi o pokarm, to jednak łatwiejsze w utrzymaniu są różne małe gady, nawet wspomniane wyżej pająki, bo to można karmić świerszczami, które nie są drogie (około 50 groszy za sztukę). Przy większych wężach potrzebne już są mysz, chomiki, albo mniejszcze szczury. Więcej informacji powinieneś znaleźć gdzieś na internecie. Wpisz po prostu w jakieś wyszukiwarce interesujące Cię hasła. |
....albo rybki....albo akwarium :D
Sorki nie mogłem się powstrzymać. |
W takim 25 litrowym akwarium to tylko gupiki, i to nie za dużo :) Węża raczej nie.
Może patyczaki... |
A może jakiś futrzak gryzoniowaty? :)
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:24. |