![]() |
podkręcanie Celka 566 MHz - plusy i minusy... poprowadźcie mnie
Witam!
Z racji tej, że zanim zmienie komputer jednak minie troche czasu ponieważ w ostatsnim czasie czekały mnie wydatki innej rangi zastanawiam się czy jest sens podkręcenia troche mojego leciwego Celerona 566 MHz. Nigdy tego nie robiłem nie wiem nawet do końca jak to zrobić. Wiem, że w biosie chyba pzestawia się napięcie czy coś takiego :)\ Spróbować chyba można bo to zawsze daje kopa. Chciałbym go podkręcić na jakieś 80% możliwości - na pewno nie na maxa bo boję się rozwalenia a wtedy będzie kaplica jak zostane bez komputera. W gre oczywiście wchodzi nowy cooler - więc polećcie mi coś dobrego, niedrogiego co skutecznie schłodzi procka :) na taki zakup byłbym gotowy. Ile mogę wyciągnąć tych herzów jak mówiłem przy pewnej granicy bezpieczeństwa. Pozdrawiam! http://ascii24.com/news/i/tech/artic...ages611062.jpg max to chyba 850! Ładnie :) jak to działa sprawnie to super. Tu screen jakiego znalazłem... http://www.techwatch.com.au/reviews/...850_wcpuid.gif |
Nie wiem czy Ci to coś pomoże ale ja swojego Celka 900 mhz podkręciłem do około 1180 mhz (jakos tak) ale to był juz maks. Niestety mój ma zablokowany mnożnik, a więc nic więcej nie wycisne z niego. Używałem standardowego coolerka.
Jeżeli chcesz podkręcić swojego to wejdź do biosu. Znajdź parametry cpu i tam powinieneś wszytko mieć. U mnie na asusie mam rozwijaną liste z dostępnymi ustawieniami. :P |
z tego co mi sie zdaje to wszystkie procki intela mialy zablokowany mnoznik i tylko FSB mozna bylo je krecic :>
ale jak nie ma zablokowanego mnoznika to mozesz mnoznikiem a jak ma to fsb :) a coolerek to jakis dobry miedziany z duzym wentylatorkiem widzialem ostatnio fajny i nawet nie drogi - pentagram caly miedziany kosztowal okolo 110 zeta :) |
sory chłopaki, ale nic z tego nie rozumiem :)
Fsb? Myślałem, że może wskażecie mi gdzie mam patrzeć w tym biosie i na co i co przestawić. Cooler za 110 zeta? To chyba wole kupić jakiegoś PIII którego udźwignie moja płyta główna i co będzie lepszym wyborem. A może w necie są gdzieś jakieś instrukcje jak podkręcać konkretne modele procków? |
Cytat:
pamietaj przy tym ze muisz miec kosci pamieci pracujace na 100 MHz, czesto montowano w tamtych czasach tansze pamieci FSB = 66 MHz Nie przestawiaj czasem procesor na FSB = 75 MHz (moga sie pojawic takie sugestie od innych), podniesie sie wartosc pracy procesora, ale zaklocic mozesz cala magistrale PCI i ISA a przy tym prace dysku twardego i grafiki (AGP) a przy tym po takiej eksploatacji moze sie cos przepalic, specjalnego kopa nie odczujesz. |
Ormianin! :)
Zapraszam Ciebie w moje progi do podkręcenia procka - stawiam piwko może coś więcej i szafa gra :) heheh szkoda, że nie mieszkasz w Toronto ;) dzięki za sugestie i tak na razie poczytam ten topic i jak znajde czas chyba się wezmę za to podkręcanie... im więcej będę wiedział tym pewniej będę się czuł. dzięki! |
Cytat:
http://www.chip.pl/archiwum/sub/article_9351.html Ciapek warto poznac co to FSB jesli chcesz podkrecic sobie procka :) |
FSB - Front Side Bus (szyna z jaka pracuje procek) np: 66Mhz lub 100Mhz
jak mozesz to wgraj najnowszy bios do plyty glownej mnoznik masz zapewne teraz fabrycznie ustawione 8,5 x 66Mhz to daje w przyblizeniu 566Mhz jak zmienisz na 8,5 x 100Mhz to da ci 850Mhz tylko rob to malymi kroczkami i sprawdzaj czy komp chodzi stabilnie jak nie to wroc na mniejsze taktowanie szyny procesora. i tak jak ormianin napisal jesli wystepuje ta funkcja w biosie to super a jak nie to instrukcja do raczki i szukanie przelacznikow na plycie i jakie ustawienie daje wartosci. napisz co masz za plyte glowna |
Cytat:
|
hmm.. malymi kroczkami moze byc BARDZO bolesne - wynika to z tego ze na sporej czesci starych plyt glownych [ i wielu wcale nie takich starych] czestotliwosc taktowania PCI/AGP byla zwiazana bezposrednio z FSB - stosunek regulowal tzw. dzielnik
sek w tym ze np dyski twarde BARDZO zle znosza zmiany od standardowego PCI=33mhz, a robiac male kroczki nie zmieniamy dzielnika i pomimo tego ze procesor pracuje stabilnie mozna sobie usmazyc dysk [wiele osob dysk sobie faktycznie usmazylo] bo pci rosnie wraz z fsb i moze przekroczyc 38mhz, granice uwazana za kozacką juz zupelnie poniewaz dzielniki i wogole sama zaleznosci pci od fsb zalezaly tylko od fantazji producenta radze poszukac instrukcji plyty glownej, i tam znalesc jaki jest zwiazek jednego z drugim dla KONKRETNIE twojego modelu z twoja wersja biosu, jesli w instrukcji tego nie znajdziesz zostanie google lub buraczany lekko tweak.pl [ale tam przynajmniej nie musisz zakladac konta zeby uzyc searcha - a wiadomosci tam NA PEWNO znajdziesz] uwaga natury ogolnej - z twoim stanem wiedzy na temat nie spiesz sie z zadnym krokiem, powoli zaznajom sie z tematem i dopiero wtedy dzialaj - choc powiem ci ze efekt nawet 533->850 nie powali cie na kolana - ten procesor jest slaby, ma malo cache - wiekszy efekt mialbys dokladajac wiecej ramu - tak zeby miec 512 [pomiedzy 256 a 512 nawet na takim starym procku zauwazysz duza roznice, wieksza niz pomiedzy 533 a 850] |
Ciapek miałem tego procka kiedyś i kręcił się nawet nieźle samą magistralą chyba to było ok 750MHz ale była lipna płyta - Lucky Star i nie dawała podnieść napięćia ani po kroczku podnoszenie FSB (były 4 wartości z tego co pamiętam. PO podkręceniu miał piękną temperaturkę 30-35 na zwyykłym coolerze, więc możesz go kręcić bez dobrego coolerka.
@Sid te 38MHz się naszczęście nie sprawdziło u mnie :) bo z wyliczeń wychodzi że miałem ponad 40MHz :) może miałem szczęście ;) |
Cytat:
Ja np zawsza tam znajduje czego szukam. A serwis jest wporzo. |
ojejku jejku :)
to moja mobo... http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...tid=6452&stc=1 Gadałem już z raptorem bo on mial tego samego procka i plyte tej samej firmy i tak jak u mnie maxymalnie mozna ustawić 83 MHz CPU Frequency czyli to FSB jesli dobrze rozumiem. Nawet wiatraka nie zmieniał :) Jak sprawdzić czy ten procek ma zablokowany mnożnik? Czyli CPU Ratio tak? tu mam ustawione standardowo X8 wiecej sie nie da W biosie w "cpu speed settings" mam wlasnie tylko dwie pozycje CPU Ratio i tu max X8 (ustawione standardowo) czyli mnoznik zablokowany tak? druga pozycja... CPU Frequency i teraz sie zastanawiam czy przełączyć na 83 MHz. Na 75 juz odpalilem raz kompa i wszystko działało, ale wole jeszcze raz sie upewnić bo niektorzy tu mnie nastraszyli. Rozumiem przez to że nie musze komputera rozkręcać w celu szukania pewnych rzeczy na mobo? pzdr i dzieki za zainteresowanie ;) :piwo: |
Mój kolega ma 633mhz i jedzie chyba na 85 albo jeszcze więcej, tak odrazu Ci sie nie spali... a więcej niz 85 nie masz?
|
Cytat:
SID ma racje wiecej pamieci poprawi dzialanie komputera, podniesienie samej czestotliwosci pracy procesora bedzie juz marginalnie odczuwalne |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:36. |