![]() |
Cytat:
A ja mam P3 450Mhz (naprawiłem <lol>...:|)... i jakąś głowną i podkręciłem go na 5.5*112Mhz :) |
Cytat:
EDIT: To mój 2000-czny post :) |
Cytat:
Co do AMD K6 333 to ja niegdys tez mialem taki procesor, one K6 juz od 300 MHz pracowaly na magistrali 100 MHz i kolejne modele w gore, nie wiem dlaczego ustawiles jako 5x66 MHz, pewnie dlatego ze pamieci byly na 66 MHz |
Cytat:
W starszych płytach napięcie, mnożniki, fsb ustawiało się na zworkach. Weź instrukcje i poszukaj albo luknij na płyte. Pamiętam jak mój AMD K6-2 333Mhz (5*66Mhz) chodził stabilnie na 3,5*100Mhz, a nawet przy lepszym chłodzeniu na 4*100Mhz. Mozna było spokojnie zauwazyć wzrost wydajności. |
Cytat:
|
Cytat:
pamieci musisz kupowac z oznaczeniem BX, sa to pamieci dwustronne, inne plyta nie obsluzy, |
Cytat:
83 to max więcej już nie mam - tak jak pisał raptor to ograniczenie tej płyty - może i dobrze. Ratio mam na maxa więc pozostaje mi tylko podkręcenie herzów. Czy coś jeszcze mam zrobić? Coś wyliczyć? itp.? Z tego co widać funcje mam w biosie czyli kompa nie rozkręcam (?) Szkoda, że nie moge zobaczyć temperatury - nie mam nigdzie czujników. Znakiem będą restarty pewnie jeśli będzie za ciepło. Nastraszyliście tylko mnie z tym dyskiem - że może kopnąć. Cytat:
Może i Ciebie nie rozumiem - w przed ostatnim poście napisałem jak rozumuje dane terminy, jeśli źle to mnie popraw. Moge tylko przestawic CPU Frequency (FSB) na 75 i 83. P.S. i nie musze podkręcać tego procka. :) ale... ;) Ramy dokupie jak bede mogl. Tylko zeby pasowaly bo jak szukalem kiedys kosci to musialy to byc starsze dimmy chyba setki. 133 nie beda pasowaly - maja chyba inna budowe. |
Cytat:
SID ma racje wiecej pamieci poprawi dzialanie komputera, podniesienie samej czestotliwosci pracy procesora bedzie juz marginalnie odczuwalne |
Mój kolega ma 633mhz i jedzie chyba na 85 albo jeszcze więcej, tak odrazu Ci sie nie spali... a więcej niz 85 nie masz?
|
ojejku jejku :)
to moja mobo... http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...tid=6452&stc=1 Gadałem już z raptorem bo on mial tego samego procka i plyte tej samej firmy i tak jak u mnie maxymalnie mozna ustawić 83 MHz CPU Frequency czyli to FSB jesli dobrze rozumiem. Nawet wiatraka nie zmieniał :) Jak sprawdzić czy ten procek ma zablokowany mnożnik? Czyli CPU Ratio tak? tu mam ustawione standardowo X8 wiecej sie nie da W biosie w "cpu speed settings" mam wlasnie tylko dwie pozycje CPU Ratio i tu max X8 (ustawione standardowo) czyli mnoznik zablokowany tak? druga pozycja... CPU Frequency i teraz sie zastanawiam czy przełączyć na 83 MHz. Na 75 juz odpalilem raz kompa i wszystko działało, ale wole jeszcze raz sie upewnić bo niektorzy tu mnie nastraszyli. Rozumiem przez to że nie musze komputera rozkręcać w celu szukania pewnych rzeczy na mobo? pzdr i dzieki za zainteresowanie ;) :piwo: |
Cytat:
Ja np zawsza tam znajduje czego szukam. A serwis jest wporzo. |
Ciapek miałem tego procka kiedyś i kręcił się nawet nieźle samą magistralą chyba to było ok 750MHz ale była lipna płyta - Lucky Star i nie dawała podnieść napięćia ani po kroczku podnoszenie FSB (były 4 wartości z tego co pamiętam. PO podkręceniu miał piękną temperaturkę 30-35 na zwyykłym coolerze, więc możesz go kręcić bez dobrego coolerka.
@Sid te 38MHz się naszczęście nie sprawdziło u mnie :) bo z wyliczeń wychodzi że miałem ponad 40MHz :) może miałem szczęście ;) |
hmm.. malymi kroczkami moze byc BARDZO bolesne - wynika to z tego ze na sporej czesci starych plyt glownych [ i wielu wcale nie takich starych] czestotliwosc taktowania PCI/AGP byla zwiazana bezposrednio z FSB - stosunek regulowal tzw. dzielnik
sek w tym ze np dyski twarde BARDZO zle znosza zmiany od standardowego PCI=33mhz, a robiac male kroczki nie zmieniamy dzielnika i pomimo tego ze procesor pracuje stabilnie mozna sobie usmazyc dysk [wiele osob dysk sobie faktycznie usmazylo] bo pci rosnie wraz z fsb i moze przekroczyc 38mhz, granice uwazana za kozacką juz zupelnie poniewaz dzielniki i wogole sama zaleznosci pci od fsb zalezaly tylko od fantazji producenta radze poszukac instrukcji plyty glownej, i tam znalesc jaki jest zwiazek jednego z drugim dla KONKRETNIE twojego modelu z twoja wersja biosu, jesli w instrukcji tego nie znajdziesz zostanie google lub buraczany lekko tweak.pl [ale tam przynajmniej nie musisz zakladac konta zeby uzyc searcha - a wiadomosci tam NA PEWNO znajdziesz] uwaga natury ogolnej - z twoim stanem wiedzy na temat nie spiesz sie z zadnym krokiem, powoli zaznajom sie z tematem i dopiero wtedy dzialaj - choc powiem ci ze efekt nawet 533->850 nie powali cie na kolana - ten procesor jest slaby, ma malo cache - wiekszy efekt mialbys dokladajac wiecej ramu - tak zeby miec 512 [pomiedzy 256 a 512 nawet na takim starym procku zauwazysz duza roznice, wieksza niz pomiedzy 533 a 850] |
Cytat:
|
FSB - Front Side Bus (szyna z jaka pracuje procek) np: 66Mhz lub 100Mhz
jak mozesz to wgraj najnowszy bios do plyty glownej mnoznik masz zapewne teraz fabrycznie ustawione 8,5 x 66Mhz to daje w przyblizeniu 566Mhz jak zmienisz na 8,5 x 100Mhz to da ci 850Mhz tylko rob to malymi kroczkami i sprawdzaj czy komp chodzi stabilnie jak nie to wroc na mniejsze taktowanie szyny procesora. i tak jak ormianin napisal jesli wystepuje ta funkcja w biosie to super a jak nie to instrukcja do raczki i szukanie przelacznikow na plycie i jakie ustawienie daje wartosci. napisz co masz za plyte glowna |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:07. |