![]() |
zmiana PAL do NTSC przy rippowaniu
mam wielka prosbe do Wszystkich ktorzy cos wiedza na ten temat, przegrywam dla dla siebie filmy na dvd ktore dostalem z izraela, niestety moj player stacjonarny nie jest multisystemowy, postanowilem przegrac te dvd do pliku .avi i odkodowac kod regionu, niestety okazalo sie ze obraz video jest nagrany w systemie PAL tak jak kazdy europejski film, niestety w USA tv sa w systemie NTSC jak wiecie i mam problem nie moge ogladac tego co przegralem, gdyby ktos wiedzial czy jest mozliwosc przy przegrywaniu ustawic taka opcje o zmianie z PAL na NTSC bylbym bardzo wdzieczny.pytalem i wielu nie ma o tym pojecia, prosze o jakies wskazowki o pjakims software. dzieki z gory
|
Nie bardzo rozumiem co tu ma do rzeczy AVI.
Przy samym przegrywaniu nie da się zmienić PAL - NTSC. Musisz przekodować to DVD np przy pomocy Canopus ProCoder;a. Proces jest dość żmudny niestety |
jak masz materiał do authoringu w palu
to powinineś mieć opcje jakie robisz dvd-video to powinines miec pole wyboru w jakim formacie ma byc plytka wypalona czy ntsc czy pal bynajmniej moja zabawka do authoringu tak ma i musze odznaczyc pal albo jak mam ochotę to odznaczem POLAND-PAL zamiast NTSC, które jest w prog. domyslnie ale oczywista nie gwarantuje niczego bo jeszcze tak empirycznie nie robiłem- bo niby po co ale po cos w sumie ta opcja jest :idea: pewnie jakbym dał ntsc to by mi przekonwertował jak chcesz to luknij http://store.mediostream.com/index.cfm?bhcp=1 |
W dużej mierze zależy to od programu do authoringu. Kombajny w rodzaju Ulead DVD Workshop czy aplikacje Pinacle'a pewnie by to przekodowały odpowiednio (choć jakość takiego przekodowania mogłaby budzić pewne zastrzeżenia).
Aplikacje takie jak Scenarist czy DVD Maestro nie mają takich możliwości. Nie używałem nigdy DVD Lab'a ale też nie podejrzewam go o wbudowany enkoder MPEG2. Zmiana PAL - NTSC jest nietrywialna i nie polega tylko na przełączeniu paru flag w nagłówku MPEG-2. |
nie wiem czy jest to az tak skomplikowane skoro nawet windows movie maker ma w swoich podstawowych opcjach mozliwosc zapisania tego co tam stworzymy w systemie PAL lub NTSC w zaleznosci od naszego gustu. sprobowalem na probe zapisac przy pomocy tego wlasnie wmm,ktortki film w formacie avi o okazalo sie ze ten programik nie robil zadnego problemu raz zapisywal w PAL obraz a raz w NTSC wiec moze to zaden problem z ta zmiana
|
avi ma znacznie mniej obostrzeń dotyczących samego strumienia video niż mpeg-2 używany na płytacj DVD.
NTSC video na DVD to 720x480 (podstawowa rozdzielczość), maksymalna długość GOP'a to 18 klatek, 29,97 fps PAL - 720x576, GOP 15 klatek, 25fps Skoro byłoby to trywialne to zapewne w swoich poszukiwaniach (vide post pierwszy) znalazłbyś sporo rozwiązań ;) |
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:44. |