Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Problem z wyborem LCD (https://forum.cdrinfo.pl/f5/problem-wyborem-lcd-42684/)

Don Laser 14.11.2004 19:53

:zawstydz: :zawstydz: szczerze przyznam że z pośpiechu nie doczytałem że masz kartę z dvi i...dlatego niezrozumiałym to przesłanie stać się mogło :mruga:
A na pytanie dlaczego? no cóż jakiś rok temu też stałem przed wyborem co wybrać i po długich przymiarkach wybrałem ....Samsunga i nigdy nie żałowałem tej decyzji - i dlatego w myśl zasady "każdy swoje chwali" , tak , a nie inaczej napisałem.

mallow 14.11.2004 19:01

nie Ty jeden ;) Ale moze Ti4200 to juz nie ta generacja ii... nie wiem :blee: ^_^

Smartek 14.11.2004 18:46

Cytat:

Napisany przez mallow
dlaczego? mam karte z dvi wiec po co mam zmieniac, poki co jest dobra i smiga :D

swoja droga - nie zrozumialem nic z 'tajemniczego przeslania' kolegi Don Lasera :)
pozdro ;)

mallow 14.11.2004 17:46

Cytat:

Napisany przez Don Laser
IMO nie wybrałbym żadnego , ale jesli już miałbym wybierać to tańszego, chyba że masz zamiar szybko zmienić kartę graf- to wówczas co innego , kupuj droższego.

dlaczego? mam karte z dvi wiec po co mam zmieniac, poki co jest dobra i smiga :D

Don Laser 14.11.2004 16:46

Cytat:

Napisany przez mallow
Witam!
Na dniach bede kupowal sobie lcd i mam maply problem. a mianowicie czy kupic sobie monitor taki:
LG 1730S u mnie 1499zl
A
LG 1730B - 1735zl

IMO nie wybrałbym żadnego , ale jesli już miałbym wybierać to tańszego, chyba że masz zamiar szybko zmienić kartę graf- to wówczas co innego , kupuj droższego.

mallow 14.11.2004 15:17

dobra, tio ja czekam na kupca na moj monit stary i kupuje DVI ;)

Smartek 14.11.2004 14:33

Nie ma sie co zastanawiac - z DVI masz o wiele ladniejszy obraz, wiem, bo sam pracuje z 17calowym monitorkiem LCD CTX'a - podlaczalem go duzo razy dla proby na D-SUB i DVI - roznica ogromna..., ponadto - ostatnio znajomi kupili sobie 15calowke MAG'a bez DVI - poszedlem im podlaczac kompa, instalowac windowsa itd. i o czywiscie roznica wyswietlanego obrazu byla ogromna... dlatego teraz wszytkim polecam dolozyc ok. 100zl [w Twoim przypadku troche wiecej ;-)] i kupic monitorek Z DVI! :)
pozdro ;)

ThanatoS 14.11.2004 14:15

Cytat:

Napisany przez siwy_mw
Tak, ostatnio to samo mowilem znajomemu ale on i tak sie uparl na swoim ze im cos jest starsze to gorsze .

Hehe, np. stare plyty Kodak Gold byly naprawde super, teraz takich nie ma.

Wprowadzajac nowa norme poszli na uklad z producentami, poniewaz przy dzisiejszych czasach robi sie monitory jak najmniejszym kosztem, wiec nie mogly spelniac normy TCO 99, wiec wprowadzili 2003 i juz te moga spelniac.

siwy_mw 13.11.2004 23:49

Cytat:

Napisany przez ThanatoS
Zdziwicie sie ale norma TCO 2003 jest mniej rygorystyczna niz TCO 99.

Tak, ostatnio to samo mowilem znajomemu ale on i tak sie uparl na swoim ze im cos jest starsze to gorsze .

ThanatoS 13.11.2004 13:17

Zdziwicie sie ale norma TCO 2003 jest mniej rygorystyczna niz TCO 99.

mallow 13.11.2004 10:16

dlaczego LG? miedzy innymi bo servis mam w Elblagu w razie co ;)

andrzejj9 13.11.2004 00:31

Cytat:

Napisany przez eloise
jestem trochę innego zdania, uważam że właśnie teraz jest dobry moment na zakup ze względu na tendencję zniżkową cen LCD,

swoje LCD kupiłem na początku lipca, gdybym kupił dziś w kieszeni zostałoby mi ok. 500 zł (szok normalnie...)

No to nie uważasz, że właśnie kupowanie podczas tendencji zniżkowej cen doprowadzi do tego samego? Nie lepiej poczekać (patrząc od strony cenowej, bo mi cały czas chodzi o jakość) do momentu, kiedy ceny zejdą do tego niskiego poziomu i się ustabilizują? Wtedy przynajmniej za miesiąc nie będziemy sobie pluć w brodę, że straciliśmy kilkaset złotych.

eloise 12.11.2004 23:31

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
... I wszyscy stwierdzają, że to jeszcze nie jest dobry czas na kupno monitora LCD.

jestem trochę innego zdania, uważam że właśnie teraz jest dobry moment na zakup ze względu na tendencję zniżkową cen LCD,

swoje LCD kupiłem na początku lipca, gdybym kupił dziś w kieszeni zostałoby mi ok. 500 zł (szok normalnie...)

andrzejj9 12.11.2004 23:20

Cytat:

Napisany przez eloise
obydwa monitory spełniają wymogi normy TCO 99, może poszukaj modelu, który ma certyfikat nowszej i bardziej wymagającej normy TCO 03 (tu możesz więcej poczytać na ten temat: http://www.chip.pl/arts/n/article_111787.html),

Właśnie o to między innymi mi chodziło. Rozmawiałem też z osobami zajmującymi się od lat naprawą monitorów i generalnie orientującymi się w temacie. I wszyscy stwierdzają, że to jeszcze nie jest dobry czas na kupno monitora LCD.

eloise 12.11.2004 23:06

Cytat:

Napisany przez mallow
A co do tych monitorkow wracajac to jakies jeszcze inne porady? ;)

DVI jest dobrym rozwiązaniem, podłączając w ten sposób monitor i kartę nie musisz martwić się geometrią obrazu - od razu masz idealną (prawie), a przy okazji - użyj kabla DVI Dual Link (ma większe pasmo przenoszenia i obsługuje wyższe rozdzielczości),

zastanów się nad funkcją obrotowego ekranu (Pivot), masz wówczas możliwość obrotu ekranu o 90 stopni,

obydwa monitory spełniają wymogi normy TCO 99, może poszukaj modelu, który ma certyfikat nowszej i bardziej wymagającej normy TCO 03 (tu możesz więcej poczytać na ten temat: http://www.chip.pl/arts/n/article_111787.html),

można wiedzieć czemu wybrałeś akurat firmę LG? (moim zdaniem w produkcji monitorów to raczej nie jest najwyższa półka)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:09.