Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   systemy lotto (https://forum.cdrinfo.pl/f5/systemy-lotto-43145/)

pali 04.12.2010 22:42

Kiedyś napisałem prościutki programik symulujący którąś z gier Lotto (typowanie 6 liczb z 49). Program losował jakiś zestaw, potem kupował kupon i porównywał - bodajże dwa razy w tygodniu. Po przewaleniu paru tysięcy lat, szóstka wypadała średnio bodajże raz na 100 lat, z okresami po kilkaset lat, kiedy jej wcale nie było.

Programik napisałem dla Matki, chciałem jej obrazowo pokazać prawdopodobieństwo. Przetestowałem dokładnie, zawołałem Matkę, opisałem co program będzie pokazywał i puściłem. Szóstka wypadła bodajże w 11 losowaniu :D

Sprawdziłem program 10 razy, pokazałem go koledze programiście - był OK. Następne jego zapuszczenia nie wykazywały już anomalii - ale Matka już nie chciała go oglądać :)

nimal 04.12.2010 08:51

oj, kolejne banowanie mnie ominelo
jest dokladnie tak jak pisze Jarson, wiec moj poprzedni post jest w 100% zgodny z prawda
a jak niewyzyty niedoszly milioner tego nie rozumie to proponuje nauke czytania ze zrozumieniem

Jarson 04.12.2010 00:14

Trochę. Prawdopodobieństwo wyrzucenia określonej strony monety określoną liczbę razy pod rząd rzeczywiście maleje z czasem. Wydaje się, że to paradoks, bo jednocześnie to, co pisze Nimal też jest prawdą. Ale to nie jest paradoks, ponieważ (mam nadzieję, że piszę to zrozumiale, bo to jest łatwiej zrozumieć niż powiedzieć ;)): prawdopodobieństwo wyrzucenia x (np jedenasty) raz z rzędu tej samej strony monety wynosi dokładnie 50%, ale prawdopodobieństwo, że znajdziemy się w sytuacji, kiedy rzucamy monetą x (jedenasty) raz z rzędu wynosi 0,5 do potęgi (x-1) - czyli w moim przykładzie 0,5 do potęgi (11-9)=0,0009765625 - w przeliczeniu ok. 0,1%. Sztuka w tym, żeby dojść do tego poziomu, a jeżeli już wielkim szczęściem się do niego doszło, to mamy dokładnie 50% szans, że uda nam się przejść do kolejnego.

Teraz następny krok. Tak samo działają systemy lotto - mówią, że to sztuka nie trafić danej liczby ileś tam razy pod rząd, że w końcu, prędzej czy później, trafimy ją. Ale tutaj prawdopodobieństwo trafienia jest mniejsze niż 50%, dlatego szansa, że będziemy mieli pecha i jednak nie trafimy jest większa. Gdyby chodziło o rzut monetą, to po dziewięciu kolejnych razach jest tylko 0,2% szansy, że wypadnie np. reszka, a więc 99,9% szansy, że ani razu nie trafimy, jesli zawsze będziemy typować orła. Ale w lotto po dziewięciu kolejnych razach szansa, że ani razu nie wypadnie nasza liczba jest znacznie większa - za każdym razem mamy 75% szans, że nie trafimy, a więc 0,75 do potęgi 9 = nieco ponad 5,6%.

5,6% to prawdopodobieństwo, że przegramy 10x z rzędu. Owszem, to bardzo niewiele, ale jednak. A pamiętajmy, że za każdym razem musimy ryzykować coraz większą kwotę, bo tylko wtedy możemy wyjść na plus w ogólnym rozliczeniu. A co, jeśli będziemy mieli ogromnego pecha i nasza liczba uparcie nie wypadnie 20x z rzędu? To byłoby prawdopodobieństwo pewnie z pół procenta albo mniej, ale jednak jest. A wówczas przegrywamy grube pieniądze.

andrzejj9 03.12.2010 23:32

Pomijając już bluzgi - czy to ma jakiś sens? (te wywody)

Bartez 30.11.2010 13:04

Idź się wyżyć gdzie indziej. Poza tym, zanim napiszesz posta, sprawdź datę poprzedniego. Jak ochłoniesz możesz się jeszcze raz zarejestrować.

milioner 30.11.2010 13:00

JAkby wyrzucili posta za bluzgi normalnie tlumacze:
prawdopodobienstwa wyrzucenia orla za 1 razem=1/2. jezeli wyrzucilismy orla to za drugim prwadopodobienstwo wyrzucenia orla wynosi 1/2*1/2.
Sprobujcie za 100razem wyrzucic orla. Prawdopodobienstwo wyrzucenai orla 100 razy pod rzad wynosi 1/2 do potegi 100. ta metoda jest skuteczna w rulete gdy obstawiamy kolory i parzyste/nieparzyste. aczkolwiek w ruletce wystepuje 0 ktore troche utrudnia sprawe;) gdyz prawdopodobienstwo wyloswania koloru czy parzytosci za 1 razem wynosi 48,65% :D pozdrawiam i polecam uczyc sie matematyki:P

icemac 30.11.2010 12:49

Cytat:

Napisany przez milioner (Post 1131023)
JAK ****A NIEPRAWDA?!!!!!!!
PODSTAWOWY WZOR Z RACHUNKU PRAWDOPODOIENSTWA.
JA *******E!!!!!!!!!!!!!!NIE WIERZE ****A
TO WYRZUC IDIOTO za 100 RAZEM ORLA...
Prawdopodobienstwo wyrzucenia orla to 1/2. za 1 razem. a za drugim 1/2*1/2 czyli ****a 1/4 czy ****a 1/4=1/2?...<sciana><sciana><sciana>
****A SKAD SIE BIORA TACY *****E....
Ogaldanie losowan i zapisywanie co padlo a co nie jest za***iste.
ale niektorzy sa za tepi zeby to ogarnac... ****a ale do*****es z tym rzutem moneta...****a dalej nie wierze JA *******E!!

:sciana:

milioner 30.11.2010 12:46

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 355256)
andrzej - nie do konca z tym ze bardzo rawdopodobne
jesli rzucasz orzel czy rzeszka to masz 1:1, wypadla reszka i z Twojego rozumowania wynika ze w nastepnym rzucie bardziej prawdopodobne jest ze apdnie orzel - jest to nieprada, dalej sznase sa 1:1
a co do Twojego systemu - sprawdzi sie jesli masz pewnosc ze w koncu wygrasz... a na to masz marne szanse ;) poniesione naklady nie maja prawa sie zwrocic w grachgdzie tylko czesc obstawionych pieniedzy jest dodawana do puli wygranych (czyli wszystkich komercyjnych) - poprostu jedynym wygranym zawsze jest wlasciciel loterii (kasyna itp.)

obstawiania totka nie nazwalbym podatkiem od glupoty tylko podatkiem od marzen
dopiero placenie za systemy jest glupota ;p

JAK ****A NIEPRAWDA?!!!!!!!
PODSTAWOWY WZOR Z RACHUNKU PRAWDOPODOIENSTWA.
JA *******E!!!!!!!!!!!!!!NIE WIERZE ****A
TO WYRZUC za 100 RAZEM ORLA...
Prawdopodobienstwo wyrzucenia orla to 1/2. za 1 razem. a za drugim 1/2*1/2 czyli ****a 1/4 czy ****a 1/4=1/2?...<sciana><sciana><sciana>
****A SKAD SIE BIORA TACY *****E....
Ogaldanie losowan i zapisywanie co padlo a co nie jest za***iste.
ale niektorzy sa za tepi zeby to ogarnac... ****a ale do*****es z tym rzutem moneta...****a dalej nie wierze JA *******E!!

andrzejj9 22.11.2004 15:26

Cytat:

Napisany przez nimal
kazdy system ma wady :) w tym trzeba grac ^_^

To szukam dalej... ;)

nimal 22.11.2004 15:21

kazdy system ma wady :) w tym trzeba grac ^_^

andrzejj9 22.11.2004 15:19

Cytat:

Napisany przez nimal
jedno jest pewne andrzej - trzeba miec zczescie bo bez tego nic nie pomoze :)
no i wypada tez zagrac bo becz tegop troche trudniej o wygrana... moze dlatego nie wygrywam ^_^

Mówisz, że trzeba grać??

Cholera... wiedziałem, że mój system miał pewne wady... ;)

nimal 22.11.2004 14:33

jedno jest pewne andrzej - trzeba miec zczescie bo bez tego nic nie pomoze :)
no i wypada tez zagrac bo becz tegop troche trudniej o wygrana... moze dlatego nie wygrywam ^_^

mr_spock 22.11.2004 14:32

I dokladnie tak jest... nawet kulki w pojemniku zanim wpadna do maszyny sa losowo ukladane, zeby zmniejszyc prawdopodobienstwa takich samych zdarzen... z waga pilek jest tak samo

andrzejj9 22.11.2004 14:27

Cytat:

Napisany przez nimal
zgadza sie andrzej ze w koncu sie musi zdarzyc wygrana, ale moze to trwac np 3000lat albo 300 000 000 lat... a to juz troche dlugo
co do wypadania pewnych liczb czesciej - jest to w pelni zgodne z zasadami prawdopodobienstwa. matematykiem nie jestem wiec tylko na zdrowy rozum - jesli wypadnie np 7 (prawdopodobienstwo dla tej JEDNEJ liczby to 1/49) a nie wypadnie 6 to w nastepnym losowaniu kazda z tych liczb ma takie samo prawdopodobienstwo wypadniecie (niewydadniecia)
po np 100 losowaniach okazuje sie ze 7 wypadlo np 10 razy a 6 ani razu - w kolejnym losowaniu ciagle i 7 i 6 ma sznase jak 1/49 ze padnie
wiec nie ma sie co dziwic ze 7 bedzie w ilus tam losowaniach padac czesciej niz 6
itd itp
po miliradzie losowan moze sie okazac ze 6 padalo w sumie 2 razy czesciej niz 7 (albo odwrotnie, albo jeszcze inaczej...)
zasady prawdopodobienstwa nie pozwola zeby jakas liczba nie padla? a czmu nie? moze sie tak zdarzyc, choc jest to malo prawdopodobne (ale nie niemozliwe)

Nie powiedziałem, że zgodnie z zasadami prawdopodobieństwa liczba nie może w ogóle nie paść. One nie mają tu nic do rzeczy. Jak słusznie zauważyłeś za każdym razem prawdopodobieństwo jest dokładnie takie same. Co prawda to trochę dziwne uzasadnienie na to, że niektóre liczby padają częściej od innych (według tego, co napisałeś, każda powinna wypaść dokładnie taką samą ilość razy), ale nie Ci będzie ;)

Wygrana się zdarzy i to nawet szybciej niż za x ilość lat. Pomijając już te nieszczęsne zasady prawdopodobieństwa. Przyjrzyj się statystykom, to przekonasz się, że niektóre liczby po prostu często padają i dlatego, kierując się tylko zdrowym rozsądkiem i może trochę intuicją, a nie matematycznymi obliczeniami, to je właśnie trzeba obstawiać i one mogą przynieść szybką wygraną. Kiedyś takimi moimi "znalezionymi" liczbami w multilotku, były: 62, 67, 77 i chyba 53. I przyznam, że skreślając tylko je wygrałem trochę pieniędzy.

Statystyka statystyką, ale w totolotku działa też niematematycznie rozumiane prawdopodobieństwo :)

nimal 22.11.2004 11:55

zgadza sie andrzej ze w koncu sie musi zdarzyc wygrana, ale moze to trwac np 3000lat albo 300 000 000 lat... a to juz troche dlugo
co do wypadania pewnych liczb czesciej - jest to w pelni zgodne z zasadami prawdopodobienstwa. matematykiem nie jestem wiec tylko na zdrowy rozum - jesli wypadnie np 7 (prawdopodobienstwo dla tej JEDNEJ liczby to 1/49) a nie wypadnie 6 to w nastepnym losowaniu kazda z tych liczb ma takie samo prawdopodobienstwo wypadniecie (niewydadniecia)
po np 100 losowaniach okazuje sie ze 7 wypadlo np 10 razy a 6 ani razu - w kolejnym losowaniu ciagle i 7 i 6 ma sznase jak 1/49 ze padnie
wiec nie ma sie co dziwic ze 7 bedzie w ilus tam losowaniach padac czesciej niz 6
itd itp
po miliradzie losowan moze sie okazac ze 6 padalo w sumie 2 razy czesciej niz 7 (albo odwrotnie, albo jeszcze inaczej...)
zasady prawdopodobienstwa nie pozwola zeby jakas liczba nie padla? a czmu nie? moze sie tak zdarzyc, choc jest to malo prawdopodobne (ale nie niemozliwe)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:21.