Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Podnoszenie macierzy do potęgi... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/podnoszenie-macierzy-potegi-43979/)

andrzejj9 05.12.2004 19:49

Podnoszenie macierzy do potęgi...

Muszę podnieść jakąś macierz (9x9) do potęgi dziewiątej. Jest jakiś program, który to robi?
(pewnie w Excelu się da, ale jak?)

*Vojtas* 05.12.2004 20:08

andrzejj9 wydaje mi się, że MathCad pięknie by Ci to obliczył.

pozdr.

andrzejj9 05.12.2004 20:38

Hmmm, może i tak, tylko kurcze potrzebuję to w miarę pilnie (najlepiej w tym momencie ;) ) a MathCada niestety nie mam.. Poza tym ściągać taką kobyłę dla wykonania prostego równania... Ehhh... chyba zaraz to zacznę ręcznie liczyć...

andrzejj9 05.12.2004 21:03

Hmmm.... po przejrzeniu kilku materiałów obawiam się, że rzeczywiście robi się to w programach typu Mathematica... Ehh.. kurcze, dla jednej głupiej operacji będę musiał szukać programu.

Pawel_k 05.12.2004 21:07

uzyj exela albo olowek+kartka+jakies wzory upraszczajace [chyba sa jakies] ;)
kurcze kiedy to ja macierze liczylem.... ;)

na emulu powinien mathcadzik w wersji demo lezec :P

andrzejj9 05.12.2004 21:58

Cytat:

Napisany przez Pawel_k
uzyj exela albo olowek+kartka+jakies wzory upraszczajace [chyba sa jakies] ;)
kurcze kiedy to ja macierze liczylem.... ;)

na emulu powinien mathcadzik w wersji demo lezec :P

Właśnie sciągam wersję demo Mathematici ;)

A ja macierze kiedyś też trzaskałem, ale teraz to z problemem pomnożyłbym jedną przez drugą, a jak myślę, że miałbym to robić osiem razy i to jeszcze macierz 9 na 9, to mi się od razu odechciewa. Zresztą myślę, że nawet osobie, która ma to dobrze opanowane zajęłoby to z dwie godziny.

Igloo 06.12.2004 12:57

kup kalkulator naukowy. mam taką bestyje i trzaska macierze na śniedanie.
jak jeszcze potrzeba to jutro możemy podziałać bo bydlaka do roboty nie nosze.

andrzejj9 06.12.2004 22:34

Cytat:

Napisany przez Igloo
kup kalkulator naukowy. mam taką bestyje i trzaska macierze na śniedanie.
jak jeszcze potrzeba to jutro możemy podziałać bo bydlaka do roboty nie nosze.

A wiesz, że sam taki mam. Jeszcze swego czasu ze Stanów sobie przywiozłem. Firmy Texas Instrument, jeden z wyższych wtedy modeli. Tylko, że nigdy nie miałem okazji przestudiować do niego instrukcji, więc wiem właściwie tylko, że możliwości ma potężne, ale jakie to już niestety nie wiem.

Dzięki za propozycję, ale że mam do policzenia kilka takich macierzy, to nie będę Cię fatygował, bo i tak muszę znaleźć sposób, żeby robić to sam. Ale dzięki :)

andrzejj9 19.12.2004 22:07

Wrócę jeszcze do tematu. Mam już Mathematicę, ale nie mam bladego pojęcia, jak to w ogóle ugryźć. Wie ktoś może, jak się w tym programie operuje na macierzach?

Chodzi mi przede wszystkim o podniesienie macierzy do potęgi (2,3 i tak dalej) oraz o obliczenie współczynnika własnego macierzy. Nie mam pojęcia, co to jest, ale podejrzewam, że chodzi po prostu o wyznacznik macierzy.

47 20.12.2004 01:57

A ja proponuje Excela, z tego co pamiętam to chyba daje taką możliwość. Chyba to było gdzies w funkcjach.
Pozdro

andrzejj9 20.12.2004 07:39

Wiesz, ja chętnie, ale szukałem już i nie mam pojęcia, gdzie to można w Excelu znaleźć...

Kris 20.12.2004 11:21

w Excelu można, ale raczej nie polecam...

andrzejj9 20.12.2004 19:09

Cytat:

Napisany przez Kristoferros
w Excelu można, ale raczej nie polecam...

Ale jeśli nie w nim to jak?

Zresztą dzisiaj dowiedziałem się, że można w Excelu, ale związane jest to z macrami... Hmmm.... chyba będę musiał zapoznać się troche dokładniej z helpem.

andrzejj9 04.01.2005 22:57

Ok, wiem już mniej więcej jak tą macierz zrobić w Excelu, ale mam inny problem. Mam angielskiego Office'a, a nie mam bladego pojęcia, jak jest macierz po angielsku... Wie ktoś może?

Maciej 04.01.2005 23:08

matrix :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:30.