![]() |
Piszczący monitor
Od jakiegos czasu zaczął mi piszczeć monitor :blee:
Wydaje czasem niskotonowe cignące się piszczenia, tak ok. kilku minut. Jak go wyłącze i włącze ponownie to przestaje, albo sam przestaje po kilku minutach. Nie wiem czym to jest spowodowane, nigdy tak wcześniej nie robił. Może to są jakieś sprzężenia czy pole elektromagnetyczne....brak pomysłu ??? Może się znajdzie ktoś, kto będzie wiedział łoco chodzi :spoko: Pozdro all ;p |
serwis albo kupić nowy
cos się przegrzewa |
A co to za monitor?? Miałem takie problemy z Flatronem 700P.
|
a myślałem, że to mi w głowie :)
mam czasem takie jazdy z SM753df..... |
Było już podobny temat ...Pisałem w nim:
Przeważnie zródłem pisków w monitorach to przetwornica wysokiego napięcia (cewka,trafo), która zasila kineskop. Im większa rozdzielczość i odświeżanie to cewka musi dawać większe napięcie...wtedy też może generować się dzwięk o wysokiej częstotliwości z niej. |
Czasami pomaga zmiana częstotliwości odświeżania obrazu
|
Ja miałem tak na samsungu 17' 755 dfx i oddałem do serwisu
Jak odbierałem to mi powiedzieli że gdzieś tam były zimne luty ??? |
No rzeczywiście mam wysoką rozdziałke: 1280x960 @75Hz
Monitorek Gateway VX730 nie ma nawet jeszcze roku więc zmieniać go nie zamierzam. To co radzicie??? -zmienic rozdzialke na nizsza -czy oddac do serwisu (tyle ze ten jest w Wawie i musze wysyłac :smutny: ) |
Cytat:
|
Cytat:
A tak w ogóle....wysyłać dziada do serwisu czy jak pisków nie będzie na niższej rozdziałce to dać sobie spokój??? Chodzi o to czy ten pisk jest sygnałem na to ze sie cos zaczyna walic czy tez to jest normalne i nie należy sobie głowy zawracać ? Mam gwarancje do marca 2005 (monitor jest sprowadzany z USA) więc jeśli mam wysyłać to trza się śpieszyć. |
na przykład u mnie jest takie małe trzeszczenie z tyłu monitora a jak go prekręce jakieś 20-30 stopni w prawo lub lewo to już przestaję a jak go z powrotem postawię na poziomo to znowu trzeszczy a jak zmniejszę rozdziałką to przestaje trzeszczeć ale ja mam 1024-768 jak zmniejszę na 800-600 to są wielllkie ikony i wszystko jest za wielkie poradźcie mi coś proszę
|
mi tez tak piszczal, ale piszczenie i to nawet bardzo glosnie przechodzilo po trzech moze czterech minutach wiec az tak mnie nie denerwowalo. jednak lekko puzniej do piszczenia doszly jeszcze zaklucenia na ekranie, caly obraz robil sie jasno czerwony i przez nastepne 15 minut powoli powracal do normy...
i tak z piszczeniem i zepsutymi kolorami wkoncu to wyrzucilem. byla to 19'stka nie wiem dokladnie czego, pisalo na tym Trinitron czyli niby Sony ale na obudowie Soniak'a nie bylo... |
Cytat:
1024*768 to wg mnie najlepsza rozdzielka dla 17' w monitorach CRT ofcourse... wygodnie się czyta, nie nosem na monitorze :blee: |
Ja mam OPTIView 15LX od 99 roku.
Jak już kiedyś pisałem, u mnie też czasami piszczy (bardzo wysoki dźwięk), chociaz teraz już rzadziej. Ale ostatnio zaczynam się już bać, bo jak nic nie robie na kompie to mam w ustawieniach zasilania włączone żeby sie monitor po 5 minutach wyłączał. Gdy rusze myszką obraz przez chwile (niecałą sekunde) jest w takich czerwonych/różowych barwach. Ponadto co jakiś czas mignie na ekranie cienki poziomy pasek. Czy to może być oznaka, że już niedługo monitor padnie?? I co może być tego przyczyną?? Od częstego włącznia i wyłączania przycisk power już bardzo ciężko chodzi, więc już od jakiegoś roku nie wyłączam go tylko jak się komp wyłączy to monitor jest na czuwaniu.Czy to może wpływać na żywotność monitora? Mam rozdzielczość 1024x768 i 85Hz |
Cytat:
Chociaz na to piszczenie (jesli w ogole) trzeba bedzie poczekac, bo na tej najwyzszej rzadko piszczal, moze juz nie bedzie ;p |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:49. |