![]() |
wysoka temperatura dysku
jak wlacze defragmentacje mojej najwiekszej partycji 22GB to dysk osiaga temp. 58stC mam dysk wd caviar WD400JB plyte ASRock K7VT4A+ i procka Duron 850(chodzi na 924 podnioslem FSB na 109 Mhz).czy 58stC to za duzo?czy ta temp jest prawdziwa?i jak powinienem temu zaradzic?normalne dysk pracuje w temp ponizej 40stC
|
Wiadomo, ze podczas inetensywnej pracy bardziej sie grzeje (czlowiek tez ;) )
mozesz zastosowac jakas kieszen z wiatrakiem, albo dodatkowy wentyl. w obudowie. Ja bym sie nie martwil tyle o sam dysk, co bardziej o to ze rosnie temp. w calej budzie. Po 30 min inetensywnej wymiany plikow od barracudy kumpla mozna bylo zapalic papierosa - i jakos do tej pory wszysko dziala :) |
Zamontuj sobie jakiś nadmuch :D wystarczy wiatrak od zasilacza puszczony na 5V (będzie bezgłośny). U mnie w tej chwili dysk ma 32*C. Max 35*C jak go pomecze np defragmentacją ;)
|
przez podciagniecie fsb o 9 mhz podkrecasz tez dysk, jednak chyba dosc goracy u Ciebie, chociaz moj dysk tak 'na palac' tez bedzie mial ponad 50 na pewno,
skoro chodzi to nie badz pesymik i zaloz, ze bedzie chodzil jeszcze dlugo ;) |
Cytat:
|
Cytat:
O wiele mniej grzeje się Caviar i jest nieznacznie głośniejszy. |
Moja barracuda 7 bez chłodzenia to miała max około 45*C. Z chłodzeniem to tak jak napisałem wyżej. WDC miałem ale nie posiadają czujników temp. wiec nie sprawdziłem. Teraz też nie sprawdze bo sprzedałem :P szum z silnika mnie dobijał :D Barracuda to jest to - idelnie cicha :D
|
Witam!
No to moja Barracuda 7200.7 120GB 8MB Cache ma 27*C (przy intensywnej pracy nie przekracza 31*C) http://donwuja.dmkhosting.com/images/hddtemp.png |
Na moim samsungu 120 GB 8MB cashe 7200rpm temperaturka wacha się od 14*C!!
do 34*C w bardzo intensywnej pracy. Np. teraz po oglądnięciu filmu everest pokazuje 32*C ale komputer już troche chodzi a żadnego wiatraczka na dysku nie ma :/ |
Ilość załączników: 1
u mnie barracuda ma 39 C a komp chodzi od ladnych paru tygodni :D
ST360015A 60gb 2mb 7200 |
U mnie to sie tak przedstawia - dwa dyski: jeden WD 40GB, drugi Barracuda 160GB 7200 ;).
http://img38.exs.cx/img38/9996/everest1qc.png |
Cytat:
nie wierze, chyba ze mieszkasz na biegunie przeciez on nie moze byc zimniejszy nic temp. pokojowa - zwlaszcza podczas pracy |
Cytat:
Sam się zdziwiłem. Może dlatego że to było rano i jeszcze zimno w pokoju. Tak mi sie wydaje. A poza tym mogło być okno otwarte :P Oczywiście nie trwało to długo i po kilkunastu minetach :> powróciło do standardowej wielkości czyli około 30*C :) |
Witam!
Masz ponizej 14*C na chacie - wspolczuje... nie uwierze dopoki nie zobacze screena. To jest fizycznie nie mozliwe. |
kodziu, musisz uwazac, bo przy wskutek schlodzenia metalowych elementow komutera moze Ci sie kroplic woda po uruchomieniu, a wtedy...
;) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:12. |