![]() |
Cytat:
Jest kilka postów o TDK-knotach w ostatnim czasie Szczególnie DVD-R x8 :taktak: Verbatimka już lepiej, ale coś jeszcze nie tak :idea: A spróbuj nagrać jakiegoś sprawdzonego DVD+Ra :taktak: |
Witam serdecznie , chciałem wrócić do tematu.
A wiec po powrocie z serwisu otrzymalem nową nagrywarke tym razem SOHW-1653S. Nie zwlekając zabrałem sie za testy i prosze co zobaczyłem : http://www.pjwstk.edu.pl/~s3036/index4.htm No i powiedzcie co ja mam z tym liteonem zrobic ??? Szkoda poprostu czasu i nerwów. Juz sam głupieje w tych wykresach ale wydają sie tragiczne :( Pozdrawiam |
Dzieki za wytrwalosc, jednak zdecyduje sie oddac do serwisu a jak uznają to zamienie na cos innego z dopłatą , moze jakiegos Asuska albo TDK.
Jeszcze raz dzieki! Pozdrawiam Ziaro |
jak pewnie sie sam domysliles - jest niezle z wyjatkiem poczatku :|
proponuje jesli masz ochote sie bawic przerobic spawarke na d=soniacza - moze pomoc ale jesli nie jestes na tyle odwazny (to nie jest trudne, ale jednak wiaze sie z pewnym dobnym ryzykiem) to serwis |
Czy przez index rozumiesz górną granicę z jaką płyta moze sie palic? czy tez jezeli jest od 1 do 8 ( w przypadku TDK) to mozna ja palic 1x 2x 4x 8x czy tez najlepeij x8 i wtedy testowac?
Zrobilem tak jak zalecałes : Nagrałem płytke TDKx8 z predkościa x8 ClonemDVD2 - (czas okolo 10 min) Zrobilem testy w Kprobe przy predkosci x4 i x8 wyniki umiescilem tutaj: http://www.pjwstk.edu.pl/~s3036/index3.htm Prosze jeszcze raz o opinię w sprawie wykresów i błędów , czy jest to w granicach normy ? czy tez pakowac nagrywarke i.... obliczyc predkość nagrywania przy prędkości spadania z 2 piętra :P |
no niestety - im wolniej tym gorzej
oczywiscie spawanie 16x na plytach 4x tez zaowocuje bledami || najlepiej w przypadku plyt firmowych palic zgodnie z ich indexem a w przypadku niefirmowych - najlepiej ich ogule nie uzywac || a jak juz mamy to ponizej ich indexu |
DMA sprawdzam bardzo czesto , jest ok.
Taki czas nagrywania uzyskuje jak ustawiam nagrywanie w Clonie na x1, ale moge spokojnie nagrywac szybciej (nie mam ograniczen) z tym ze myslalem ze in wolniej tym lepiej. |
25minut to predkosc 2,4 chyba - bo od wiekow juz takiej plyty w rekach nie mialem...
fakt ze jak ustawisz za niska predkosc to nagra z minimalna dla danej plyty (co zaowocuje paskudnym wyresem) jak plyta jest 4x to pal 4x, jak jest to 8x to tak tez pal ta dziwna predkosc sugeruje - albo masz scrackowanego (oj nieladnie) clonedvd i z tego powodu mozesz miec ograniczenie predkosci (lepiej poszukaj innegio cukierka albo innego programu) albo masz problemy z dma - zobacz czy ci na pio nie przeskoczylo (co konczy sie problemami transferu) |
Dzieki, a wiesz moze jak ustawic w kprobe test z predkoscia x4 ??
szukalem ale chyba niz intelektualny mam - OKI JUZ ZNALAZLEM W INNYM POSCIE NA WYKRESIE - sorki za lamerstwo ;-) Plyty pala sie okolo 25 min. Niby w CloneDVD ustawiam predkosc (x1, x4) ale cos mi sie wydaje ze nie jest to akceptowane przez nagrywarke - tego jeszcze nie rozwiazalem. Pozdrawiam |
o q... to tragedia! nie wykresy :|
dwie uwagi - testy przeprowadziles z zza wysoka predkoscia - nalezy to robic na 4x (zeby bylo porownianie do innych) no i z jaka predkoscia palisz? z taka na jaka jest przewisdziana plyta? to dawaj natychmiast spawarke do serwisu - niech wymienia na nowa |
Testy z Kprobe zamiescilem na stronie http://www.pjwstk.edu.pl/~s3036/index2.htm
z tego co sie orientuje nie wygladaja za dobrze :( , probowalem dodatkowo 3 biosow: BS0S, BS0K, BS0R i wrocilem do BS0C bo pozostale nie palą wogóle ani TDK ani Esperanzy , wywalają sie po połowie nagrywania. Co zrobic ??? Mysle ze zareklamuje tego padalca Liteona i kupie jakiegos Asusa. |
1. Nagrywarka jest sama na primery wiec nic nie musze odpinac.
2. ASPI dziala poprawnie. 3. Chcialem zamiescic test z kprobe ale mam problem z zalacznikami - jezeli bylby ktos tak uprzejmy zerknac na te bledy to podesle via e-mail. Pozdrawiam |
Mialem podobne problemy. Zmiany biosu nic nie dawaly - wreszcie odpialem odtwarzacz dvd, ktory byl na tej samej tasmie jako slave - problemy zniknely.
|
wgraj nowy biosik - moze poprawi sie jakosc zapisu bo przypuszczam ze to wlasnie to jest problemem (ale czy bios pomoze to inna sprawa)
|
W Nero Info Tool - w zakładce ASPI - pokazuje czy działa poprawnie (sprawdź obie nero ASPI i System ASPI)
Co do konfigu to mam o wiele słabszy (szczegóły w profilu) i się nie haczy, bios jak w podpisie (te nagrane na BSOC też się nie haczą chociaż BSOK wypala mi płytki lepiej), więc albo wirus, albo coś nie tak z laserem. Płytki raczej wykluczam (chociaż liteon woli plusy od minusów no i zawsze mogą się trafić felerne egzemplarze) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:22. |