Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   kto "robił" z Was "Włądcę Pierścieni z dvd9 na5 (https://forum.cdrinfo.pl/f13/kto-robil-wladce-pierscieni-dvd9-na5-46131/)

Copart 20.01.2005 17:04

Cytat:

Napisany przez domel666
Ja DRUŻYNE PIERŚCIENIA z lektorem zrobiłem na 3CD za pomocą genialnego VirtualDubMod :)

Nie wiem czy zorientowałeś się, że jesteś w dziale DVD-Video :O

domel666 20.01.2005 16:23

Ja DRUŻYNE PIERŚCIENIA z lektorem zrobiłem na 3CD za pomocą genialnego VirtualDubMod :)

Copart 20.01.2005 14:43

Sorry za "produkcję" postów.
Czy ktos z Was orientuje się w której z krakowskiech wypożyczalni jest Władca w wersji rozszerzonej?
Udało mi się znależć tylko Drużynę Pierścienia, kolejne dwie części znlazłem tylko w wersjach kinowych.
Może ktos z kolegów forumowiczów posiada własną kopię i mógłby pożyczyć do obejrzenia za pare :piwo: ?

Copart 18.01.2005 00:55

Ehhh, sorki za zawracanie.. gitary.
Problem już rozwiązałem. Poprostu w DVDremake jako first play action dałem root menu zamiast menu wyboru wersji językowej ;)
Niby proste ale od razu nie wpadłem :O

Copart 17.01.2005 21:38

Cytat:

Napisany przez Kertoip
Przerobiłem nieco menu tak, że przy starcie film nie pyta o wybór wersji językowej, ale od razu przyjmuje dźwięk polski i angielskie napisy - naturalnie można to zmienić w menu ;-),

Czym to zrobić?
Ja wywaliłem listę fanów na końcu filmy DVDremake i teraz mam problem bo nie mam możliwości wyboru wersji na pierwszej planszy tylko muszę "ręcznie" przechodzić do menu

M@X 17.01.2005 13:49

Kertoip : Gratuluje! Rzadko sie zdaza by tak mlody uzytkownik zrobil film w tak doskonaly sposob. Wiekszosc albo by zalozyla nowy temat nie szukajac w ogole informacji na zadany temat, albo uzyla DVD Shrinka... PEACE!

Kertoip 17.01.2005 12:23

Lotr

Witam, ja też już przerobiłem wszystkie rozszerzone części Władcy Pierścieni. Każdą część przygotowałem na dwie płyty DVD-R, podobnie jak w oryginale.
Korzystałem z programów: DvdReMake, MenuEdit, IfoEdit, VobEdit, PgcEdit, Rebuilder, RBOpt, TMPGEnc, CCE, DVDDecrypter.
Sporo ich, ale sporo też zmieniłem w menu filmu.
Film ściągnąłem na dysk DVDDecrypter'em.
Zostawiłem dwie ścieżki dźwiękowe: English 5.1 i Polish 5.1 oraz napisy. Przy dwóch ścieżkach wychodziła spora kompresja, więc przerobiłem animowany wybór chapter'ów na statyczny korzystając z poradnika "Edycja oryginalnego menu DVD by macnow" :piwo: (z drobnymi zmianami); (MenuEdit, IfoEdit, VobEdit, TMPGEnc). Dzięki temu menu z 700 - 800 Mb zmniejszyłem do ok. 150 - 180 Mb.
Potem, wyciąłem nieliczne dodatki i z drugiej płyty (w każdej części) listę fanów (DvdReMake).
Przerobiłem nieco menu tak, że przy starcie film nie pyta o wybór wersji językowej, ale od razu przyjmuje dźwięk polski i angielskie napisy - naturalnie można to zmienić w menu ;-), wyciąłem również wszystkie informacje o usuniętych ścieżkach dźwiękowych, tak że nie widać odwołań do nich, jak na odtwarzaczu DVD, tak i w komputerze (IfoEdit, PgcEdit).
Na koniec kompresja na poziomie ok. 90% z 10 przejściami, może zbyt dużo, ale miałem czas i dostępny sprzęt. Przy kompresji pominąłem naturalnie, ścieżki dźwiękowe z komentarzami i English DTS (Rebuilder, RBOpt, CCE).
Prawidłowe odwarzanie filmu, sprawdziłem za pomocą PowerDVD i WinDVD, a po wypaleniu za pomocą DVDDecrypter'a na stacjonarnym odtwarzaczu DVD.
Film działa prawidłowo, a jeżeli chodzi o jakość, to znajomym nie udało się odróżnić kopii od oryginału (naturalnie pomijając menu).
LOTR to mój drugi przerabiany film i muszę przyznać, że forum DVD i poradniki, to nieocenione źródło pomocy :serdusz: , a i sporo się nauczyłem.

Wszystkim wytrwałym, którzy nie idą na łatwiznę używając DVDShrink'a, życzę przyjemnej zabawy (zwłaszcza z przeróbką menu ;-).

M@X 16.01.2005 21:25

Cytat:

Napisany przez Tomuś
nawet napisy końcowe skróciłem, ale efekt był ... znakomity.

Kazdy z mojego wydzialu lacznie ze mna by Cie za to zabil ;-D. Widz ma prawo wiedziec kto co zrobil przy filmie ;-D.

Tomuś 16.01.2005 09:47

Ja robiłem całą trylogię tylko i wyłącznie shrinkiem

Oczywiście pozbyłem się wszelkich dodatków, nawet napisy końcowe skróciłem, ale efekt był ... znakomity. Jeśli dobrze pamiętam kompresja rzędu 70 % więc byłem baaardzo mile zaskoczony jakością końcową. Zaznaczę
iż efekty swojej pracy oglądam na 42" plazmie, więc tym bardziej wszelkie niedoróbki natychmiast są ... widoczne. A tymczasem efekt jest znakomity, co chyba świadczy o doskonałej jakości oryginału.

PiotrM1973 10.01.2005 19:36

A ja zrobiłem sobie kopię całej trylogi w wersji reżyserskiej na 7 dvd-r.
Z drugich płyt każdej z części obciąłem ostatnie rozdziały (te po oficjalnych napisach) czyli kilkanaście niepotrzebynch minut z wykazem nazwisk fanklubu LOTR. W ten sposób uzyskałem jakość około 90% w przypadku wszystkich części. Pierwszą płytę Powrtu Króla dodatkowo rozbiłem na 2 płyty. Pierwsza z dubingiem polskim a drugą angielską z polskimi napisami. Aby uzyskać jakość 90% z wszystkich płyt wyciłąłem Menu (zajmowało około 10%) i dźwięk DTS. Wszystko zrobiłem programem Clonedvd a ripowałem Smart ripperem. Mam telewizor Panasonic 32 cale Widescreen i mimo że jakość jest 90 % to nie widać absolutnie żadnych pixeli, zarówno z odległości w jakiej standardowo oglądam jak i z bliska (0,5 lub 1 metr)
Pozdrawiam

dejmag 10.01.2005 17:01

...co skutkuje koniecznością odwrócenia płytki w trakcie odtwarzania i większą podatnością na uszkodzenia. Spróbuj skopiować taką płytkę. Robiłem to kiedyś (nie pamiętam jaki film) i trochę się naszukałem, jest to możliwe i daje satysfakcję, tylko PO CO?
DVDShrink - przeczytaj wreszczcie poradnik. Stopień kompresji ustawia się ręcznie lub automatycznie, zależnie od ustawionej pojemności nośnika... Akceptowalny oznacza zalecany przez autora, jak chcesz to ustaw sobie ręcznie 99% i nagrywaj po 3 filmy na jedną płytkę ... (tylko PO CO?)

KaPi 10.01.2005 15:49

Cytat:

Napisany przez dejmag
Jeśli chodzi o DVDShrinka - Twoje pytania kolejny raz wprawiają mnie w osłupienie...
O ile pamiętam poradnik autora podaje, że akceptowalny jeszcze stopień kompresji to 60-70%.

Tylko, że u mnie jak robię płytkę w DVDShrinku maksymalny stopień kompresji wynosi 52%... A w gazecie przeczytałem, że max. to 40%, więc nie wiem kto ma rację - może zależy od builda albo wersji...

P.S. A co to tych dwustronnych płytek (nie dwuwarstowowych), jeśli są stosunkowo tanie (3,50 zł), to można sobie nagrać LOTR właśnie na takiej płytce - po jednej pół i po drugiej pół. Teoretycznie więc film jest na jednej płycie, tylko że po dwóch stronach :D

dejmag 10.01.2005 14:04

Kapi, widzę teraz jak skuteczne bywają "chłyty maketingowe". Kupić nagrywarkę DL można, żeby nagrywać DL trzeba mieć kasę na nośniki powszechnie trudnodostępne.
10-15 płytek i nowa nagrywara. Trzeba poczekać aż to stanieje. SwojĄ DVDRW kupowałem za 7 stów jakiś czas temu, teraz są po 3,5 i to DL.
Jeśli chodzi o DVDShrinka - Twoje pytania kolejny raz wprawiają mnie w osłupienie...
O ile pamiętam poradnik autora podaje, że akceptowalny jeszcze stopień kompresji to 60-70%. Pytanie co najpierw to pytanie czy najpierw odjać 2 a potem dodać 3 czy odwrotnie. Shrink został stworzony by "kurczyć" filmy, więc sam siebie najpierw zapytaj --- po co ściagnąłeś ten program. Postaraj się najpierw zrozumieć zasadę i cel działania zanim zapytasz o wytyczne co do obsługi.

Wszystkie części LOTR zrobiłem na dwóch płytkach, bez kompresji, przy użyciu DVDFab, na TDK.

Robs 09.01.2005 23:20

Cytat:

Napisany przez KaPi
Nie, dwuwarstowe Esperanzy za 3,50. Mają 9,4 GB pojemności

Właśnie dlatego maja 9,4GB bo to dwustronne,
dwuwarstwowe mają pojemność 8.5GB, poza tym kosztują 10x wiecej :D

KaPi 09.01.2005 23:12

Cytat:

Napisany przez Robs
Chyba dwustronne.

Nie, dwuwarstowe Esperanzy za 3,50. Mają 9,4 GB pojemności. Jak myślicie - dobre są? Kolega mówił, że Esperanzy padają po 3 miesiącach - czy to prawda? Ponoć najlepsze są TeDeKi.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:09.