![]() |
Prośba do fachowców z Grupy: Lite-On, DL i nowy Firmware
Niestety zawiodłem się.
Mam nagrywarkę DVD Lite-On model SOHW-1633S. Używam Nero w wersji 6.6.0.3 Kupiłem płytkę Platinum Double Layer 8.5Gb, speed 2,4x, DVD+R. Płyta rozpoznaje się jako Ritek. Niestety podczas próby nagrania Nero rozpoczyna próbe wypalania po czym zanim jeszcze wystartuje, oznajmia, że "Nieprawidłowy dysk" oraz "Wykonanie polecenia Rozpocznij w trybie DAO nie jest mozliwe!" Nadmienie ze Fimrware w moim napedzie to BS0A, podczas gdy na stronie www.cdrinfo.pl widzialem juz nowsze biosy. Czy to moze byc sprawa wlasnie biosu nagrywarki i jak prawidlowo przeprowadzic taka operacje? Bede bardzo wdzieczny za fachowa pomoc zwlaszcza jesli jakis dobry czlowiek opisze krotko i zwiezle co i jak? Moze ktos chociaz podlaczy link gdzie znajde opis procedury, albo powie ktory Firmware jest obecnie najlepszy dla tego napedu? Jeszcze jedno, jeszcze rok temu gdy zmienialem bios w nagrywarce LG wystarczylo podmienic bios a teraz slysze o jakims epromie, o co biega? |
Wgraj najnowszy bios ze strony LiteOn'a. :taktak:
http://www.liteonit.com/ODD/English/...e_dvd%20rw.asp http://www.liteonit.com/ODD/English/...del=SHOW-1633S Rozpakuj i załaduj z pliku BS0S.exe. Restart. Pozostają następne próby. Powodzenia. :spoko: :) |
Bardzo dziekuję za fachową i rzeczową pomoc.
Tego właśnie mi było trzeba. Grunt to liczyć na takiego Speca jak Ty ;) Jak juz pisalem poprzednio mialem BS0A i w ogole nie chcial rozpoczynac zapisu w DL co dziwi bo przeciez producent sprzedaje nagrywarke jako DL przygotowana odrazu do pracy w tym trybie. Teraz objawy jakie zauwazylem sa takie ze plytke DL pieknie wypalil z predkoscia 2,4x co trwało około 38 min. dla pojemności prawie 8Gb. Jest jednak jeden problem ktory pozostał i który istniał równiez na starym bios'ie. Otóż po nagraniu plytki musze resetwoac komputer zeby cokolwiek zobaczyc na plycie. Inaczej po nagraniu i sprawdzeniu zawartosci plyta albo jest pusta albo widac tylko track01cd, pomoga tylko restart. Czy da sie to jakos rozwiazac? |
aha jeszcze jedno, dlaczego plytki zarowno DVD+R jak i ta ktora wypalilem jako DL nie sa czytane przez naped LG w innym komputerze ani przez naped DVD w laptopie kolegi? Czy DVD+R widza tylko najnowsze napedy lub tylko stacjonarne?
|
aha dla porzadku dodam ze moj system to Windows Millenium
|
Cytat:
|
Nie znam odpowiedzi. Nagrana płytka powinna być widziana i czytana bez restartu systemu.
Również czytana przez inne napędy. Prośba o testy tych płytek. :) |
Cytat:
|
Prośba o testy w Kprobe nagranych płytek. :taktak:
Obejrzymy i doradzimy co dalej. :spoko: :) |
Cytat:
|
Spróbuj wyjąć nagraną płytę, zamknąć program którym nagrywałeś, włożyć jakąś inną płytę do napędu i wyświetlić jej zawartość. Powinno to zmusić system do wyczyszczenia wszystkich buforów. Teraz włóż z powrotem nowonagraną i zobacz czy ją widać normalnie. Poinformuj o efekcie na forum. End of briefing.. :mruga:
|
Mam podobny poblem i ten sam system (WIN_ME). Jedno mogłem do tąd zrozumieć, że NIE JEST to wina wypalarki. Nie mogą dwie wypalarki (SOHW 1213S i SOHW 1573S) robić ten sam błąd. Problem dokładnie opisałem na http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=49591. I też proszę o pomoc w tej sprawie.
|
pierwsze i najwazniejsze to zmiana systemu !!!! winMe to najgorszy produkt ktory opuscil microsoft !!! niestety.
a drugie to prosze plyti uzywac dobrej jakosci , znanej firmy i plusy wypalac jako dvd-rom na 99% nie bedzie problemow ! co do plytek DL najlepiej jest uzywac dvddecryptera do robienia i wypalania obrazow !filmow |
Co do systemu, zorg, to nestety nie masz 100% racji. Każdy system ma swoje plusy i swoje minusy. Według mnie WIN_ME ma węcej plusów niż WIN_98se. Używam go od dawna i jestem od niego bardzo zadowolony. Problemy się zaczęli po kupieniu nagrywarki DVD. Możliwe, że potrzebuje którejś poprawki. Tylko pytanie której?
Co do płyt, to możliwe, że masz racje. Choć pozwole sobie zauważyć, że w moim przypadku nie miało znaczenia, jaka jest płyta. |
No to mamy pierwszego zadowolonego z windowsa millenium :peace:
To jest na pewno najgorszy system jaki stworzył microsoft :tak!: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:26. |