Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   xp i plik wymiany (https://forum.cdrinfo.pl/f5/xp-plik-wymiany-46451/)

nimal 17.01.2005 12:52

winda najbardziej przyspiesza po formacie ;p
i to calkiem sensowne rozwiazanie - raz na tydzein przywracanko z ghosta - trwa 10min i zawsze masz szybciutki sytem :P
ja tak robie, tyle ze raz na pol roku :P jak juz zamuli totalnie :D

edit: i zawsze zaraz potym jak z braku miejsca musiealem skasowac poprzednie obrazy :D

Pawel_k 17.01.2005 12:49

najlepsze przyspieszenie windowsa bedzie wtedy gdy sie przeinsaluje go na szybszy dysk ;) ew zrobi sie jakiegos RAID'a ;)

esem 17.01.2005 11:51

Być może dla niektórych Userów utworzenie osobnej partycji na swap poprawia samopoczucie - bo widocznych efektów nie ma: chyba, że jest ona na osobnym HDD i na drugim kanale IDE - to wtedy efekty są naprawdę widoczne: komp dostaje przyśpieszenia do 20%!.
Lepsze wyniki napewno daje ustawienie swapa jako stały (min=max) oraz jego zdefragmentowanie (robi się to tylko 1 raz). Można też ustawić sobie w opcjach czyszczenie swapa przy zamykaniu systemu oraz tempa. Ale to tylko tak na marginesie... 8 )

Igloo 17.01.2005 11:39

ja mam oddzielny partycję na swap i temp, jest to 2GB w fat16. chodzi dobrze i nie ma problemu z czyszczeniem plików tymczasowych. swap jest ok 500MB przy 256MB RAM. nie wiem czy chodzi szybciej ale partycja systemowa jest prktycznie w 1 kawałku. defrag systemowej mniej więcej raz na miesiąc i to polega z rególy na tym, że przeskanuje i stwierdzi że dysk nie jest zdefragmentowany
ja polecam utworzenie partycji na plik swap i katalog na pliki tymczasowwe

Ormianin 17.01.2005 11:24

Cytat:

Napisany przez Eliasz

Robilem kiedys taka partycje dla swapa na FAT16 ale znikome to bylo przyspieszenie... tylko przy drugim dysku na osobnym kanale to ma sens.

Lepszy efekt uzyskasz poprzez czesta defragmentacje partycji systemowej na ktorej tez jest swap.

esem 17.01.2005 09:48

A tu jest artykuł w temacie: http://www.benchmark.pl/artykuly/tes...strona-22.html 8 )

Pawel_k 17.01.2005 09:48

Cytat:

Napisany przez nimal
moze masz za zadki prad w gniazdku? albo postaw kompa w piwnicy - net i prad beda plynely w dol i bedzie szybciej
za to upload na serwer nalezy wykonywac ze stychu - lepiej sie kable ukladaja
nalezy tez uwazac zeby nie bylo wezelkow na kablach - bo dane sie gubi i elektrony moga miec kolizje, powstaje zator, korek i wogule do kitu - takze lepiej kable delikatnie zeby zakrecaly

||

a dysk na ktorym jest swap najlepiej ustawic na dworze zeby sie tak niegrzal i mial lepsza cyrkulacje powietrza, zaleca sie takze trzymanie go na wysokosci 3m od ziemi przy nachyleniu 29* ;)

ja mam swapa 500mb i starcza wg mnie swap wiekszy od 500mb to marnotrawstwo ;)

Zetoxa 17.01.2005 09:41

Eliasz co ci szkodzi, zrób partycję 1GB, FAT-16 oczywiście i klaster 32 kB i posadź tam Swapa. Przy 160 MB Ramu zauważysz różnicę :cool:

Eliasz 16.01.2005 22:35

Cytat:

Napisany przez Stef
stawilem juz sobie to tak jak ma byc,lecz teraz moj xo ciagle sie czepia ze na dysku I jest malo miejsca. wiem ze ostatnio ktos tez mial taki problem z tym komunikatem i tzreba bylo cos wklepac do rejestru.lecz nie moge tego znalezc.

Chyba chodzi o to ;) http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=36682

Stef 16.01.2005 22:28

stawilem juz sobie to tak jak ma byc,lecz teraz moj xo ciagle sie czepia ze na dysku I jest malo miejsca. wiem ze ostatnio ktos tez mial taki problem z tym komunikatem i tzreba bylo cos wklepac do rejestru.lecz nie moge tego znalezc.

rycho 16.01.2005 21:38

Cytat:

Napisany przez Eliasz
To robić ta dodatkową partycje czy może różnica będzie niezauwazalna i nie warto?

Nic Cię nie kosztuje spróbować.

Eliasz 16.01.2005 21:18

To robić ta dodatkową partycje czy może różnica będzie niezauwazalna i nie warto?

nimal 16.01.2005 21:01

moze masz za zadki prad w gniazdku? albo postaw kompa w piwnicy - net i prad beda plynely w dol i bedzie szybciej
za to upload na serwer nalezy wykonywac ze stychu - lepiej sie kable ukladaja
nalezy tez uwazac zeby nie bylo wezelkow na kablach - bo dane sie gubi i elektrony moga miec kolizje, powstaje zator, korek i wogule do kitu - takze lepiej kable delikatnie zeby zakrecaly

||

rycho 16.01.2005 20:40

Cytat:

Napisany przez Arnold
Kiedyś czytałem taki artykół jak przerobili windowsa 98 że uruchaniał się nie z dysku twardego tylko z pamięci ram (zbotowali z cd potem z płyty skopiowali na virtualdriva i uruchamiał się z virtualdriva) ale mimo że pamięć ram jest kilkakrotnie szybsza od dysków to windows wcale szybciej nie pracował

Prawie wszyscy próbują zrobić z systemu rakietę.
Komputer to nie latarka i szybciej niż ona się nie włączy.

Arnold 16.01.2005 20:34

Kiedyś czytałem taki artykół jak przerobili windowsa 98 że uruchaniał się nie z dysku twardego tylko z pamięci ram (zbotowali z cd potem z płyty skopiowali na virtualdriva i uruchamiał się z virtualdriva) ale mimo że pamięć ram jest kilkakrotnie szybsza od dysków to windows wcale szybciej nie pracował

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:32.