![]() |
winda najbardziej przyspiesza po formacie ;p
i to calkiem sensowne rozwiazanie - raz na tydzein przywracanko z ghosta - trwa 10min i zawsze masz szybciutki sytem :P ja tak robie, tyle ze raz na pol roku :P jak juz zamuli totalnie :D edit: i zawsze zaraz potym jak z braku miejsca musiealem skasowac poprzednie obrazy :D |
najlepsze przyspieszenie windowsa bedzie wtedy gdy sie przeinsaluje go na szybszy dysk ;) ew zrobi sie jakiegos RAID'a ;)
|
Być może dla niektórych Userów utworzenie osobnej partycji na swap poprawia samopoczucie - bo widocznych efektów nie ma: chyba, że jest ona na osobnym HDD i na drugim kanale IDE - to wtedy efekty są naprawdę widoczne: komp dostaje przyśpieszenia do 20%!.
Lepsze wyniki napewno daje ustawienie swapa jako stały (min=max) oraz jego zdefragmentowanie (robi się to tylko 1 raz). Można też ustawić sobie w opcjach czyszczenie swapa przy zamykaniu systemu oraz tempa. Ale to tylko tak na marginesie... 8 ) |
ja mam oddzielny partycję na swap i temp, jest to 2GB w fat16. chodzi dobrze i nie ma problemu z czyszczeniem plików tymczasowych. swap jest ok 500MB przy 256MB RAM. nie wiem czy chodzi szybciej ale partycja systemowa jest prktycznie w 1 kawałku. defrag systemowej mniej więcej raz na miesiąc i to polega z rególy na tym, że przeskanuje i stwierdzi że dysk nie jest zdefragmentowany
ja polecam utworzenie partycji na plik swap i katalog na pliki tymczasowwe |
Cytat:
Lepszy efekt uzyskasz poprzez czesta defragmentacje partycji systemowej na ktorej tez jest swap. |
A tu jest artykuł w temacie: http://www.benchmark.pl/artykuly/tes...strona-22.html 8 )
|
Cytat:
ja mam swapa 500mb i starcza wg mnie swap wiekszy od 500mb to marnotrawstwo ;) |
Eliasz co ci szkodzi, zrób partycję 1GB, FAT-16 oczywiście i klaster 32 kB i posadź tam Swapa. Przy 160 MB Ramu zauważysz różnicę :cool:
|
Cytat:
|
stawilem juz sobie to tak jak ma byc,lecz teraz moj xo ciagle sie czepia ze na dysku I jest malo miejsca. wiem ze ostatnio ktos tez mial taki problem z tym komunikatem i tzreba bylo cos wklepac do rejestru.lecz nie moge tego znalezc.
|
Cytat:
|
To robić ta dodatkową partycje czy może różnica będzie niezauwazalna i nie warto?
|
moze masz za zadki prad w gniazdku? albo postaw kompa w piwnicy - net i prad beda plynely w dol i bedzie szybciej
za to upload na serwer nalezy wykonywac ze stychu - lepiej sie kable ukladaja nalezy tez uwazac zeby nie bylo wezelkow na kablach - bo dane sie gubi i elektrony moga miec kolizje, powstaje zator, korek i wogule do kitu - takze lepiej kable delikatnie zeby zakrecaly || |
Cytat:
Komputer to nie latarka i szybciej niż ona się nie włączy. |
Kiedyś czytałem taki artykół jak przerobili windowsa 98 że uruchaniał się nie z dysku twardego tylko z pamięci ram (zbotowali z cd potem z płyty skopiowali na virtualdriva i uruchamiał się z virtualdriva) ale mimo że pamięć ram jest kilkakrotnie szybsza od dysków to windows wcale szybciej nie pracował
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:32. |