Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Uważajcie na PRZEKRĘTY !!! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/uwazajcie-przekrety-46774/)

Patrix 21.01.2005 12:51

Uważajcie na PRZEKRĘTY !!!

Dostałem to w emailu:

Cytat:

Jezeli uznasz to za konieczne - powiadom o tym swoich znajomych.
Numer ..... "na paczke" !

Przyjezdza do Ciebie kurier i oswiadcza, ze ma dla Ciebie paczke za zaliczeniem. Koszt ok 500 zl. Na paczce jest Twoje imie, nazwisko i poprawnie napisany adres. Nadawca jest firma "X" , ktorej nie znasz i w ktorej nic nigdy nie zamawiales.

Kurier oswiadcza, ze nic mu na ten temat nie wiadomo - jego zadaniem jest tylko dostarczenie paczki i pobranie pieniedzy, ale skoro sa watpliwosci - to mozna je wyjasnic od reki telefonicznie. Kurier pyta czy w takim razie - moze zadzwonic od Ciebie do firmy i szybko sie wszystko wyjasni...

... 99% ludzi nie podejzewajac podstepu .. wpuszcza kuriera do domu i wskazuje mu gdzie jest telefon, albowiem chce jak najszybciej sprawe wyjasnic...

Kurier wykonuje KROTKI TELEFON (1 min) i niby sprawdza w firmie, czy nie zaszla pomylka - po czym informuje Cie, ze faktycznie jest to pomylka ....... przeprasza grzecznie i wychodzi !

(...bajki o pomylkach sa rozne ... w zaleznosci od oceny reakcji wrabianego ....)

Po miesiacu przychodzi rachunek telefoniczny .. ok 10.000 dolarow w przeliczeniu !!!

Dlaczego ?

Poniewaz ten jeden "niewinny krotki telefonik" - oblecial w miedzy czasie caly swiat przez przekierowania komercyjne (Seszele, Wyspy Bali, Kajmany i wiele innych - wszystko automatycznie), aby w koncu trafic na sexlinie w Australii.

Jak to mozliwe - zadasz samemu sobie pytanie ?

Przeciez patrzac kurierowi na rece - bylo widac, ze wykreca numer tel. stacjonarnego...

Tak to prawda - kurier wykrecil nr telefonu stacjonarnego, ktory jest zainstalowany gdzies w jakims wynajetym (po cichu) mieszkaniu (na dodatek, na lewe papiery) - i w tym wlasnie mieszkaniu stoi sobie male niepozorne urzadzenie, ktore natychmiast dokonuje przekierowan jak sie tylko do niego dodzwonisz ..... podoba Ci się ????

Czy masz szanse na reklamacje w TPSA ?

Nie - poniewaz polaczenie wyszlo z Twojego numeru telefonu, a co za tym idzie za Twoja zgoda - wiec nawet w Sadzie przegrasz ....

Numer ....... "na Tepse" !

Dzwoni do Ciebie czlowiek i podaje sie za pracownika Telekomunikacji Polskiej S.A.

Informuje Cie o tym, ze wlasnie wymieniono ..... skrzynke kablowa, rozdzielcza lub cokolwiek innego. W zwiazku z powyzszym monterzy TPSA testuja polaczenia i prosza o potwierdzanie ich poprawnego funkcjonowania po przez nacisniecie klawiszy :

9, 9#, 09, 09#, 90, 90#

N I E N A C I S K A J

N I C Z E G O N I E P O T W I E D Z A J

Jezeli to zrobisz - jestes przekierowany na sexlinie ( NA TWOJ koszt oczywiscie ) do Wielkiej Brytanii przez pol swiata na Pacyfiku (Wyspa Niua w tym procederze króluje!!) i nawet jezeli natychmiast rzucisz sluchawke na widelki - NIC CI TO NIE DA !!!!!! - polaczenie nie skonczy sie przed uplywam 5 min .... podoba Ci sie ? - koszt ok 1500 zl

Jezeli kto kolwiek do Ciebie zadzwoni i powie, ze cos wygrales - rzuc natychmiast sluchawke i niczego nie naciskaj !!!! ...... Zadnych cyfr, gwiazdek lub krzyzykow

Jezeli kto kolwiek do Ciebie zadzwoni kogo nie znasz ....... ! ! ! ! ! ! !

- niewazne czy bedzie to firma, czy osoba prywatna i poprosi Cie o oddzwonienie w dowolnym czasie ..... NIE ROB TEGO !!!!! - nie znasz osobiscie - nie oddzwaniasz.

...... bo moze Cie to kosztowac 320 zl - za samo polaczenie !!! .............

Pamietaj, ze oszusci bardzo czesto podszywaja sie pod roznego typu instytucje lub wydzialy spoldzielni mieszkaniowych !!!

Jak Administracja lub inna instytucja bedzie miala do Ciebie sprawe - to wysle Ci pismo !!!

Numer ....... "na policjanta" ! ... bedzie w nastepnym odcinku ......., a teraz....

Jak sie bronic ?

1. Myslec i nic na "Uraa" - Niczego nie naciskac i niczego nie potwierdzac.

2. Zadzwonic do swojego operatora np TPSA (9393) i zazadac zablokowania wszystkich numerow komercyjnych : 0-700..., 0-300..., 0-400 .... jak i mozliwosci przekierowania na nie.

3. Zablokowac wszystkie numery: miedzymiastowe, miedzynarodowe i komorkowe - kazdy operator ma obowiazek udostepnic ci kod aktywujacy takie polaczenia i drugi kod dezaktywujacy takie polaczenia. Nie ma innego wyjscia !!! Dostaniesz od operatora dwa osobiste hasla i nikomu ich nie pokazuj...

Pamietaj !!!

Zapisz date i godzine polaczenia sie z operatorem w celu zablokowania powyzszych.

Zapisz Imie i Nazwisko osoby przyjmujacej zgloszenie

Zapisz numer zgloszenia

Potem zadaj od Operatora pisemnego potwierdzenia faktu, ze zglaszane przez Ciebie zadania zostaly zrealizowane

Jak to bedziesz mial na pismie - to jakby co .... to wygrasz w kazdym Sadzie

Pozdrawiam

SZOK ludzie uważajcie....

PS
poprawi kto topic?? ma być 'przekręty'... ;)

nimal 21.01.2005 12:54

mam lepsze wyjscie - nie miec telefonu ||
stacjonarke mialem pol roku jakies 4 lata temu (w zwiazku z praca - fax) - dawno zlikwidowana || dwie komroki wychodza nas taniej ||

bakupl 21.01.2005 12:55

Cytat:

Napisany przez Patrix
Dostałem to w emailu:

SZOK ludzie uważajcie....

PS

Ja w to nie wierze

Predi 21.01.2005 12:57

ja tesh

Zetoxa 21.01.2005 12:57

... otóż to , precz ze stacjonarką :bicz: niech żyje komórka :jupi2:

andy 21.01.2005 13:05

Ciekawe, ciekawe...Trzeba bedzie uwazac!

Pawel_k 21.01.2005 13:08

tak a antypirackie kontrole policji szaleja wlasnie we wroclawiu....

Bartez 21.01.2005 13:10

Cytat:

Napisany przez Patrix

done

Memphisus 21.01.2005 14:53

Wlasnie zablokowalem wszystkie komercyjne numery ;)

smolik 21.01.2005 15:03

Jak ja się cieszę że mam stary poczciwy telefon z tarczą i w ten sposób jestem zabezpieczony częściowo. :)

Stef 21.01.2005 15:22

w tekscie ejst napisane ze wykrteca numer i sie laczy z dziwnymi krajami.. i nawte jak odlozysz sluchawke-to sie nie rozlacza- NIEMOZLIWE,bo tak rozumujc wystarczy sie raz gdzies polaczyc i placisz ogromne pieniadze ( za ok 1 sekunde gadania).

kodziu 21.01.2005 15:40

Bajki... ;)

A stacjonarnego i tak nie mam :D

Patrix 21.01.2005 15:40

Cytat:

Napisany przez Stef
w tekscie ejst napisane ze wykrteca numer i sie laczy z dziwnymi krajami.. i nawte jak odlozysz sluchawke-to sie nie rozlacza- NIEMOZLIWE,bo tak rozumujc wystarczy sie raz gdzies polaczyc i placisz ogromne pieniadze ( za ok 1 sekunde gadania).

ja tam nie wiem co jest możliwe a co nie - mam zablokowane :)

Smartek 21.01.2005 16:11

Cytat:

Napisany przez Stef

zawsze mozna odciac prad :)
pozdro ;)

cyki 21.01.2005 16:17

Miejska legenda :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:19.