Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Spadający bufor (https://forum.cdrinfo.pl/f2/spadajacy-bufor-47021/)

oxygene 27.01.2005 11:38

Powiedz mi czy masz zainstalowanego antywirusa np. Norton Antivirus 2005? Czy kiedykolwiek ci sie zawiesil system?

+kuba+ 27.01.2005 00:23

Cytat:

Napisany przez snowman82
mam nagrywarke lite-on 52,32,52 i od kilku dni mam problem ktory polega na tym ze jak zaczynam nagrywac to szybko spada mi bufor nagrywania do 0 i jest kapka-czy ktos wie co z tym mozna zrobic ??

ja też mam nagrywarke liteon 52x32x52. napisz czy zmieniałeś bios-a, i na jakich płytkach ćwiczyłeś,

Kris 26.01.2005 16:47

Wyłącz indeksowanie dysków w Windowsie.

imola 26.01.2005 10:31

Cytat:

Napisany przez snowman82
za cholere nic nie pomaga-nagrywarka nagrywa dobrze bo jesli wyciaga tyle co ma wyciagnac i nagrywa z plyty na plyte to znaczy ze jest dobra-cos musze pokombinowac z tym dyskiem ale nie mam pojecia czy da sie cos z tym zrobic

Odepnij dysk i zobacz złacze czy nie sa pogięte piny, jeżeli tak trzeba je bardzo delikatnie wyprostować. Jak masz CDROM na kanale z nagrywarka to go wypnij i przełóż ta tasmę do dysku i zobacz co i jak (CDROM na ten czas wogole nie podpinaj). Jaka masz plytę główna, na jakim chipsecie? Sterowniki do płyty głównej wgrałeś?

Loczek 26.01.2005 10:23

A defragmentowales moze kiedys dysk ??? Czy podczaes nagrywania masz wlaczonego jakiegos antywirusa ??

snowman82 26.01.2005 00:16

za cholere nic nie pomaga-nagrywarka nagrywa dobrze bo jesli wyciaga tyle co ma wyciagnac i nagrywa z plyty na plyte to znaczy ze jest dobra-cos musze pokombinowac z tym dyskiem ale nie mam pojecia czy da sie cos z tym zrobic

downloads 25.01.2005 23:35

SMARTa sie nie ustawia, to jest zapis różnych parametrów dysku. W programie którym testowałeś transfery jest zakładka SMART i tam masz wartości i komentarz czy jest ok czy nie. Jest też zakładka od bad sectorów. Sprawdź co się da włącznie ze skanowaniem powierzchni w Windzie lub Norton Disc Doctorze (jesli masz).

Jeżli masz wiecej niż jeden dysk/komputer to sprawdź nagrywarkę z nim, jesli będzie ok to już wiadomo, że dysk.

Jeżeli to nie pomoże to możesz dla pewności sprawdzić HDD w innym kompie.
Mnie to wygląda na siadajacy HDD ale nie jestem specem, przeszukaj fora zajmujace się HDD.

A i jeszcze sprawdz na stronie Samsunga- do ich dysków są różne programy diagnostyczne- może cos wykażą

snowman82 25.01.2005 23:17

help !!!

snowman82 25.01.2005 21:29

-tasma dysku sprawdzona i jest w porzadku -wszystko podpiete jak nalezy
-windows jest po reinstalce
-DMA jest włączone dla dysku
-nie wiem co to status smart-a jesli znajde to jak ma byc ustawione ??

downloads 25.01.2005 21:02

Wychodzi, że dysk ale z takim przesyłem to Winda uruchamiałaby sie chyba z godzine ;)
Problemem nie jest transfer max na poziomie 20/30 MB/s ale te spadki do 0.1MB/s. CD nagrywajacy sie z prędkością x4 to jakieś 0,6MB/s i wtedy właśnie kładziesz nagranie. Jeśli taki spadek transferu wystąpi przy nagrywaniu z dużą predkością to 2MB bufora nagrywarki wystarczą na jakieś 0.3s i napęd nawet nie zdąży zwolnić czekając na dopełnienie bufora.

Sprawdz taśmę dysku, zdefragmentuj, sprawdz czy masz w Managerze Urzadzeń włączony tryb DMA dla kontrolera dysku i zobacz jak wyglada status SMART.

snowman82 25.01.2005 20:03

ehh znowu wrocil problem- w biosie mam cos takiego jak ATA 66/100 i dalem [Enabled] ale to nic nie pomaga-chyba cos mi sie zdaje ze dysk jest walniety :(

downloads 25.01.2005 18:20

To jest dysk obsługujący UDMA 66 i 100 więc musisz to właczyć. Zobacz w BIOSie- jeśli automatycznie źle Ci wykrywa dysk to wmuś mu odpowiednie ustawienie.

To jest powód problemów z nagrywaniem z HDD i nic tu buffor underrun nie pomoże.

Dla porównania, zrobiłem ten sam test dysku podczas nagrywania CD i normalnej pracy i srednio mam transfer 40MB/s.

snowman82 25.01.2005 18:19

dobra panowie-cos bylo z dyskiem i nie pracowal tak jak powinien
HD Tune: SAMSUNG SV4084H Benchmark

Transfer Rate Minimum : 0.6 MB/sec
Transfer Rate Maximum : 28.0 MB/sec
Transfer Rate Average : 14.9 MB/sec
Access Time : 14.7 ms
Burst Rate : 73.1 MB/sec
CPU Usage : 3.1%

wystarczylo w niego troche walnac i zaskoczyl spowrotem :) dzieki za chec pomocy

snowman82 25.01.2005 18:04

HD Tune: SAMSUNG SV4084H Benchmark

Transfer Rate Minimum : 0.1 MB/sec
Transfer Rate Maximum : 22.6 MB/sec
Transfer Rate Average : 2.6 MB/sec
Access Time : 14.3 ms
Burst Rate : 73.1 MB/sec
CPU Usage : 7.2%

czy to znaczy ze z moim dyskiem co jest nie tak ?? bo jesli sredni dostep do dysku wynosi 2.6 MB to chyba jest powod tego ze nie moge nagrywac szybciej ??

snowman82 25.01.2005 17:44

sorki-masz racje-pomylilem sie-nagrywarke mam na secondary master a tasmy sa dobrze podpiete.ale cos kurcze chyba ten dysk jest nie tak-strasznie wolno smiga-z plytki na plytke nagrywa sie cool a z dysku jest ciezko .

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:36.