Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jak skonfigurować WiFi ? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jak-skonfigurowac-wifi-47705/)

Memphisus 05.02.2005 20:41

Jak skonfigurować WiFi ?

Witam,

Jak w temacie,
chce za pomoca karty WiFi od Asusa udostepnic dane zeby mozna bylo przegrywać pomiędzy PCtem a laptopem.

Wszystko jest skonfigurowane, ptop z PCtem sie widza, jest ustanowione polaczenie ale nie widza obaj udostepnionych plikow :|, natomiast poprzez gigowy kabel wszystko smiga.

Kto juz sie bawil dobrze z WiFi ??? ;)

pykson 05.02.2005 21:04

co to znaczy, ze sie widza?
nie rozumiem, bo skoro sie widza to musi byc mozliwosc "przegladania" jednego na drugim

najlepiej ustawic jedna grupe robocza

Memphisus 05.02.2005 21:08

Cytat:

Napisany przez pykson
co to znaczy, ze sie widza?
nie rozumiem, bo skoro sie widza to musi byc mozliwosc "przegladania" jednego na drugim

najlepiej ustawic jedna grupe robocza

Widza - tzn ze jest nawiazane polacznie pomiedzy PC a laptopem, grupy robocze sa takie same, ale udostepnionych plikow nie widac ani na jednym ani na drugim.

SEBAW 06.02.2005 00:11

A zaznaczyłeś w opcji połączenia możliwość udostępniena plików i drukarek?

Memphisus 06.02.2005 00:32

Cytat:

Napisany przez SEBAW
A zaznaczyłeś w opcji połączenia możliwość udostępniena plików i drukarek?

tak

pykson 06.02.2005 00:42

ja bym sie upewnil ze mam zainstalowane:
- protokol TCP/IP
- protokol IPX
- NetBIOS
- harmonogram pakietow Qos

i moze sprobuj tez zaznaczyc opcje "wlacz system netbios przez tcp/ip"

Memphisus 06.02.2005 14:17

Cytat:

Napisany przez pykson
ja bym sie upewnil ze mam zainstalowane:
- protokol TCP/IP
- protokol IPX
- NetBIOS
- harmonogram pakietow Qos

i moze sprobuj tez zaznaczyc opcje "wlacz system netbios przez tcp/ip"

Wszystko co wymieniles mam zainstalowane, doinstalowalem jedynie IPXa na obu kompach i nadal to samo :| polacznie jest, kazdy widzi swoje udostepnione pliki a na wzajem sie nie widza.

marynarz 06.02.2005 15:02

To zrob tak:
start - uruchom - wpisz: \\<adres.ip>
na przyklad: \\192.168.0.2
Oczywiscie adres tego drugiego kompa :D

adixo 06.02.2005 16:15

A użyłeś programu który był dołączony do Asusa
Prosto i bezboleśnie
Ja poprzez niego zrobiłem mostek sieciowy i udostępniam internet na laptopa poprzez kartę gigową a przez wifi łącze się z odtwarzaczem dvd kiss w drugim pokoju
Możesz uzyc też jakiegoś klienta ftp na obu kompach

Memphisus 06.02.2005 16:31

Cytat:

Napisany przez adixo
A użyłeś programu który był dołączony do Asusa
Prosto i bezboleśnie
Ja poprzez niego zrobiłem mostek sieciowy i udostępniam internet na laptopa poprzez kartę gigową a przez wifi łącze się z odtwarzaczem dvd kiss w drugim pokoju
Możesz uzyc też jakiegoś klienta ftp na obu kompach

Uzylem, ale ja nie chce przez gigowke, bo przez nia dziala - chce przez WiFi 8 ) tyle, ze nie wiem jak zrobic zeby ylo widac udostepnione pliki

Ormianin 06.02.2005 16:52

Cytat:

Napisany przez Memphisus
Uzylem, ale ja nie chce przez gigowke, bo przez nia dziala - chce przez WiFi 8 ) tyle, ze nie wiem jak zrobic zeby ylo widac udostepnione pliki

WiFi jest jak "bezprzewodowa karta sieciowa", mozliwe ze ktores nie dziala jak powinno, upewnij sie czy wszystkie polaczenia, antenki itp. sa prawidlowo zainstalowane.

poczytaj tez: http://twojepc.pl/artykuly.php?id=as...orce2&strona=6

Wejdz na strone www.dobreprogramy.com i tam po prawej stronie bedzie pisac Demonstracja, jest tam pewien filmik co i jak skonfigurowac

Memphisus 06.02.2005 19:51

Cytat:

Napisany przez Ormianin
WiFi jest jak "bezprzewodowa karta sieciowa", mozliwe ze ktores nie dziala jak powinno, upewnij sie czy wszystkie polaczenia, antenki itp. sa prawidlowo zainstalowane.

poczytaj tez: http://twojepc.pl/artykuly.php?id=as...orce2&strona=6

Wejdz na strone www.dobreprogramy.com i tam po prawej stronie bedzie pisac Demonstracja, jest tam pewien filmik co i jak skonfigurowac

Wszystki polaczenia, antenki itp sa O.K.
Polacznie miedzy kompami JEST ustanowione !!!! Jedyna rzecza ktorej nie moge zrozumiec to jest to, ze kompy nie widza siebie nawzajem (udostepnione zasoby)

btw: ta demonstracja jest dla laikow, ktorzy dobiero co kupili sieciowke 8 )

pykson 06.02.2005 20:20

to ja tak z glupia frant, a nie bruzdzi Ci jakis ogniomurek, chocby ten standardowy z winXP?

i czy wlaczyles ten NetBIOS przez TCP/IP?

*Vojtas* 06.02.2005 20:41

Ilość załączników: 1
A czy masz tam zainstalowany jakiś program producenta do obsługi tego wifi, który zainstalował się razem ze sterownikami lub ewentualnie jest doinstalowany osobno.

Np. coś takiego:

Memphisus 06.02.2005 21:50

Cytat:

Napisany przez pykson
to ja tak z glupia frant, a nie bruzdzi Ci jakis ogniomurek, chocby ten standardowy z winXP?

i czy wlaczyles ten NetBIOS przez TCP/IP?

Nie mam zadnego ogniomurka a windowsowski wylaczony !!

Tak, wlaczylem NetBIOS przez TCP/IP

@*Vojtas*: Mam oprogramowanie od Asusa ale z polaczeniem nie mam problemu tylko z samym udostepnianiem.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:51.