![]() |
Tak jak napisałem - teraz tego nie zmienisz... bo gdy dyski działają w trybie zgodności, ta opcja w ogóle znika!
|
DMA dysku? hmmmm gdzie jak?
|
Kiedyś, baaaardzo dawno temu, miałem ten problem na Win98 i płycie z chipsetem 440BX. Wszystko działało pięknie, pod warunkiem że tryb DMA dysku twardego był wyłączony. Po jego włączeniu - koszmar, komp znacznie przymulony, zaczęło się dziać dokładnie to samo co opisałeś. Na dodatek w opcjach dysku twardego znikała opcja DMA, więc można ją było wyłączyć tylko poprzez reinstalację Windowsa (dodam, że trzeba całkowicie usunąć starego Windowsa, bo inaczej ten nowy przejmie stare ustawienia i DMA nadal będzie włączone, a dyski -w trybie zgodności). Nie pomogły mi żadne sterowniki ani nowy BIOS. Po długich męczarniach znalazłem sposób - po prostu nowy system - zainstalowałem Win98, ale w wersji Second Edition. Problem zniknął jak ręką odjął. Gdyby to Ci nie pomogło - spróbuj zainstalować WinME.
|
PM? nie używałem :D bo nie do końca wiem co miałeś na myśli :)
heh jeśli chodzi o partycie to prędziej pójdzie komp do serwisu ponieważ... Dysk ten jest większy niż normalnie może moja płyta główna przyjąć więc by go przyłączyć to trzeba było robić cuda na kiju by działało (dwa takie dyski poszły jak psu w tyłek :/ ale gwarancja oddała) i by działalo to partycja systemowa ma 10gb nie więcej dwie pozostałe jakos działają.... wiec gdybym wszystkie skasował i stworzył nowe mógłbym ryzykować... normalny OS? hmmm no moge zmienic cos normalnego ale nie chce mi sie XP i 2000 instalować mi sie nie chce (w sensie nie to że MI sie nie chce tylko komp ma fochy) BTW. nie wiem co zrobić z niedokończoną instalką WIN XP na początku chce kontynuować instalacje ale ja nie chce i nie wiem co robić bo męczy mnie komunikat :/ |
Mimo wszystko mam nadzieję, że nie używałeś PM?
Spróbuj tak: usuń wszystkie partycje (dokładnie wszystkie). Załóż nowe i poformatuj. Użyj do tych operacji wyłącznie narzędzi windy. I załóż jakiś ludzki OS. 8 ) |
Czarna ale tonaprawde czarna rozpacz :( ;(
nie wiem co robić miesiąc się męcze i nic :( było formatowanie (kilkakrotne :( ) i nic próba zainstalowania sterowników (których na stronie a-bita nie ma :| (abit be6)) tez nic nie dała (jesli to to znalazłem i zainstalowałem) próba zainstalowania nowego sys. operacyjnego (win XP i win 2000) NIC !! :( poprostu instalator zachowuje sie tak jakby nie widział dysków i pokazuje bład... tylko ten 98 chodzi ale z włączonym gg, winampem, i przeglądarką zabiera kompowi 3/4 pamieci :( e-donkeja nigdy nie udało mi sie włączyć :( nic nie pomaga ;( co zrobić :( help ;( |
znowu czas przeszły - pamiętaj o KTÓREJ wersji sterowników pisałem i mówiłem - najnowsza wersja nie stawia oporu
a arty poprawiać będzie już kto inny - mi się nie chce na dodatek od dawna nie jestem w temacie ps. tak pamiętam metodę, nie sprawdzałem jej, a sam bardzo długo jechałem bez SW i z aspi - też wszystko działało, ale jednak moja płyta bardzo polubiła SW [transfery dysk-dysk o jakieś 20% w góre i nie ma dziwnego uczucia znikania DMA] a nagrywanie płyt? co to jest nagrywanie płyt? tak dawno tego nie robiłem... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
ok hmm jestem po formacie wiec dyski wirtualne odchodzą z gry miałem taki przed formatowaniem ale to nie powinno wpłynąć na to.....
Jesli chodzi o płytę główną to jest to stary A-bit BF6 (BE6 cięzko rozczytać [?]) i ma zainstalowany nowy bios by właśnie pojął ten duży dysk.... to tyle co wiem a sterowaniki do płyty głównej.... hmmm nigdy czegoś takiego nie instalowałem :) |
Zainstaluj Sterowniki Do Plyty Glownej I Kropa
|
prosze nie wieszac psów na SW IDE - od wersji 4.xx sterowników są to pełnoprawne i bardzo milutkie sterowniki - działajały mi pod tym i kproby/cdspeedy/alkohole jak i feurio i inne cuda - mówienie TERAZ, że są be to przykład powtarzania starych plotek
na początku tego wieku samoloty też były latającymi, bezużytecznymi trumnami, tylko że troche się zmieniło... |
Może byś jednak coś o swojej MoBo napisał? Jaki chipset?
Jakie sterowniki zakładałeś do obsłgi IDE? Nie coś w rodzaju SW IDE? Bo skąd u Ciebie SCSI? Chyba, że jakiś napęd wirtualny? Być może on robi Ci "kupę" 8 ) |
rzeczywiście problem podobny i konfiguracja sprzetu tez ;) tylko ja mam dysk 80gb tez jestem świeżo po formacie i od tego czasu pojawił się problem mam to samo zaznaczone "uzywaj podwójnego burforowania SCSI" heh nie mam zielonego pojęcia czym jest to SCSI :(
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:46. |